Kırım Türkleri iftarda buluştu

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesi, Konya ve ilçelerindeki Kırım -Nogay Tatarları’nı, geleneksel olarak düzenlediği iftar yemeğinde buluşturdu.
Yaka Park Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen iftar etkinliğine AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Selçuklu Belediye Başkanı İbrahim Uğur Altay, Selçuklu İlçe Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığını temsilen Genel Sekreter Yardımcısı Şenol Aydın, AK Parti İl Yönetim Kurulu üyeleri, İl Özel İdaresi Spor Klübü Müdürü Hüseyin Eşgin, İl Genel Meclisi Üyeleri, Konya Kırım Türkleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Seyfi Kaçar, köy muhtarları, dernek yönetim kurulu üyeleri ile 300’ün üzerinde davetli katıldı.
İftardan önce kısa bir konuşma yapan Konya Kırım Türkleri Dernek Başkanı Fikret Seyfi Kaçar, “Mübarek Ramazan ikliminde sona yaklaşmış bulunuyoruz. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecenizi ve önümüzdeki Ramazan Bayramınızı kutlar, bugünkü gibi birlik, beraberlik ve dirlik içinde olmanızı dilerim” dedi. Selçuklu Belediye Başkanı İbrahim Uğur Altay’ın konuşmasından sonra kürsüye gelen AK Parti Milletvekili Mustafa Kabakçı ise, 1970 yılında genç bir öğretmen iken başından geçen bir olayı anlattı. “Ankara’ya doğru giderken yolun kenarında bembeyaz entarisi ve başında sarığıyla bir adam arabasının başında dolanıyor. Dikkatimi çekti ve yardım etmek amacıyla yanına geldik. Selam verdim. O da Aleyküm Selam dedi. Yardımcı olabilir miyim dedim. Arabada arıza var dedi. Onun Türkçe konuşmasına hayret ettim ve kendisine; bu kadar güzel Türkçeyi nereden öğrendim dedim. Benim bu soruma üzüldüğünü belirterek ben Kerküklüyüm dedi. Arkasından da şu beyiti okudu: “Harabım ben harabım, ciğer yanar kebabım. Dilim Türk, özüm Türkmen, niye men Arabım.” Böyle söyleyince onun Kerküklü Türkmen’lerden olduğunu öğrendim. Daha sonra Türk dünyasına karşı ilgim arttı.
Dünyaca meşhur Sibiryalı bir seyyah var. Abdurreşit İbrahim Efendi. Sibirya’dan başladığı mücadelesinin uğrak yerlerinden biri Konya’nın Cihanbeyli İlçesi Böğrüdelik Köyü’nden Japonya’ya kadar uzanıyor. Kabri de Tokyo’da bulunuyor. Ama Türk dünyasının her tarafındaki kıpırdanmaları hissediyorum. Merak etmeyin gelecek daha güzel olacak” dedi.
İftar yemeğinde bir araya gelen Kırım ve Nogay Tatarları, birbirleriyle sohbet ederek hasret giderdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri