Kiralar sanayici esnafını bitiriyor

Konya’da sanayici esnafı kira yükünün altında eziliyor. Dükkanların büyük şirketlerin eline geçmesi rekabet ortamını ortadan kaldırıyor. Esnaflar belediyeden kendilerine yer tahsis etmesini istiyor

Konya’da ev ve iş yeri kiraları her geçen gün artıyor. Kiralar vatandaşın cebini yakıyor. Kiralık ev fiyatları son yıllarda neredeyse 4 katını çıktı.  Ev kiralarının yüksek olduğunu söyleyen vatandaş, fiyatların düşürülmesini talep ediyor. Birkaç yıl önceye kiralar ortalama 300 ila 500 lira arasında değişen kiralar bugün 700 lirayı aşıyor. Durumdan sadece ev kiralayanlar değil sanayici esnafı da etkileniyor. Konya 1 Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere organize sanayilerde esnaflar kira yükünün altından kalkamıyor. Dükkanların tamamının büyük şirketlerin eline geçmesi rekabet etme imkanını da ortadan kaldırıyor. Gidecek başka yeri olmayan sanayici esnaf ekonomiye büyük katkı sağlayan sanayicilerin kiralar altında ezildiğini söylüyor. Yıllık 60 bin lirayı geçen kiralar sanayici esnafın belini büküyor. Esnaflar yetkililerden üzerinde hiçbir tapu bulunmayan kişilere arsa tahsis edilmesini istiyor.

KÜÇÜK ESNAF ZOR DURUMDA

Orta ölçekli KOBİ sanayicilerinin yaşadığı en büyük sıkıntın başında iş yeri kiralarının geldiğini belirten Hisan Hidrolik sahibi Mehmet Uzun, küçük ve orta ölçekli sanayi esnafının iş yeri kiraları altında ezildiğini aktardı. Bulundukları sanayi bölgelerinde dükkanları büyük şirketlerin elinde bulundurduğunu kaydeden Uzun, “Arsalar üzerinden rant sağlayan bu şirketler yüzünden küçük esnaf zor durumda kalıyor. Belediyeden kamuya ait alanlardan bize yar sağlamasını istiyoruz. Kamuya ait arsaları gerçek ihtiyaç sahibi olan, üzerinde hiçbir tapu bulunmayan kişilere milli emlaktan arsa tahsis edilmesini istiyoruz Yetkililer alt yapıyı sağlasın biz oraya dükkanlarımızı yapalım ekmeğimizi kazanalım. Ya da kuracağı sanayi bölgesinde bize uygun fiyata arsa versin. Biz de işimizi daha iyi koşullarda yapalım. Milli sermayeye katkı sağlayalım” dedi.

EKONOMİYİ SANAYİ CANLANDIRIYOR

Ekonominin sanayiyle canlandığını belirten Uzun, “Ekonomiyi ayakta tutan ufak esnaf ve KOBİ sanayicisidir. Sanayici rekabet edebilmesi için rahat çalışmalıdır. Bir ülke ancak sanayi ile kalkınır. Ama bu şartlar altında rahat çalışmak mümkün olmuyor. Kiralar karşısında elimiz kolumuz, alternatifimiz de yok. Kiraları mecburen ödüyoruz, gidecek, bu işi yapacak başka yerimiz yok çünkü” diye konuştu. 10 yıldır 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde esnaflık yaptığını kaydeden Uzun, “Yıllardır burada esnaflık yapıyorum. Kiralar her geçen yıl artıyor. yıllık 30 bin lira veren de var 60 bin lira verin de. Bu rakamlar inanılmaz seviyelerde. Esnaf ne kazanıyor ki bu kirayı versin. Bu durumdan mağdur olan esnaf sayısı az da değil. 700 civarında esnaf arkadaşımız kiraların yüksek olmasından dolayı mağduriyet yaşıyor” ifadelerini kullandı.

ALİ İBİLEME

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri