Kiraz dalda kaldı

Konya'daki kiraz üreticileri, ürünlerini satacak müşteri bulamıyor. Kirazların büyük bir kısmını ihraç eden üreticiler, bu yıl müşteri bulamadıkları için yetişen ürünlerini dalda bekletiyor

Kiraz üreticisi bugünlerde kara kara düşünüyor. Kiraz üretiminde don ve dolu nedeniyle geçen yıla göre verimlerde yüzde 50 düşüş var. Verimlerdeki düşüşe bir de pazar sıkıntısı eklendi. Üreticinin ürünü elinde kaldı.Hadim ve Hüyük'te yetiştirilen kiraz üretiminin büyük bir kısmı aroması ve kalitesi nedeniyle ihraç ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda ihracatın önemli bir kısmı Rusya ve Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyordu. Ancak bu yıl dış pazardan kiraz talep eden henüz yok. Müşteri sıkıntısı üreticiyi endişelendiriyor.

KİRAZDA ALICI SIKINTISI VAR

Kirazdaki pazar sıkıntısıyla ilgili konuşan Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, "Kiraz hasadı geçtiğimiz günlerde başladı. Bazı üreticiler ürünlerini topluyor. Ürünlerini ihraç edenler ise kirazını bekletiyor. Don ve dolu kirazı vurdu. Verimlerde ciddi bir düşüş var. Düşüş yüzde 50'yi buldu. Nitelikli kiraz bölgemizde yetişiyor. Uzun saplı Napolyon dediğimiz kirazı biz ihraç ediyoruz. İç piyasaya pek vermiyoruz. Ancak bu yıl alıcı yok. Hasat başlamasına rağmen ne gelen var ne giden. Müşteri olmazsa ürünleri düşük fiyatlardan iç piyasaya sokmak zorunda kalırız. En çok kirazı Rusya ve Avrupa Birliği ülkelerine gönderiyorduk. Rusya'ya ambargo uygulanıyor galiba. Ürün gönderilmiyor. Dış politika bile bizi etkiliyor" dedi.

ÜRETİCİ KİRAZI DALDA BEKLETİYOR

Üreticinin kirazını dalda beklettiğini belirten Şahin, "Kiraz artık tam oldu. Hasat zamanı geldi. Kiraz söküldükten sonra kısa süre içinde bozuluyor. Kirazın raf ömrü kısa. Bu nedenle hemen elden çıkartmamız gerekiyor. Müşteri olmadığı için de sökümü bekletiyoruz. Acil müşteri lazım. Ürünler dalda kaldı diyebiliriz. Kaliteli kirazı iç piyasada düşük fiyattan satarız. Çiftçi işçi parasını bile çıkaramaz. Zaten verim düştü, bir de fiyat düşerse üretici perişan olur. Zarar eden üretici kiraz ağalarını keser başka bir ürüne yönelir. Bu da bölgemizdeki çeşitliliğe darbe vurur. Bölgede binlerce kiraz ve vişne ağacı var. Binlerce de üretici bulunuyor. Kiraz bir de çok bakım isteyen bir ürün. Dolayısıyla kiraz üretimi engellenmemeli. Çiftçi zor durumda bırakılmamalı" ifadelerini kullandı. Ayrıca kiraz hasadının 2 ay boyunca devam etmesi bekleniyor. Öte yandan bazı üreticiler tarafından sarı kiraz da hayvanlara yem olarak veriliyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri