Kimse Yok Mu'nun Avukatı: Kayyum Atamasını Gerektirecek Hiçbir Usulsüzlük Yok

Kimse Yok Mu Derneği’nin banka hesaplarının bloke edilmesinin ardından kayyum atama planları yapıldığı öne sürüldü. İçişleri Bakanlığı’nın derneğe suç isnadında bulunup el koymaya hazırlanıldığı iddiaları hakkında dernek...

Kimse Yok Mu Derneği’nin banka hesaplarının bloke edilmesinin ardından kayyum atama planları yapıldığı öne sürüldü. İçişleri Bakanlığı’nın derneğe suç isnadında bulunup el koymaya hazırlanıldığı iddiaları hakkında dernek avukatı Muhittin Yılmaz açıklama yaptı. Yılmaz, “Şuan derneğe kayyum atamasını gerektirecek hiçbir olay, usulsüzlük yok.” dedi.

Kimse Yok Mu Derneği’nin, Bakanlar Kurulu kararı ile izinsiz yardım toplama yetkisi elinden alınmıştı. Banka hesapları da bloke edilen derneğe bu kez 'el koyma' talimatı verildiği iddia edildi. Mülkiye müfettişleri tarafından denetime tabi tutulan ve faaliyetlerinde usulsüzlük bulunmayan derneğin avukatlarından Muhittin Yılmaz iddialar hakkında konuştu.

Avukat Yılmaz, kanun ve yönetmeliklere bakıldığında kayyum atanabilmesi için dernek üyelerinin açıkça suç işlemesini gerektiğini kaydetti. Yılmaz şöyle konuştu: “Bizim derneğimizde yakın kuruluşundan bugüne 40 güne yakın denetim yapıldı. Başmüfettişin kendi raporunda derneğin kamu yararlılığı statüsünün devamlılığı yazıldı. Buna rağmen devletimiz bu raporu beğenmemiş olacak ki 40 günün ardından bir buçuk gün süren daha alt seviyede denetçilere bir rapor hazırlatıldığı duyuldu. Bu raporun içeriği bilinmiyor. Sorular aynı cevaplar aynı ama farklı bir neticeye varılır mı bunu da önümüzdeki süreçte göreceğiz. Şuan derneğe kayyum atamasını gerektirecek hiçbir olay, usulsüzlük yok. Ben bu derneğe el koyuyorum deyip yönetimi ele geçiremez. Kayyum atanacaksa da eğer, kanun açıktır derneğin yöneticileri arasından atanması gerekiyor. Devletin böyle bir niyeti varsa bu usule de uyacağına inanmıyorum. Takdiri yüce halkımıza bırakıyorum.”

“DEVLETİN BU ŞEKİLDE HAREKET ETMESİ ANAYASA’NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRIDIR”

Son 3 yıl içerisinde değişik dernek yöneticileri hakkında hapis cezaları verildiği ve bu davaların Yargıtay aşamasında olduğu bilgisini veren Yılmaz, “Devletimiz bu derneklerin hiçbirisinden izinsiz yardım toplama hakkını, kamu yararlılığı dernek statüsü hakkını elinden almadı. Kimse Yok Mu Derneği hakkında hiçbir usulsüzlük, suç isnadı olmamasına rağmen devletin bu şekilde hareket etmesi Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

“BANKA HESAPLARINA HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE MAHKEME KARARI OLMAKSIZIN EL KONULDU”

Derneğin bütün banka hesaplarına hukuksuz bir şekilde mahkeme kararı olmaksızın el konulduğunu söyleyen avukat Yılmaz, bunun derneği fiilen kapatmak anlamına geldiğini belirtti. “Banka hesaplarına bloke konulması derneği tamamen bitirme anlamına geliyor.” diyen Yılmaz, şu açıklamada bulundu: “Bugün 113 ülkede ve ülkemizde 40 şubede her gün yüzbinlerce insana yardım yapan, günlük yiyecek bakım gibi acil ihtiyaçlarını karşılayan aynı zamanda kalıcı yardım yapan bir derneğin her gün harcaması olan belki aylık birkaç milyon harcaması olan bir derneğin hesaplarının bloke edilmesi fiilen öldürme anlamına gelmektedir. Burada hiçbir şekilde iyi niyet aranmaz. Devlet vatandaşına ya da kamu tüzel kişiliklerine, kamu yararına olan derneklere tuzak kuramaz. Bu en bariz devlet olmanın vasfıdır. Maalesef devlet organlarımız bu özelliğini göz ardı ederek adeta kinle bir camiaya yönelikmiş gibi gözleri perdeleyerek hareket etmesi kamu vicdanlarını yaralamaktadır. Bugün sadece Türkiye’de değil tüm dünyada derneğin itibarını zedeleyici, bu masum yetimleri adeta sersefil bırakması ne bizim yüce devlet geleneğimizle bağdaşmakla nede devlet adamlığıyla bağdaşmaktadır. Bu yönüyle biz bu insanları kınıyoruz.”

Derneğin Bakanlar Kurulu kararı ile izinsiz yardım toplama hakkının iptal edilmesi konusuyla ilgili olarak hukuki sürecin devam ettiğini ifade eden Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Danıştay’a yürütmeyi durdurma talepli bir dava açıldı. Kaldırılmış olsa dahi bu tarihten sonra yani bayramdan sonra gelecek olan yardımların bloke edilmesi düşünülebilir. Derneğin hemen hemen tüm bankalarda hesabı bulunmaktadır. Bu hesaplara gerek izinsiz yardım toplama kapsamında gerekse genel bağış tüm derneklerin alabileceği bağış kapsamında paralar yatırılmaktadır. Bakanlığın emri ile valiliğin bankalara gönderdiği yazılarda maalesef derneğin tüm hesaplarına bloke konuldu. Bu ancak mahkeme kararıyla yapılabilir. Bu blokeyi uygulayanda uygulatan da açıkça suç işlemektedir. Suç içeren emri uygulayan insanlarda bu suçtan kurtulamayacaktır. Mahkemeye başvurular yapıldı, suç duyurusunda bulunuldu.”

“DERNEĞE SUÇ BULAMADIKLARI İÇİN SUÇ İHDAS ETME YÖNÜNE GİDİYORLAR”

İzinsiz yardım toplanmayacağının derneğe faksla bildirildiğini hatırlatan Yılmaz, “Faksla bildirim olmaz bunu devlet bürokrasisi çok iyi bilmektedir. Kanunda açık yazılıdır. Tatile girdikten sonra bir faks gönderip bu tarihten itibaren deyip derneğe gelen bağışların ‘kessen suç kesmesen suç’ pozisyonuna getirilmesi öyle bir tezgah ki şöyle yapmışlar: Tatil girdikten sonra valilik derneğe faks çekiyor. Kampanyaları durdurun deniliyor. Araya Kurban Bayramı girmiş, insanlar her bir tarafa dağılmış. Allah rızası için gelen emanetleri yerine ulaştırmak için dağılmışlar. Devletimiz maalesef tuzak kurmuş, ayın 2’sinden sonra gelen yardımları da malum Kurban Bayramı 4. gündü, suç unsuru haline getirmeye çalışıyorlar. Bu sefer kesseniz suç kesmezseniz suç durumuna sokmaya çalışıyorlar. Derneğe suç bulamadıkları için suç ihdas etme yönüne gidiyorlar.” diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri