Kimsesiz bıraktık!

Yaşlılarımızın huzurevlerine bırakılması ve ‘Kimsesizler Mezarlığı’nda da yer kalmadığı için defne kapatılması ana baba ve yaşlıya verilen değeri gösteriyor

MEZARLIKLARI BİLE DOLDU

Musalla Kabristanı içerisinde bulunan ve huzurevleri ile sokakta yaşarken vefat eden sahipsiz cenazelerin defnedildiği ‘Kimsesizler Mezarlığı’nın dolduğu için defne kapatılması ana-baba ve yaşlılara verdiğimiz önemi bir kez daha ortaya çıkardı. Toprağa verilen ve başlarındaki küçük taşlara sadece numara veya isim yazılan cenazelerin bazılarının üst üste defnedilmesi ve sayılarının bin 500 sınırına dayanması bu gerçeği kanıtlıyordu.
DİZİYE ÖZENTİ BİZİ BİTİRDİ
‘Kimsesizler Mezarlığı’nı ziyaret eden vatandaşlar, gelinen noktanın yüreklerini sızlattığını ifade ederek, “Ana-babaya bakmak, onlara sahip çıkmak her evladın görevi olmalı. Ancak burada oluşan görüntü geleneklerimizden nasıl koptuğumuzun ve yaşlıya verilen değerin acı bir göstergesi. Bize ait olmayan diziler yaşam tarzı ve gençlerin önlenemez özentileri bizi bu hale getirdi” dedi.
YENİ MEZARLIK YAZIR’DA
Musalla Kabristanı’nda bulunan ‘Kimsesizler Mezarlığı’nın dolması nedeni ile 2010 yılından itibaren buraya kimsesiz cenaze defninin yapılmadığını belirten yetkililer, “Gerek huzurevi, gerek evlerinde yalnızken vefat eden ve hiçbir yakınına ulaşılamayan cenazeler burada toprağa veriliyordu. Ancak bu alanın dolması ile bundan sonra kimsesiz cenazeler Yazır Mahallesi’nde yeni açtığımız mezarlığa defnedilecek” dedi.


Yaşlı gözler buğulu

Huzurevlerine kapasitesinin üzerinde yaşlı bırakılması,  yaklaşık bin 500 kişinin defnedildiği ‘Kimsesizler Mezarlığı’nın dolması yaşlı gözleri buğulandırıyor

18–24 Mart tarihleri arasında kutlanan Yaşlılar Haftası’nda yapılan araştırma acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Musalla Kabristanı içerisindeki 122 nolu adada bulunan, ‘Kimsesizler Mezarlığı’nın dolduğu için defne kapanması, huzurevlerine terk edilen yaşlıların sayılarının her geçen gün artması, sokakta açlık ve hastalık ile mücadele eden yaşlıların görmemezlikten gelinmesi bu insanlara verilen değeri gözler önüne sermeye yetti.
Musalla Kabristanı’nda bulunan Mezarlıklar Müdürlüğü’nün görevlileri ve birkaç hayırsever cemaatin katılımları ile ‘Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilen sahipsiz cenaze sayısının bin 500 sınırına dayanması bu gerçeği kanıtlamaya yetiyor. Buraya defnedilen cenazelerin genelde birkaç kişilik cemaat ile kaldırıldığı dile getirilerek, “Son günlerde gerek buraya defnedilen kimsesizlerin sayısının artması gerek huzurevlerine bırakılan yaşlı sayısının her geçen gün çoğalması toplum olarak bu tür insanlara nasıl sahip çıktığımızın bir göstergesidir.
Gençlerimizin içinde bulundukları durum, batıya ve televizyonlardaki ahlaki çöküntüye neden olan dizilere gösterilen özenti ne yazık ki bizleri olumsuz etkiliyor. Gençlerimizi bu tür kötü alışkanlıklardan korumak, ana babasına sahip çıkan bir nesil olarak yetiştirmek istiyorsak mutlaka geleneklerimize ve aile yaşantımıza özen göstermeliyiz. Bir gün kendimizin de yaşlanacağını unutmamalı ve çocuklarımızı bu düşünce çizgisinde eğitmeliyiz. O zaman yaşlısına ve düşkününe sahip çıkan bir gençlik yetiştirmiş oluruz. Aksi halde bugün bu insanlara reva görülen davranış yarın kendi başımıza gelir. Buna da hiçbir kimse engel olamaz” dedi.
Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunan bazı kabirlere birden fazla cenaze defnedildiğini ifade eden yetkililer,  “Bu alanın dolması yüzünden birkaç yıl önce cenaze gömülmüş kabirlere yeni bir cenaze defnediliyordu bu normal idi. Ancak son zamanlarda bu da imkansız olmaya başladı. Çünkü alan tamamen doldu. Bu nedenle buraya bundan sonra cenaze defnetmeme kararı alındı. Burası her ne kadar küçük bir alan gibi görünse de defnedilen cenaze sayısı bin 500 sınırına dayandı. 2010 yılından itibaren huzurevleri ve değişik nedenlerden dolayı yalnız yaşadığı sırada vefat eden yaşlılarımız bundan sonra yeni düzenlenen Yazır Mezarlığı’na defnedilecek” diye konuştu.
Musalla kabristanında bulunan ve122 nolu ada içerisinde yer alan ‘Kimsesizler Mezarlığı’na son 10 yılda defnedilen ve büyük bölümü huzurevi sakini olan cenaze sayısı ise şu şekilde:
2000’de 25, 2001’de 25, 2002’de 23, 2003’te 19, 2004’de 24, 2005’te13, 2006’da 31. 2007’de 29, 2008’de 30, 2009’da 20, 2010 yılının son iki ayında ise 3 kişi kimsesiz cenaze olarak kayıtları geçti. Kimsesizler Mezarlığına son defnedilen sahipsiz cenazenin ise huzurevinde vefat eden Muhsin Ceylan olduğu belirlendi.

ALİ SAİT ÖGE

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yaşam Haberleri