Kimse Yok Mu Başkanı: 113 Ülkede Yüz Binlerce Kişiye Yardım Götürüyoruz

Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkanı İsmail Cingöz, bazı gazetelerde dernek hakkında çıkan haberlere tepki göstererek, bu yayınların bilinçli olarak bir algı operasyonu için yapıldığını söyleydi. Derneğin,113 ülkede yüz binlerce kişiye...

Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkanı İsmail Cingöz, bazı gazetelerde dernek hakkında çıkan haberlere tepki göstererek, bu yayınların bilinçli olarak bir algı operasyonu için yapıldığını söyleydi. Derneğin,113 ülkede yüz binlerce kişiye yardım çalışmaları yürüttüğünü ve Türkiye'nin yanında bazı ülke meclislerinin de madalya verdiği büyük bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Cingöz, derneğin çalışmaları kapsamında sadece Türkiye'de 200 bin yardıma ihtiyaç duyan kişiye yardım götürdüğünün altını çizdi. Cingöz, statüsü ve çalışmaları kapsamında Kimse Yok Mu Derneği gibi bir tane bile dernek gösterilemeyeceğini ifade etti.

Cingöz, bazı gazetelerde Kimse Yok Mu Derneği hakkında çıkan kasıtlı haberlerle ilgili Cihan'a açıklamalarda bulundu. Derneğin 113 ülkede yardım çalışması yaparak su kuyuları açtığını, binlerce kişiye sağlık hizmeti götürüldüğünü belirten Cingöz, dünyada nerede bir felaket varsa dernek olarak oraya ulaştıklarını belirtti.

12 yıllık geçimişinde Somali'de, Kenya'da, Uganda'da hastaneler açtıklarını, sadece Somali'de yüz binin üzerinde kişiye sağlık hizmeti götürdüklerini belirten Cingöz, "Katarakt ameliyatları yaparak hayatlarında hiç görmemiş insanlara bu hizmeti götürerek gözlerinin açılmasına vesile oluyorsunuz ki bu rakam şu anda 26 binin üzerinde." dedi.

IŞİD terör örgütünden kaçan Türkmenlere, Ezidilere, BM kampı içindeki sığınmacılara yardım götürdüklerini ve bunu ayrım yapmadan yerine getirdiklerini anlatan Cingöz, "Malatya'da yaşayan Suriyeli mültecilere, devletimizin organize ettiği AFAD kampına okul yapıp teslim ediyorsunuz. Bişkek'te bin çocuğun okuyabileceği 17 bin metrekarelik alanda okul yapıp Kırgız Devleti'ne teslim ediyorsunuz." dedi.

Derneğin bu yoğun yardım çalışmaları sırasında son dönemde bazı gazeteler aracılığıyla üretilen dedikodulara inanmak istemediğini ve bu söylentilere karşı şok olduğunu anlatan Cingöz, "Bu haberlerle ilgili rahatsızlığımı iletmek istiyorum. Türkiye'de yüz binin üzerinde vakıf ve dernek var. Biz 8 vakıf ve 12 dernek içindeyiz içindeyiz. Bizler bu çalışmaları yapmak için kampanya ve yardım toplayabilmek için ve bunları paylaşabilen 12 dernekten biriyiz. Bu 12 dernekten biri olan Kimse Yok Mu Derneği açık ve net söylüyorum yok edilmek, bitirilmek ve tüketilmek isteniyor. Biz zaten bu süreci yaşıyoruz. Biz hiç bir derneği küçük görmeyiz. Her biri devletimiz adına dünyaya uzanan hayır kapısıdır. Ama derneğimiz tek başına Türkiye'de belki de diğer derneklerin bütünü kadar, sivil toplum kuruluşu anlamında söylüyorum yüz bini aşkın gönüllüsü, 3 milyonu aşkın gönüllüsü ile belki 150 ülkede yardım çalışmalarına katıldığı, BM Ekonomik Sosyal Konseyi'ne akredite olan, gerçek manada yardım çalışması yaparak sorumluluk ve değerleri taşıyabilen, meclisimizin üstün hizmet madalyası verdiği, Şili'nin, Peru'nun, Pakistan'ın bir çok ülke hükümetlerinin üstün hizmet madalyası vermiş olduğu bir dernek. Böyle bir haber ile böyle bir yıpratma kampanyası ile karşı karşıyayız. Kimse Yok Mu Derneği için izin almaksızın yardım toplama yetkisi elinden alınıyorsa, ben Türkiye için söylemiyorum, dünyada bana bir tane bile Kimse Yok Mu Derneği gibi çalışan ve bu statüyü hak eden başka bir dernek gösteremezler." diye konuştu.

12 yılda bunca hizmeti yapan sadece son 3 yılda 530 milyon TL'lik yardım ulaştıran derneğe 3 yüz binin üzerinde başvuru olduğunu, bunlardan 200 bin ihtiyaç sahibine yardım yaptıklarını belirten Cingöz, "Soma'da 9 aileye ev almış, bu ailelerin çocuklarının bir çoğunun ihtiyacını karşılayan bir dernek var. Eğer bu dernek için bu hak elinden alınıyorsa bunun makul ve mantıklı bir yanını düşünemiyorum. Bunun mantığı yok. Toplumda öylesine ciddi bir kamplaşma ve kutuplaşma var ki sizi kendi kafalarında bir yere ait olarak gören insanlar o oluşturdukları nefret söylemi etrafında o çevreye ait olduğunu düşündükleri kim varsa onu tarumar etme gayreti içindeler." diyerek tepki gösterdi.

Kendileri gibi derneklerin rutin olarak 2 yılda bir denetlendiğini, bu denetimden geçerek raporun kendilerine ulaştığını ve iki aya yakın bir süre içinde yeniden denetlediklerini anlatan Cingöz, "Bu dernekle alakalı bunların hiç birinin normal olduğu söylenmesin. Birinci denetlemede bu derneği linç edecek raporu yazdıramadılar. İkinci de de bunu yazdıramadılar. Ama 3 ve 4. denetimden şüpheliyim. Yani bu derneği linç edecek raporu yazdırana kadar bu denetimler devam edecek." ifadesini kullandı.

Dernek olarak haklarında hazırlanan raporları görmek istediklerini belirten Cingöz, bizden istenen bütün belgeleri denetim elemanlarına verdiklerinin altını çizerek, "Çok net söylüyorum bir toz, sinek kanadı kadar bir kabahatler kanununa göre yazılmış bir ceza bir kabahatı dahi bize tebliğ etmiş değiller. Ama Bakanlar Kurulu'nda biraz önce söylediğim konular dahilinde kararlar alındığına dair bilgiler dolaşıyor. Bu raporları gözümle gördükten sonra vermiyorlarsa mahkeme kararı ile bunları gördükten sonra eğer hakkımızda gerçeklikle bağdaşmayan raporlar hazırlanmışsa öncelikle denetçiler hakkında maddi manevi bütün davaları açıp en şiddetli hukuk mücadelesini vereceğiz. Bunu yazan medya mensuplarına da dava açacağız. Velev ki Bakanlar Kurulu'ndan böyle bir karar mı geldi, hukukçularımız her türlü hazırlığı yaptılar. Danıştay'a her türlü bilgi ve belgelerimizle birlikte müracaatımızı yapacağız." dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri