Kimlik belgesi 2020'ye kaldı

Yıllardır gündemde olan, alt yapı yetersizliğinden dolayı bir türlü hayata geçirilemeyen ve 2 Mayıs'ta yürürlüğe girileceği söylenen “Enerji Kimlik Belgesi” uygulaması, bu kez de 1 Ocak 2020 yılına ertelendi

Isıtma ve soğutma işlemlerinde vatandaşa yüzde 50'ye varan kolaylık, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağı söylenilen zorunlu “Enerji Kimlik Belgesi” uygulaması, bu yıl da hayal oldu. Vatandaşın aklı iyice karıştı. Son birkaç ay içerisinde resmi gazetede iki ayrı karar yayınlandı. Son yayınlanan karara göre süre 2020 yılına kadar ertelendi.  2 Mayıs’tan itibaren “Enerji Kimlik Belgesi” olmayan binaların alım ve satımı yapılmayacak, ısı yalıtımı olmayan binalar ise “Enerji Kimlik Belgesi” alamayacaktı. Bu belgeye sahip olmayan apartmanlara belediye tarafından iskan da  verilmeyecekti. Doğalgaz, elektrik ve su faturalarını üstüne almak isteyen vatandaşlar için bu belge şart koşulacaktı.

ALT YAPI YETERSİZLİĞİ VAR

Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, normal şartlar altında vatandaşa bu belgenin alınması için 2 Mayıs'a kadar süre tanındığını hatırlattı. Vatandaşın ihmalkar davrandığını, yetkililerinin ise vatandaşlara enerji kimlik belgesinin önemini yeterince anlatılmadığını aktardı. Duransoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Uzun süre tanınmasına rağmen karşılıklı yaşananlar, sürenin uzamasına sebep oldu. Belgeyi çıkarmak, tamamı ile enerji tasarrufuna yönelik bir uygulamaydı. 2020 yılına kadar ertelendi. Erken tedbir alınabilirdi. Daha az enerji harcamak için kaçınılmaz fırsat. Bu belgeyi almadan ne ev alınabilir ne de ev satılabilir.”

60 MİLYAR DOLAR ENERJİ İTHAL EDİYORUZ

Duransoy, Türkiye'nin yılda 60 milyar dolar gibi büyük bir rakama enerji ithal ettiğini, ithal edilen bu enerjinin yüzde 40'ının ise konutlarda kullanıldığını söyledi. Ayrıca enerji kimlik belgesi çıkarmanın uzun bir iş olmadığını aktaran Duransoy, “4 günde rahatlıkla çıkabilir. 2 Mayıs'tan sonra uygulamaya konulsaydı pek bir şey olmazdı. Tanınan sürenin uzatılması vatandaşa yaradı. Milli ekonomi için tasarruf şart. Bu belge ile giderlerin artırılma durumu var” dedi.

ÇOĞU BİNANIN BELGESİ YOK

Alınan karar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, hükümetin yerinde bir karar aldığını vurguladı. Blok halinde bir sürü dairenin varlığının altını çizen ve enerji kimlik belgesinin daire başında yapılmasının çok zor bir iş olduğunu kaydeden Altınay, “Bilindiği üzere bu belgeyi almayanların evleri kiraya verilemeyecek ve satılamayacaktı. Alt yapı eksikliklerinin olduğu da bir gerçekti. Yıllardır gündemde olan bir konu. Fakat yeni yayımlanan karara göre vatandaşta da bir rahatlama oldu. 2020 yılına kadar eksikliklerin giderileceğini düşünüyoruz. Isı kaybının önlenebilmesi için de yapılması gereken bir iş.  Uygulama Mayıs ayından itibaren hayata geçirilseydi ekonomi ciddi anlamda kilitlenirdi. Tapuda alım ve satımlar yapılmazdı çünkü binaların büyük kısmında bu belge yok. Zaten 2011 yılından önce yapılmış binalar için bu belgeyi almak gerekli. Sonraki yıllarda yapılan binalar için bu belge istenmiyor. Türkiye genelinde ciddi sıkıntılar yaşanır, milli ekonomi de ciddi kayıplar olurdu” açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri