Kılıçdaroğlu'nun Ziyaretiyle Irak, Türk İşadamlarını Yatırıma Çağırdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçen Cuma günü sona eren Irak ziyaretinde Türk iş adamlarının buraya yatırım yapmasına yönelik bazı fırsatların da ortaya çıktığı belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçen Cuma günü sona eren Irak ziyaretinde Türk iş adamlarının buraya yatırım yapmasına yönelik bazı fırsatların da ortaya çıktığı belirtildi. Buna göre Türk iş adamları Basra'da bir turizm bölgesi, Kerkük bölgesinde bir havaalanı ve Basra'da yoksullara yönelik en az 2 bin konutluk projeler için Irak'a davet edildi. Ayrıca Kılıçdaroğlu'nun ziyareti vesilesiyle Bağdat yönetiminin bugüne kadar izin vermediği, Türk-Irak iş adamlarından oluşan bir konsey kurulmasına yönelik girişime onay çıktığı kaydedildi.

        Kemal Kılıçdaroğlu'nun beraberinde iş adamlarının da yer aldığı Irak ziyareti, somut neticeler de verdi. CHP Yatırımlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Irak'taki temasları kapsamında Irak tarafından Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından görevlendirilmiş olan Yatırımlardan Sorumlu Komisyon Başkanı Sami El Araci ve beraberindeki Iraklı işadamları ile 2,5 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Heyetin kaldığı El Rasheed Oteli'nde gerçekleşen toplantıda, Maliki'nin talimatları ve onayıyla bazı önemli kararlar ve teklifler gündeme geldi.

        CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre; toplantıda Irak yönetimi, yoksullara yönelik 2 bin konutluk bir proje, Kerkük bölgesinde bir havaalanı ve Basra bölgesinde kurulacak büyük bir turizm merkezi için Türk iş adamlarından teklif beklediklerini iletti. Bununla birlikte Irak makamları, bugüne kadar Türk hükümetinin kurulmasını talep ettiği; ancak Bağdat'ın olumsuz baktığı bir konuda da olur mesajı verdi. Buna göre yatırımlar konusunda yaşanan sorunları çözmek için Irak ve Türk iş adamlarından oluşan bir 'Irak-Türk İşbirliği Grubu' kurulmasına yeşil ışık yakıldı.

        2 BİN KONUTLUK DEV PROJE

        Görüşmeden elde edilen bilgiye göre, Irak tarafı, Türk iş adamlarına ve CHP heyetine ilk etapta 2 bin konutluk bir projeden bahsetti. Yoksullara yönelik barınma ihtiyacını gidermeye yönelik olacak olan bu projede evler prefabrik olmayacak, TOKİ konutları benzerinde 70 ila 100'er metrekarelik evlerden oluşacak. İlk etapta 2 bin konut olsa da bu proje daha sonra da devam edecek.

        DEV TURİZM BÖLGESİ

        Irak tarafının gündeme getirdiği ve Türk iş adamlarından teklif beklediği bir diğer proje ise Basra bölgesine kurulması planlanan dev bir turizm bölgesi. Bu bölgede alışveriş ve eğlence merkezlerinden konutlara, spor tesislerinden turizm tesislerine kadar bir çok tesisin yer alacağı büyük bir kompleks kurulacak.
Türk iş adamları burada iş almaları halinde paralarının karşılığını alacak; ancak aynı zamanda tesisler hizmete girerken buraların işletmesine de talip olabilecek. Yap-işlet-devret modeli olmayacak, ama şirketler dilerlerse kendi inşaatlarının işletmesine talip olabilecekler. Bu kompleks etap etap inşa edileceği için birçok Türk şirketinin de farklı yerlerinde iş alabilmesine imkan tanınacak. Başbakan Maliki'nin de güvencesiyle Türk şirketlerinin yeterlilik sıkıntıları sorun olmaktan çıkacak, ayrıca şirketler kendi çalışanlarını getirebilecek.

        KERKÜK BÖLGESİNE HAVAALANI

        Toplantıda dile getirilen bir diğer proje ise Kerkük bölgesinde kurulması planlanan bir uluslararası havaalanı. Bu havaalanının Kerkük kentinin güneyine kurulması bekleniyor. Irak makamları sürenin kısıtlı olduğunu belirterek, bu proje için 30 gün içinde Türk şirketlerinden teklif beklediklerini dile getirdi.

        IRAK-TÜRK İŞBİRLİĞİ GRUBU

        CHP'li yetkililerin aktardığına göre toplantıda el alınan en önemli konu ise bir Türk-Irak İşbirliği Grubu kurulması kararı oldu. Türk ve Iraklı iş adamlarının karşılaştıkları temel sorunları çözmek için kurulacak olan bu grupta iki ülkeden iş adamları yer alacak. Toplantıya katılan Irak sanayi ve ticaret odaları başkanlarının da bu gruba destek verdiği aktarıldı.

        Iraklı yetkililer, toplantıda böyle bir grubun kurulmasını daha önce Türk hükümetinin istediği; ancak onay verilmediğinin altını çizdi. Ancak böyle bir konseyin kurulmasına yönelik Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin de onay verdiği kaydedildi. Bu grup, vize sorunları, işçilerin giriş çıkışlarındaki sorunlar gibi konularda çözüm yeri olacak.

        Grubun bir icra yetkisi olmayacak, aksine hakemlik görevi olacak. Irak tarafı kendi üyelerini belirleyecek. CHP'li yetkililer, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun onay vermesi halinde de kendi üyelerini beliryeceklerini iletti. Grubun kurulmasına yönelik yetki ise Genel Başkan YArdımcısı Erdoğan Toprak'a verildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri