Kilo Başına En Fazla Fark Ödemesi Desteğini Soya Fasulyesi Üreticileri Alacak

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre 2013 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil ürünlerinin desteklenmesi amacıyla fark ödemesi desteğine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, yürürlüğe girdi.

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre 2013 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil ürünlerinin desteklenmesi amacıyla fark ödemesi desteğine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, yürürlüğe girdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın fark ödeme desteğinden yararlanacak ürünler için konulan fiyatlar da belirlendi. Buna göre kilogram başına yağlık ayçiçeğine 24 kr, soya fasulyesine 50 kr, kanolaya 40 kr, dane mısıra 4 kr, aspire 45 kr, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale 5 kr, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohuta da 10 kr verilecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin için başvuruların başladığını ifade etti. Yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için son başvuru tarihinin 1 Nisan 2014’te sona ereceğini açıklayan Müdür Güven, "Dane mısır, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için son başvuru tarihi 30 Nisan 2014’tür. Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmeyecektir. 2013 yılı üretim sezonunda üretilerek satışı yapılan yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünlerine Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından tarımsal veriler ve uydu görüntüleri kullanılarak oluşturulan Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeli’nde belirlenen verimlere göre destekleme ödemesi yapılacaktır." bilgisini verdi.

2013 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını ürün hasadına kadar yaptıramayan çiftçilerin fark ödemesi desteğine tabi ürünlerin üretimlerinin 2013 yılında yapıldığına dair muhtar ve aza onayı ile belgelemek kaydıyla 31 Aralık 2013 tarihine kadar ÇKS kayıtlarını güncelleyebileceklerini söyleyen İl Müdürü Güven, "Müracaatlar sırasında, başvuru dilekçesi, müstahsil makbuzu ve/veya fatura ile birlikte Borsa Tescil Beyannamesi’nin de ibrazı zorunludur. Buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreticilerine, 2013 yılı bütçesinden kaynak artması halinde, 2013 yılında başlamak üzere dönemler halinde de fark ödemesi desteği yapılacaktır. İlimiz üreticilerinin konu ile ilgili mağduriyet yaşamaması için, 2013 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil fark ödemesi desteği uygulamalarıyla ilgili yukarıda geçen hususlardan haberdar olması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri