Kimsesizlere iş garantisi verilmeli

KONYURTAYDER Başkanı Mürsel Gökçen, yurttan ayrılanların en büyük sıkıntısının Nereye gideceğim? sorusu olduğunu belirterek, yurttan ayrılanlara devlet tarafından iş verilmesi gerektiğini söyledi

KONYURTAYDER Başkanı Mürsel Gökçen, yurttan ayrılanların en büyük sıkıntısının “Nereye gideceğim?” sorusu olduğunu belirterek, yurttan ayrılanlara devlet tarafından iş verilmesi gerektiğini söyledi

Konya Erkek ve Kız Yetiştirme Yurtlarından ayrılanlar yıllar sonra yetiştikleri yurtlara vefa duygularını göstermek için Konya Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanlar Derneği (KONYURTAYDER)’i kurdu.  Birkaç ay önce kurulan KONYURTAYDER’in temel hedefi gerek yurtlarda kalan öğrencilerle gerekse yurtlardan ayrılanlarla dayanışmayı gerçekleştirmek. Yurtlardaki sorunlar da derneğin ilgilendiği konular içinde yer alıyor. Bu amaçla derneğin faaliyetleri hakkında bilgi vermek için gazetemizi ziyaret eden KONYURTAYDER Başkanı Mürsel Gökçen ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Akbulut, yurtlardaki öğrencilerin sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Devletimiz bu çocuklara sahip çıkarak yetiştirmiş, iş güç sahip olmalarını temin etmeye çalışmış ve imkânlar ölçüsünde sosyal hayata hazırlamıştır” diyen Dernek Başkanı Mürsel Gökçen, “Ancak, her ne kadar bu çabalar devlet eliyle yapılsa da çocuk gelişimi bakımından yetersiz kalmaktadır. Asıl olan aile içinde çocukların ruhsal ve bedensel gelişiminin temin edilmesidir. Bunun dışındaki yetiştirme usulleri ise bazı sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Derneğimiz bu sıkıntıların giderilmesine yardımcı olmaktadır” ifadelerini kullandı. 

Önemli çalışmalarının başında yurtlardan ayrılmış öğrencileri bulmak olduğunu aktaran Gökçen, yeterli kayıtlar tutulmadığı için bugün yüzlerce kişiye ulaşılamadığını kaydetti. Bu amaçla dernek üyelerinin iletişim bilgilerini topladıklarını, düğün, doğum ve vefat gibi günlerde kendilerini yalnız bırakmadıklarını ifade eden Gökçen, güzel bir hizmeti yerine getirdikleri için mutlu olduklarını kaydetti.

Yurtlardaki sıkıntılar hakkında da bilgi veren Gökçen,  en büyük sıkıntının valilik izniyle yapılan ziyaret kısıtlamasının oluşturulduğunu söyledi. “Kısıtlanma kesinlikle olmamalı gerekiyorsa güvenlikçi ve orada görevli birisiyle ziyaret edilsin” diyen Gökçen, şunları kaydetti: “Yurtlardan ayrılacak olan kardeşlerimizi ayrılmaya 6 ay kala stres başlıyor. Nereye gideceğim, nerede kalacağım, nasıl hayatımı ikame ettireceğim, tek başıma yaşayabilir miyim, toplum içinde nasıl karşılanacağım, akrabalarımın bana sahip çıkacaklar mı, onlarla anlaşabilecek miyim? Sorularına cevap bulmakta zorlanıyorlar. İşte bu amaçla öğrencilerden yurtlardan çıkmadan önce psikolojik olarak bu sorulara cevap bulmasına yardımcı olmak istiyoruz. Ayrıca yurtlardan ayrılanların gideceği adres daha yurtlardan çıkmadan kontrol edilmeli takip edilmelidir. Bu durum bilhassa kızlar için çok önemlidir.”

Bu açıdan yurtlardan ayrılanlarla ilişkilerin kesilmemesi için yılda en az 2 kez toplanılması gerektiğini aktaran Mürsel Gökçen, bu işi ise Sosyal Hizmet Müdürlüklerinin üstlenmesinin daha uygun olduğunu dile getirdi. Yurtlardan ayrılanlara da ayakta kalabilmeleri için devlet tarafından kendilerini güvenli ve huzurlu bir şekilde hissedecekleri iş verilmesinin da altını çizen Gökçen, “İş başvuruları zamanında yapılıyor fakat çocuklar bu arada neyle meşgul olacaklar. İşler genellikle bir yıl içinde sonlanıyor, dolayısıyla yurttan ayrılanlar iş olmadığı için suça itiliyor. Yerel yönetimler iş alımlarında buradan ayrılanlara sözleşmeli veya kadrolu olarak öncelik verilmelidir. Bunun için Valiliğin, kaymakamlıkların, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışma yapmaları gerekmektedir. Yurtlardan ayırma işlemlerinde gidecek yeri olmayanlara da baskı yapılıyor akrabaları çağrılıp imza atmaları isteniyor. Buradaki uygulamalar da görevlilerin keyfine bırakılıyor. En büyük yanlış ise yurtlara normal yollardan yerleşen çocuklarla suça teşvik yasasından dolayı gelenlerle aynı yerde barındırılıyor. Bu husus tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Suç işlemiş çocuklar rehabilitasyon tedavisi gördükten sonra yurtlar alınmalıdır” dedi. Gökçen, yurtlardan ayrılanların da işe yerleştirilinceye kadar devlet tarından izlenmesi ve desteklenmesinin güvenlikleri açısından büyük önem taşıdığı sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri