Kiralık diplomayla restorasyon skandalı

II. Kılıçarslan Köşkü'nün restorasyonu ve Aleaddin Tepesi kazı çalışmalarında büyük bir skandal yaşandı. Çalışmalarda ihaleyi kazanan firmanın sahte diplomayla projeyi çalışmalarını sürdürdüğü ortaya çıktı
II. Kılıçarslan Köşkü'nün koruma altına alınması ve restorasyon işini alan firma sahte diplomayla çalıştığı ortaya çıktı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan restorasyon ihalesini  Gökalp Proje Müşavirlik LTD. Şirketi kazınmıştı. İhaleyi alan firma, mevzuattan geçmek için diploma kiralayarak çalıştığı ortaya çıktı. Şirket, Ankara Kültür Sanat Emekçileri Derneği'ne üye olan Kamil Sağlam'ın diplomasını kiralayarak çalışmalara başladı. Dernek Başkanı Hızır İnan, konuyla ilgili gazetemize konuştu. Dernek yöneticilerinden Başkan Yardımcısı Binnur Çelebi'nin istifa edeceğini belirttiğini, Genel Sekreter Ayşe İpekçi'nin ise istifasını verdiğini söyledi. İnan, "Konuyla ilgili ihaleyi alan firma derneğimizi aradılar. Bizlere çalışmalarından bahsedip bir arkeolağa ve sanat tarihçisine ihtiyacı olduklarını söylediler. Ben de o esnada yanımda bulunan Ayşe hanımı önerdim ve onunla görüştüler" diye konuştu.
 
KİRALİK DİPLOMA OLAYINDAN HABERİM YOK 
Olay ile ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını ifade eden İnan, "Kamil Sağlam'ın diplomasını kiralaması ile ilgili hiç bir bilgim olmadı. Kamil Sağlam’ı tanımam. Bizleri zaten Temmuz ayında aramışlardı.  Biz Ayşe hanıma teklif ettikleri bin liranın aylık olacağını düşündük ve Ayşe hanıma tekliflerini kabul etmesini ve 50-100 lirayı da derneğe bağışlayabileceğini söyledim. Ancak daha sonra Ayşe hanım ile şirkete gittik. Şirket ayda değil bir sefere mahsus bin lira vereceğini söyleyince vazgeçtik. Arkeolog Kamil Sağlam’ın diploması aylık bin lira karşılığında ihaleyi alan Gökalp Proje Müşavirlik LTD. şirketi tarafından kiralandığı ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
 
MESLEK ONURUNA SAHİP ÇIKMADILAR
Olayın gerçeği yansıttığını dile getiren İnan, "Binnur Çelebi arkadaşımız bu olaydan haberi olunca Kamil Sağlem ile görüşmek istedi. Sağlam'la aralarında geçen konuşmayı biliyorum. Binnur Çelebi, Sağlam'a bu yaptığının meslek onuruna yakışmadığını ve etik olmadığını söyledi. Sağlam ise ona başka birisi tarafından ikna edildiğini belitti. Daha sonrasında ise bildiğim kadarıyla Sağlam, noterde sözleşmesini fesh etti. Konya Büyükşehir Belediyesi'ne de noter üzerinden bu olayı iletti" diye konuştu.
 
İSTİFALAR ARD ARDINA GELİYOR
Dernekte yaşanan istifalar hakkında da konuşan İnan, "Binnur Çelebi istifa edeceğini bizlere söyledi ancak istifası henüz elime ulaşmadı. Ayşe İpekçi ise istifasını verdi. Bir arkadaşımız da bu olaylardan sonra istifa etti. Projeyi mevzuattan geçirmek için, diploma gerekiyor ve bu diplomalar bazıları tarafından kiralanarak projeyi geçiriyorlar. Fakat diplomasını veren şahıs projede çalışıyor olarak görünmesine rağmen, onun yerine başkaları çalışıyor.  Bu usulsüzlüğe bir son verilmesi lazım" şeklinde konuştu.
 
ARKADAŞLARI UYARDIM
Konuyla ilgili konuşan derneğin kurucu üyesi Binnur Çelebi ise, "Bu tür söylentiler daha önce de kulağımıza geliyordu. Arkadaşları diplomalarını böyle kiralayarak, meslek onurlarına ihanet etmemeleri gerektiğini söylüyordum. Ancak II. Kılıçarslan Köşkü'nün restorasyon çalışmaları bardağı taşıran son damla oldu. Şimdi bizleri dernekten uzaklaştırmak istiyorlar. Genç arkeolog arkadaşlarımız iş bulmakta zorluk çekiyor ve böyle yöntemlere başvurabiliyorlar. Bu asla kabul edilemez bir şey. Arkeogların iş bulma konusunda sıkıntı yaşadıkları doğrudur. Fakat bu sıkıntı, diplomalarını kiralamalarını gerektirmez" şeklinde konuştu. Ofisi Ankara'da bulunan  Gökalp Proje Müşavirlik LTD. Şirketi yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapmaktan çekiniyor. Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç ise müdürlüğün projede bulunmadığını dile getirirken, Konya Büyükşehir Belediyesi ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “2. Kılıçarslan Köşkü ile ilgili ihalede henüz fiilen işe başlanmadığı için ihaleyi alan şirketle alakalı bir durum söz konusudur. Şirket, kendi bünyesinden bir arkeoloğu görevlendireceğini belirtmiştir.”
Yaklaşık üç yıldır atıl bir vaziyette bekleyen Aleaddin Tepesi restorasyon ve kazı çalışmalarının akıbetinin ne olacağı, yaşanan bu olaydan sonra merak konusu oldu.
BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri