Kiraz üreticileri devletten destek bekliyor

CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş ve CHP İl Başkanı Bekir Yaman, Hadim’de zorda olduklarını dile getiren kiraz üreticilerini ziyaret etti.

ÜRETİCİLERE DESTEK VERİLMELİ

Konya’nın Hadim ilçesi Yelmez ve Bademli mahalleleri başta olmak üzere Aladağ bölgesindeki kiraz üreticileri ile bir araya gelen, Bekir Yaman, “Hadim’deki kiraz üreticilerimizin ürünlerini değerince satamaması ve kiraz ağaçlarını kesmeye başlamasına üzüldük. Üreticilerimiz geçtiğimiz sene 50 liraya sattıkları kirazı bu sene de 50 liraya satmak zorunda kalıyor. Üretim maliyetlerinin her geçen gün arttığı ve enflasyonun tırmandığı bir ortamda kirazın geçtiğimiz seneyle aynı fiyattan satılması kabul edilebilir bir durum değil. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz; Hadim’den kirazcılık sektörünün devam etmesi için kiraz üreticilerimize destek verilmeli ve üreticilerimiz tüccarların elinden kurtulmalıdır” dedi.

Eski Hadim Belediye Başkanı Mürsel Ayrancı ise “Hadim’de kiraz üreticilerimize sahip çıkılarak, bölgesel destek verilmelidir. Kirazı değerinde satabilmelidir. Tüccara ve aracılara maliyetin altında kiraz satmak zorunda bırakılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

60 LİRAYA MAL OLUYOR, TÜCCAR 50 LİRAYA ALIYOR

CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş da “Türkiye’nin en kaliteli kirazını üreten Hadim’de üreticilerimiz tüccarların eline teslim edilmiş durumda. Kirazın kilogram başı üretim maliyeti 60 TL seviyesindeyken, tüccarlar 50 TL’den bu kirazı alıyor. Markette ise kirazın fiyatı şu an 100 TL seviyesinde. Üretenin kazanmadığı, tüketenin ise rahatlıkla alamadığı bir durum söz konusu. Üreticilerimiz kirazdan para kazanamadığı için ya bahçesini kurumaya terk edecek ya da ağaçlarını kesecek. Kirazcılıkta da teşvik programı başlatmalı, üreticinin kâr elde etmesi sağlanmalıdır. Eğer bu sağlanmazsa, Hadim’den Konya’ya göç hızlanacak ve bu göçün bir sonucu olarak üretim düşecektir. Kiraz üreticilerimizi yalnız bırakmayalım. Bu konuyu TBMM’de gündeme getireceğim” ifadelerini kullandı.

Kiraz üreticileri de, “İlaç, işçilik gibi masrafların artmasıyla kirazın 1 kilosunun maliyeti 60 TL olmasına rağmen tüccarlar, ürünümüze bahçede 70 TL fiyat verirken, ertesi günde bu alım fiyatını 45-50 TL’ye düşüyor. Maliyetimizi karşılamayan bu fiyata ürünümüzü satmak zorunda kaldığımızda zararımızda büyük olacaktır. Devletimiz bize sahip çıkmazsa tüccarın insafına bırakırsa, kiraz üretimini yapmayarak, ağaçları kesmeye başlıyoruz” diye konuştular.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri