Kiralık Makine Modeliyle Zeytin Üreticisinin Maliyeti Yarıya İnecek

Edremitli zeytin üreticisi ve yazar Yalçın Yalazı, yüksek üretim maliyetlerinden yakınan zeytincilere kiralık makine modelini önerdi.

Edremitli zeytin üreticisi ve yazar Yalçın Yalazı, yüksek üretim maliyetlerinden yakınan zeytincilere kiralık makine modelini önerdi. Yalazı, modelin desteklenmesi ve hasadın kiralık makinelerle yapılması halinde üretim maliyetlerinin yüzde 60’a varan oranda düşeceğini söyledi. Zeytinyağını maliyetine sattıklarını belirten Edremitli üreticiler ise söz konusu modele, ilgili kurumların sahip çıkmasını bekliyor.

Yalazı'nın "Gülen Edremit" adını verdiği modele göre yerel bir kurumun ya da idarenin satın alacağı bin adet zeytin hasat makinesinin, 90-120 gün süresince üreticilere kiralanması öngörülüyor. Ön rezervasyon sistemiyle kiralanacak makinelerin kullanımının yaygınlaşmasıyla bölge zeytincisinin hasatta mekanizasyona geçmesinin sağlanacağı ve üretim-hasat maliyetinin kilo başına 2,5 liraya düşeceği hesaplanıyor. Kiralayanın belediye veya ziraat odaları olabileceğini kaydeden Yalçın Yalazı, satın alınacak bin adet makineyle hem üreticinin hem de kiralayan kurumun kazanacağına dikkat çekti. Modelin bölge ekonomisine de katkı sağlayacağını vurgulayarak, erken hasat imkanı doğacağını ve yüzde 15 verim artışı sağlanacağını ifade etti.

SİYASİLERDEN DESTEK BEKLİYOR

Model üzerinde çiftçilerle toplantılar yaptıklarını ve destek gördüğünü aktaran Yalazı belediye, ziraat odası ve siyasilerin konuya sahip çıkmasını beklediklerini dile getirerek şunları söyledi: "Geçen yıl kilosu 60 kuruşa zeytinini satıp 80 kuruşa saman alan üreticilerimiz oldu. Zeytin üreticisinin artık para kazanması gerekiyor. Dünyada zeytinin, zeytinyağının fiyatı belli. Bu fiyatlara etki edemediğimize göre üretim maliyetlerimizi aşağı çekmeliyiz. Bunun da yolu zeytin hasadında mekanizasyona geçiş yapmaktan geçiyor ancak çiftçimizin, tanesi 6 bin TL olan makineleri alacak imkanı yok. Bunun üzerine 'Gülen Edremit' ismiyle zeytincilikte milat olacağına inandığımız bir model önerdik. Bu modele göre sosyal belediyecilik anlayışıyla belediye ya da ziraat odaları, bin ya da 2 bin adet hasat makinesi satın alarak, önceden rezervasyon yoluyla 90-120 gün hasat süresince çiftçimize kiralayacaklar. Böylece hem kiralama bedelinden dolayı kurumlarımız hem de işçilik ve hasat maliyetini aşağı çeken üreticimiz kazanacak. Bu yolla üretim maliyetini kilo başına 2,5 TL'ye çekmeyi öngörüyoruz. Ayrıca modern hasatla ağaçlara zarar verilmeyeceği ve erken hasat imkanına sahip olunacağı için ertesi yıl için de yüzde 15'lik bir verim artışı sağlanacağını hesaplıyoruz. Bu modeli başarıyla uyguladığımızda, diğer zeytinci bölgelerimiz için de bir örmek teşkil edeceğini düşünüyoruz. Projeyle hedefimizde olan küçük üreticiler, böylelikle düşük maliyet imkanına sahip olduklarında piyasada fiyatların oluşmasını beklemeden ürünlerini değerlendirebilecekler. Daha çok pazarlama ve tüketime yönelik süreçlerin tartışıldığı ülkemizde, bu projeyle küçük ölçekli zeytin üreticilerinin yüzü gülecek. Siyasilerin sahip çıkmasını bekliyoruz."

YEŞİL ZEYTİN HASADI ARTACAK

Tek kişinin kullanabileceği hasat makinelerinin, kiralama modeliyle bölge zeytinciliğine bazı fazladan katkılar sağlayacağına da dikkat çeken Yalçın Yalazı, "Mekanik hasadın yaygınlaşmasıyla ağaç boyları kısalacak, sofralık kalitede yeşil zeytin hasat oranı artacak. Bu da ortalama bin üretici için 1 milyon liralık ek kazanç anlamına geliyor. Ayrıca ağaçlar küçüleceği için ilaçlama masrafları azalacak, işçilik kazancı ortaya çıkacak. Fabrikalar, birim zamanda üretim artacağı için tam kapasite çalışacak. İşçilik, dur kalk ve enerji giderleri düşecek. İsterlerse üreticinin ödediği tasiriye ücretlerini düşürebilecekler. Bölge dışına kaçan işçilik ücretleri bölgede kalacak. Kiralama gelirlerinden belediye ciddi gelir elde edecek. Türkiye'ye örnek olacak bu projeyle birlikte zeytinyağı maliyeti düşeceği için ciddi rekabet şansları yaratılacak. Sosyal belediyecilik ortaya çıkacak.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri