Sahte kimlik ve sahte evraklarla otomobil kiralayan bir şebeke, kiraladıkları otomobili yurt dışına kaçırıyor. Bu şekilde Türkiye genelinde 190, Konya'dan da 5-6 otomobilin kaçırıldığı ifade ediliyor
Bu günlerde oto kiralama şirketlerinin başı kiralanan araçların geri gelmemesi ve bir daha haber alınamaması nedeniyle dertte. Türkiye genelinde farklı şehirlerde çok sayıda oto kiralama şirketinden farklı zaman dilimlerinde otomobil kiralayan şebekenin, kiraladıkları otomobilleri yurt dışına kaçırdıkları ifade edildi. Bu şekilde kiralanmış ve geri dönmemiş olan Türkiye genelinde yaklaşık 190 aracın bulunduğu ifade ediliyor. Konya'daki oto kiralamacılar da aynı dertten yakınıyor. Farklı firmalara ait olan 5-6 araçtan kiralandıktan sonra bir daha haber alınamadığı belirtildi.
3 GÜNLÜK DİYE KİRALADI, BİR DAHA GELMEDİ
31 Mart 2013'te iş yerine gelen bir şahsın kendisine acil araç lazım olduğunu ve 3 günlük araç kiralayacağını söylediğini belirten bir oto kiralama şirketinin sahibi Abdullah Ödevci, “Aracı kiralamak isteyen şahıstan gerekli evrakları aldım. Kimlik ve ehliyet fotokopisini çekip, adresini de aldım. Kendisi, Karaman'a gideceğini söylemişti. Şahıs, aracı alıp gittikten sonra GPS üzerinden takip ettim. Karaman istikametinde ilerliyordu. Sonra aracın teslim günü geldiğinde şahıs aracımı getirmedi. Bana bıraktığı telefon numarası aracılığı ile kendisine ulaşmaya çalıştım, ulaşamadım. Olayı araştırdıktan sonra aracımı kiralayan şahsın, sahte evraklar düzenlediğini öğrendim. Hemen emniyet güçlerine bu durumu bildirdim. Gerekli işlemleri yaptılar. Ama aracımı bulamadılar” dedi.
Bu süreçte GPS üzerinden aracının nerede olduğuna baktığını da söyleyen Abdullah Ödevci, “Aracım Karaman ve Mut üzerinden Adana ve Osmaniye'den geçiş yapıp Gaziantep'e ulaşmış. Gaziantep'in nizip ilçesine bağlı Öncüler köyüne geldiğinde ise sinyal kesilmiş. Gaziantep'teki bir meslektaşımla durumu paylaştım. Kaçakçıların bu köyden, sınır hattındaki telleri kesip bir yol yaptıklarını ve araçları buradan kaçırdıklarını söyledi” dedi.
2012 model olan aracının piyasa değerinin 38 bin TL olduğunu dile getiren Abdullah Ödevci, “İlgili karakola ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirdim. Kanunda bu durum güveni kötüye kullanmak olarak geçiyormuş. Bu nedenle aracımın trafik kaydını da silmiyorlar. Açtığım davanın sonuçlanmasının da 8 yılı bulacağı söyleniyor. 8 yılda ben, 8 bin TL vergi ödeyeceğim. Bu zarar da benim boynuma yüklenmiş olacak” diye konuştu. Aracının kaskolu olduğunu bildiren Ödevci, kaskonun da bu durumda ödeme yapmadığını sözlerine ekledi.
ARACIMIZI KİRALAMAYA KORKAR OLDUK
Benzeri bir olayın yaklaşık 1 yıl önce başından geçtiğini belirten bir araç kiralama şirketinin müşteri temsilcisi Oğulcan İlgün de, geçtiğimiz yılın yaz aylarında kiraladıkları bir aracın uzun süren uğraşların ardından Suriye'de olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Aracı kiralayan şahsın, 10 günlük kiralama ücretini peşin ödeyerek aracı alıp gittiğini söyleyen Oğulcan İlgün, “Şahıs aracı kiraladıktan 10 gün sonra kendisini aradık. Ama ulaşamadık. GPS üzerinden aracımızı takip ediyorduk, sinyal alamayınca takip edemez olduk. Olayın arkasını araştırdığımızda şahsın sahte kimlik ve sahte ehliyetle araç kiraladığını öğrendik. Aracımızı kiralayan şahıs, Kilis'te oto hırsızlığından uzun süre hapis yatmış. Yine oto hırsızlığından da araması varmış. Nereden bilebilirdik?” dedi.
Emniyete suç duyurusunda bulunduklarını ve olayın takipçisi olduklarını dile getiren Oğulcan İlgün, “Üzerinden yaklaşık bir yıl geçmiş olmasına rağmen resmi yollarla henüz bir sonuç alamadık. Ama kendi imkanlarımızla aracın Suriye'de olduğunu öğrendik. İç karışıklıklar nedeniyle gidemiyoruz. Sınır karakolundaki jandarma birliklerine de durumu izah ettik. Onlar da sınır dışında olduğu için müdahale edemeyeceklerini, sınırı geçmesi halinde aracı teslim edeceklerini belirttiler. Zararımız 25 bin TL'nin üzerinde” ifadelerini kullandı.
RASİM ATALAY