Kirazda hayal kırıklığı

Yüksek rakım nedeniyle Türkiye'de en geç kiraz hasadının yapıldığı Hadimde, geç hasat nedeniyle kiloda 8-10 lira fiyat bekleyen üretici, kirazın kilosunun 3 liraya kadar düşmesiyle hayal kırıklığına uğradı

Hadim ilçe merkeziyle birlikte Mernek Yaylası, Korualan, Yalınçevre, Küplüce, Bademli, Göynükkışla ve Dedemli beldelerinde toplam 25 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor. İlçede üretilen kirazın tamamı ihraç ediliyor. Kiraz bahçeleri her geçen yıl daha da genişleyen ilçede, 1 milyon kiraz ağacı ve fidana ulaşıldı. 2 bin metre yükseklikte bile kiraz bahçeleri bulunan ilçe, Türkiye'de en son kiraz hasadı yapılan bölge olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip.

Hadim Tarım İlçe Müdür Vekili Yılmaz Büyükateş, ilçe merkezinde hasadın bugünlerde sona erdiğini, 15-20 gün sonra ise yüksek yerlerde kiraz hasadına başlayacaklarını belirtti. Hadim'de kiraz hasadının yaklaşık 2,5 ay sürdüğünü anlatan Büyükateş, Hadim ve yöresinde kiraz hasadının her yıl haziran ayında başladığını, Hadim'in yüksek yaylalarında ise ağustosun ortalarına kadar sürdüğünü söyledi. Geç hasat nedeniyle üreticinin yüksek kazanç beklentisi taşıdığını anlatan Büyükateş, ''Üretici için ilk ve son hasat çok önemlidir. Bu dönemlerde piyasada kiraz az olduğu için üreticiler kirazı daha yüksek bedelle satabiliyor ve daha fazla kazanç elde ediyor. Hadim'de de geç hasat her yıl çiftçilerde yüksek kazanç beklentisi oluşturur'' dedi.
REKOLTE 2 KAT ARTTI
Büyükateş, arıların dölleme yaptığı dönemde ilaçlama yapılmaması ve bol yağışın rekolteyi arttırdığını dile getirerek, geçen yıl 3 bin ton kiraz üretildiğini, bu yıl ise yüksek yerlerdeki hasadın tamamlanmasıyla rekoltenin 6 bin tona ulaşmasını beklediklerini kaydetti.
Geç hasat ve yüksek rekolteyle çiftçinin büyük beklentiler içine girdiğini ifade eden Büyükateş, bu beklentinin ise kiraz fiyatlarının düşük seyretmesiyle gölgelendiğini ifade etti.
Bölgede faaliyet gösteren 20-25 tüccarın aralarında anlaşarak, aroması, kalitesi ve kalibresinde hiç bir sorun olmayan kirazları 3 liradan aldığını ifade eden Büyükateş, geç hasat nedeniyle kiloda 8-10 lira fiyat bekleyen üreticinin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını vurguladı.
ÜRETİCİYE BİRLİK ÇAĞRISI
Büyükateş, ''üretenin değil aracıların kazandığını'' savunarak, ''Maalesef üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Üreticilerimiz örgütlenip birlik kurmadığı sürece, tüccara mahkum olmayı sürdürecek. Ya da üreticilerimizin bir araya gelerek, Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliğini aktif hale getirmesi şart'' diye konuştu. Türkiye'deki bir diğer önemli kiraz üretim merkezlerinden Akşehir'de ise Tarım İlçe Müdürü Bahri Karaman, kirazın en bol olduğu dönemde kilosunun 3 liradan alıcı bulduğunu söyledi.
Bu yıl yüzde 100'lük bir artışla 12 bin ton rekolte elde ettiklerini anlatan Karaman, ''Ancak fiyatlar üreticiyi memnun etmedi. Kirazın en fazla olduğu günlerde tüccar, kirazın kilosunu 3 liradan aldı. Hasadın bittiği ve piyasada kirazın azaldığı dönemde ise fiyatlar 4,5-5 liraya kadar çıktı'' dedi.
İlçe Tarım Müdürlüğünün gayretleriyle kurulan Akşehir Kiraz Üreticileri Birliğinin, çiftçilerin desteğiyle aktif hale getirilmesinin bölgedeki üreticiler için kurtuluş olacağını ifade eden Karaman, üreticilerin vakit geçirmeden bu yönde adımlar atması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri