Kılıçdaroğlu: Sorunlu Dış Politika Türkiye Ekonomisini Olumsuz Etkiliyor

ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dış politikanın ülke ekonomisine büyük etkileri olduğunu söyledi.

ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dış politikanın ülke ekonomisine büyük etkileri olduğunu söyledi. Türkiye’nin komşularıyla yaşadığı sorunlara dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Sorunlu bir dış politika Türkiye ekonomisini olumsuz etkiliyor.” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Washington merkezli Amerikan Türk Konseyi’nin onuruna verdiği kahvaltıya katıldı. Kahvaltı sonrası ekonomi ağırlıklı bir konuşma yapan CHP lideri, CHP’nin bu konudaki vizyonunu anlattı. Ekonominin sıcak siyasete teslim edilmemesi gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Ekonomiyi güçlü kurumların yönetmesi ve bu kurumların da kendi kültürlerini oluşturmaları gerekiyor. Bu kurumların aynı zamanda dünyayı iyi okuması ve dünyadaki gelişmeleri iyi değerlendirmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yatırımcıların başka bir ülkeye yatırım yapmasındaki en önemli faktörün o ülkedeki demokrasi ve özgürlükler olduğuna dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası ve Gelirler İdaresi Başkanlığı gibi kurumlara siyasi müdahale yapılmaması gerektiğini vurgulayarak bu kurumların özerk olmasından yana olduklarını ifade etti.

Kamu İhale Yasası'nın önemine de değinen Kılıçdaroğlu, “Bu yasada 20’ye yakın değişiklik oldu. Kamu ihalelerinde saydamlık büyük ölçüde önemini yitirdi. Pek çok kamu kurumu, kamu yasasının dışına çıkarıldı.” diye konuştu.

EKONOMİ SADECE İÇ POLİTİKA İLE OLUŞTURULMUYOR

Ülkelerin ekonomilerinin sadece iç politikalar ile oluşturulmadığını dış politikanın da ekonomi üzerinde büyük etkileri olduğunu ifade eden CHP lideri, “Türkiye, dünyanın çok sorunlu bir bölgesinde yer alıyor. Enerji kaynaklarının bir anlamda ortasında. Bütün dünyanın gözü o bölgede ve bölge çok sorunlu. Sürekli bir çatışma alanı görünümünde. Türkiye’nin bulunduğu bölgede çok sağlıklı ve tutarlı bir dış politika izlemesi gereklilik ötesinde bir zorunluluk. Suriye, Irak, İsrail, İran ile sorunlar var ve son olarak Mısır ile sorun çıktı. Sorunlu bir dış politika Türkiye ekonomisini olumsuz etkiliyor.” dedi.

ABD ile AB arasında sürdürülen Yatırım ve Ticaret İşbirliği Anlaşması görüşmeleri hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, bu anlaşmanın Türkiye adına çok önemli olduğunu vurguladı. Bu görüşmelerde mutlaka Türkiye’nin görüşünün alınması gerektiğini dile getirdi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri