Kılıçdaroğlu: Türkiye Ve Abd’yi Kriz Anlarındaki Ortaklar Olarak Algılamıyoruz

Amerikan Kongresi ve 3 düşünce kuruluşunun daveti üzerine ABD’nin başkenti Washington’a gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye ve ABD ilişkilerinin eşitlik zemininde, ortak değer ve karşılıklı çıkarlar çerçevesinde,.

Amerikan Kongresi ve 3 düşünce kuruluşunun daveti üzerine ABD’nin başkenti Washington’a gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye ve ABD ilişkilerinin eşitlik zemininde, ortak değer ve karşılıklı çıkarlar çerçevesinde, sağlıklı, güçlü ve kalıcı olmasını arzuladıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “İki ülkeyi birbirlerinin konjonktürel müttefikleri ve kriz anlarında akla gelen ortakları olarak algılamıyoruz.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından Brookings Entisüsü’nde düzenlenen ‘CHP’nin Türkiye Vizyonu’ seminerinde konuştu. Konuşmasını güçlü demokrasi, güçlü ekonomi ve sorumlu dış politika başlıkları altında toplayan Kılıçdaroğlu, ABD ilişkileri başta olmak üzeren dış politikaya yönelik CHP’nin vizyonunu dile getirdi.

CHP’nin Türkiye’si ile ABD’nin paylaştığı birçok ortak değer olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bunların başında, demokrasi, hukukun üstünlüğü, kadın-erkek eşitliği ve özgürlükler gelmektedir. Öte yandan, güvenlik ve enerji alanları iki ülkeye yeni işbirliği fırsatları sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.

KUZEY IRAK

Türkiye’nin bütün komşuları ile iyi ilişkiler kurması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Özellikle dış politikada saygınlığa ihtiyaç var. Irak bağımsız bir ülke. Anayasası olan bir ülke. Eğer siz Kuzey ile ilişki kurarken Irak Merkezi Yönetimi'ni dışlarsanız bu doğru değil.” diye konuştu.

Irak’ın bağımsız bir ülke olarak toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Irak bizim bir parçamız değil. Türkiye’nin bir ili de değil. Bağımsız bir ülke ve siz Irak ile ilişkilerinizi merkezi hükümetin hukukunu ve anayasasını dikkate alarak, Irak'ın toprak bütünlüğünü dikkate alarak ilişkileri geliştirmek zorundasınız.”

Kılıçdaroğlu, Irak’ı ziyareti sırasında aynı eleştirileri Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin de aktardığını söyledi.

SURİYE

CHP olarak Türkiye’nin tüm komşularıyla barış içinde yaşamak isteyeceklerini dile getiren CHP lideri, “Suriye’ye huzurun gelmesini isteriz. Diplomatik yollarla sorunun çözülebileceğine inanıyoruz.” dedi.

Özellikle Cenevre’de ABD ve Rusya’nın Suriye meselesinin çözümü adına attıkları adımı önemsediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Biz CHP olarak Suriye’nin iç işlerine müdahaleyi doğru bulmuyoruz. İktidardan temel farklarımızdan birisi bu.” şeklinde konuştu

MISIR

Demokrasiyi savunan bir siyasi parti olarak darbelere her zaman karşı çıktıklarını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin darbeleden en büyük zarar gören parti olduğunu vurguladı.

Tahrir Meydanı’nda toplanan demokrasi isteyen özgürlük isteyen binlerce Mısırlının yanında olduklarını dile getiren CHP lideri, “Ama darbe oldu, Türkiye doğrudan Mısır’ın iç siyasetinde taraf oldu. Biz bunu kabul etmiyoruz. Mısır’ın demokrasiye bir an önce geçmesini savunuyoruz, arzuluyoruz. Ama Türkiye doğrudan Mısır'da taraf olmamalı. Mısırda iç politikada taraf olunan bir politikayı desteklemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

İSRAİL

Türkiye için İsrail’in önemine değinen Kılıçdaroğlu, “Biz İsrail’in iç işlerine müdahale etmek, İsrail ile ilişkileri bozmak, İsrail ile bir diplomatik çatışma süreci yaşamak istemiyoruz. İsrail ile ilişkilerimizin köklü bir tarihi var, köklü bir geçmişi var. Biz İsrail’in Ortadoğu'da çok önemli bir ülke olduğuna inanıyoruz. Filistin ile İsrail'in karşılıklı birbirlerini tanımaları, barış sürecine iki ülkenin katkıda bulunması, Türkiye’nin de bu sürece elinden gelen her türlü katkıyı vermesini savunan bir siyasal partiyiz.” dedi.

Mavi Marmara’nın hiç yaşanmamasını umduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, o dönemde CHP’nin iktidarda olması durumunda böyle bir hadisenin yaşanmayacağını vurguladı.

İRAN

İran ile ilişkilere de değinen CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Ortadoğu’da herhangi bir ülkenin nükleer silaha sahip olmasını istemiyoruz. Bunun büyük bir risk oluşturacağına inanıyoruz. İranlı dostlarımıza da bunu ifade ettik.” şeklinde konuştu.

Amerika ile İran arasındaki ılımlı mesajları son derece önemsediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bu mesajların amaca ulaşmasını istiyoruz, arzu ediyoruz. Amerika bu konuda çok önemli adımlar attı. Cenevrede bu konuda atılan adımlar çok önemli.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu ayrıca İran’ın uluslararası kuruluşlara nükleer silahla ilgili olarak kapılarını denetime açmasını da önemsediklerini belirtti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri