Kirazda kayıp yüzde 80 oldu

Türkiye'nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan Konya'da bu yıl, ciddi kayıplar yaşandı. Olumsuz hava şartlarından dolayı bazı bölgelerde kayıp oranı yüzde 80'lere ulaştı

2014 yılında ülke genelinde 445 bin 556 ton kiraz üreterek en çok üretimi gerçekleştiren, 2015 yılında 44 bin 85 ton kiraz üretimiyle Türkiye'de ikinci sıraya oturan ve 2016 yılında da bu başarısını sürdüren Konya'da; bu yıl kayıp hayli fazla oldu. Soğuk hava ve etkili olan dolu yağışları, kirazı vurdu.  Genel olarak kayıplar yüzde 30 civarlarında seyretse de bazı bölgelerde kayıpların yüzde 80'lere kadar ulaştı. Üretici, belirsizlik yaşıyor. Konya'nın önemli ekonomik geliri arasında yer alan ve 2 milyonun üzerinde kiraz ağacının bulunduğu Konya'daki üretici, kirazının elinde kalmasından korkuyor. İhracatlarının bu yıl yüzde 50'den fazla düşeceğini öngörüyor. Kirazın fiyatı, kalitesine göre değişiklik gösteriyor. En ucuz kiraz 5 TL'den başlıyor. Bazı market ve manavlarda kilosu 13 TL'den bile kiraz satılıyor.  

KAYIP YÜZDE 80'E KADAR ÇIKTI

Akşehir Ziraat Odası Başkanı Aziz Bingül, kiraz üretimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Üretimin hemen hemen geçen yıl ile aynı olduğunu dile getirdi. “Bu yılki üretimimiz 20 bin ton civarında” diyen Bingül, bölgesel olarak zarara uğradıklarını da aktardı. Bingül, “Doludan dolayı, zarar gördük. Çiçekler açmadı. Bazı yerlerde zararımızın oranı yüzde 30 iken bazı yerlerde bu oran yüzde 70-80'e kadar çıktı. Dört dörtlük bir sezon geçirmedik. Fiyatlar yine de iyi. Belli bir dönemden sonra durum iyice zayıflar. Kirazın ihracatının gerçekleştirilebilmesi için kıpkırmızı olması isteniyor. Kirazlar, biraz kararmaya başladı. Üreticiler kirazlarını biran önce toplayıp, ihracatı gerçekleştirmeye bakacak” dedi.

10 TON SATARLARSA ŞÜKREDECEKLER

Hadim Ziraat Odası Başkanı Adem Arslanhan, bu yılki kirazların çiçek zamanında çok güzel olduğunu söyledi. Etkili olan kar yağışlarının kırıklara yol açtığını dile getiren Arslanhan, Hadim'in eteklerinde kirazın az, zirvede ise daha fazla olduğunu kaydetti. Daha sonra şunları söyledi: “Normalde rakım yükseldikçe kirazın kötü olması gerekirken, bu yılın zirvedeki kirazları daha güzel oldu. Fiyatlar 5-6 TL arasında. Geçen yıl 30 ton kiraz satanlar, bu yıl 10 ton satabilirsek  çok iyi diyor. Geçen yıl üretim iyi, fiyatlar düşüktü. Net bir şey söylemek için önümüzdeki günleri bekliyoruz.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri