Kimse Yok Mu'nun Misafir Ettiği Japon Öğrencilerden Türk Yetimlere Origami Dersi

Japonya’dan Türkiye’ye gelen 134 Japon lise öğrencisi 80 yetim, Kimse Yok Mu derneği tarafından organize edilen ‘İyilik buluşmaları’ kapsamında Türk çocuklarla bir araya geldi. Japon çocuklar Kağıt Katlama Sanatı olan ‘Origami’...

Japonya’dan Türkiye’ye gelen 134 Japon lise öğrencisi 80 yetim, Kimse Yok Mu derneği tarafından organize edilen ‘İyilik buluşmaları’ kapsamında Türk çocuklarla bir araya geldi. Japon çocuklar Kağıt Katlama Sanatı olan ‘Origami’ yapımını Türk çocuklara öğretti.

Kimse Yok Mu Derneğinin Sultanbeyli’de bulunan genel merkezinde Origami etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Japonya’nın Nara şehrinde bulunan Nishi Yamako Lisesinde öğrenim gören 134 lise öğrencisi ile Türkiye’deki yetim çocuklar buluştu. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı etkinlikte Japon öğrenciler Japonca mini bir konser verdi. Halk oyunlarının kukla gösterisi ile sahnelenmesi ile Japon ve Türk çocuklar eğlendi.

Kültürel bir etkileşim programı olduğunu ve çalışmalarının uzun süredir devam ettiğini belirten Kimse Yok Mu Derneği Genel Sekreteri Savaş Metin, "Japonlarla çalışmalarımız uzun zamandan beri gerek devlet nezdinde , gerek üniversite nezdinde, gerek okul nezdinde devam etmekte. Gönüllü öğrencilerimiz gelip gitmekte buraya Kimse Yok Mu’ya, bunun devamı olarak da bugün 134 Japon öğrenci lise öğrencisi Kimse Yok Mu Derneğini ziyaret etmiş durumda. Bugün aslında kültürel bir etkileşim programı, 134 öğrenci ile beraber Japon kültürünün en önemli sanatlarından olan Origami sanatını bugün öğrenme şansına sahip olacaklar, hatta bir Japon bugün burada icra edecek öğrenciler de aynı şekilde yapacak. Aynı paralel de Japon stikleriyle birlikte yemek yiyecekler. Karşılıklı etkileşim içerisinde günü tamamlamış olacağız hep beraber. Bir kukla gösterimiz de var. Kukla gösterisini Japon öğrenciler de görmüş olacaklar. Malumunuz Kimse Yok Mu’nun 100 bini geçmiş gönüllüsü var. Bu öğrenciler de bizim, hepsi gönüllümüz olarak ülkelerine döndükleri zaman Kimse Yok Mu’yu anlatacaklar. Aslında iki ülke arasında gönül köprüleri kurulması noktasında bir vazife icra edecekler hepsi." dedi.

Örnek alınacak hareketlerden rahatsız olan insanları görmekten insanın ülkesi adına üzüntü duyduğunu belirten iş adamı Ayhan Bernek ise binlerce kilometre öteden gelen Nara’da ki Japon öğrencilerin burada ki yetim çocuklarla kısa sürede kaynaştığına dikkat çekip, "Geleli daha bir saat oldu. Aynı lisanı kullanmıyorlar, işte kalbi, işte gerçek anlamda barış bu, ancak görününce, yaşanınca anlaşılacak bir olay. Hizmet hareketi Türkiye’de doğmuştur ama bir dünya hareketi haline gelmiştir. Türkiye’de güzel yapılan hareketlerden, örnek alınacak hareketlerden rahatsız olanları görmekten de insan ülkesi adına, bayrağı adına, dini adına üzüntü duyuyor. Bunu çok iyi tanıyanlar da yapıyorlar. Araştırılsın, gelsinler, görsünler ki, açık bir şekilde her şey dört dörtlük de değil, dört beşlik. Sadece ve sadece insan olgusuna daha mutlu edebilmek, eğitebilmek, dünyayla birleşmek içindir. Cenab-ı Rab bizi bu yoldan alı koymasın.’ ifadelerini kullandı.

Nara Nishi Yamako Lisesi öğretmenlerinden Akıharu Oka da bu proje için Japonya da hazırlıklar yaptıklarını belirtip, "Türkiye'ye geldik ve güzel anlar yaşadık. Yetim çocuklarla karşılıklı kelime alışverişi yaptık, bu şekilde karşılıklı diyaloglar ile çok mutlu olduk." dedi.

Tani Kazuki isimli öğrenci ise karşılıklı olarak kelime alışverişi yaptıklarını aktarıp, " Arkadaşlarımıza Origami öğretiyoruz. Karşılıklı diyaloglarla çok mutlu olduk." şeklinde konuştu.

İbrahim Oymalı isimli Türk öğrenci de, "Japonlarla buluştuk burada hepsi birbirine benziyor zaten, iyi de oldu. Origami öğretecekler, daha önce hiç yapmadım, merak ediyorum nasıl bir şey olduğunu. Hemen kaynaştık, cana yakın insanlar." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri