Kırım Türkleri Tepreş’te buluştu

Asırların birikimine sahip olan Kırım halk kültürünün önemli parçası Tepreş, Kırım Türklerini buluşturdu. Konya merkez, ilçe ve köylerinde yaşayan Kırım tatarları, Çumra ilçesinde bulunan May Barajı piknik alanında düzenlenen Tepreş şenliklerinde bir aray
 Çumra Kaymakamı Adem Yazıcı, Çumra Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şimşek, askeri ve mülki erkanın yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı şenlik, Kur-an’ı Kerim’in okunmasının ardından yapılan duayla başladı.
Davetliler tarafından coşkuyla okunan istiklal marşının ardından kürsüye gelen Konya Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hamdi Elmacı, jeopolitik öneminden dolayı asırlarca politik oyunlar oynanıp Osmanlı topraklarından koparıldıktan sonra 18 Mayıs 1944’de sürgün edilen Kırım Türklerinin asimile edilemediğini örf ve adetlerini yaşatmaya devam ettirdiklerini dile getirdi.
Çumra Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, “Birlik beraberlik ve kaynaşmayı sağlayan şenliğe katkıda bulunanları teşekkür edip bir dahaki buluşmaya yeniden ev sahibi olmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti. Çumra Kaymakamı Adem Yazıcı da, bu yıl Tepreşin Çumra’da yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu, Kırım Türklerinin vatanlarından sürgün edilerek acı dolu geçen günleri unutmayacaklarını  birlik ve beraberliklerini korumaya devam ederek gelecek nesillere aktarılacağını dile getirdi.
Konuşmaların ardından dernek üyelerinden Nejdet Konar okuduğu sürgün adlı şiiri ile izleyenlere duygulu anlar yaşattı.
Törene katılan protokol üyeleri ile şenliklere destek veren köy muhtarları ve işadamlarına Kırım Kalpağı ve plaket verildi. Geleneksel kıyafetleri ile izleyenleri coşturan Konya Kırım Türküleri Derneği Folklor Ekibi’nin ardından Kırım kemer güreşleri gerçekleştirildi.
Resmi programın ardından, sohbetlerin eşliğinde Kırım’a has geleneksel yemekler yenildi.  Kırım Tatarları, 2010 yılındaki Tepreşin Çumra ilçesi Fethiye köyünde yapılmasına karar verdi.
 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yaşam Haberleri