Kılıçdaroğlu: Sayıştay Raporları Bu Yıl Meclis'e Gelmedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyasetin saydam, hesap verebilir olması gerektiğini belirterek, Aralık ayında bütçe görüşmelerinin başlayacağını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyasetin saydam, hesap verebilir olması gerektiğini belirterek, Aralık ayında bütçe görüşmelerinin başlayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Meclis adına denetim yapan Sayıştay'ın raporlarının gelmesi lazım Meclis'e. Milletvekilleri Sayıştay'ın raporuna bakacaklar, paralar nereye gitmiş, ne olmuş, yolsuzluk var mı bakacaklar. Ona göre kabul veya reddedecekler. Bu yıl Sayıştay raporları Meclis'e gelmedi. Yani, sizin ödediğiniz vergilerin kanıtı gelmeden bu yasa kabul edilecek." dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, bazı ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere geldiği Balıkesir'de işadamlarıyla yemekte bir araya geldi. Pamukçu Asya Termal Otel'de düzenlenen yemeğe; CHP Genel Başkan yardımcıları Umut Oran, Sena Kaleli, Erdoğan Toprak ile Balıkesir milletvekilleri Haluk Ahmet Gümüş, Ayşe Nedret Akova ve Namık Havutça, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, ilçe ve belediye başkanları katıldı.

Yemeğin ardından kürsüye gelen Kılıçdaroğlu, kamuoyunda CHP'nin iş dünyası ile arasına mesafe koyan bir parti algısının olduğunu belirterek, bu algının değişmesi konusunda adım attıklarını bildirdi.

Konuşmasında Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin çok yaygın olduğuna değinen CHP lideri, Balıkesir'de de bu yılın ilk 10 ayında, geçen yılın ilk 10 ayına göre protesto edilen senetlerdeki artışın yüzde 44 olduğu bilgisini verdi.

"Türkiye'nin yeni bir ekonomi programına ihtiyacı var." diyen Kılıçdaroğlu, "Geleceği gören bir programa ihtiyaç var. Bu programın birinci cümlesi önce üretim olmalı. Türkiye üretmek zorundadır. Türkiye Avrupa'nın en büyük otobüs üretim merkezidir. 4 büyük firma vardır ve dünyanın her bir tarafına otobüs ihraç eder. Biz gittik Hollanda'dan otobüs aldık; tanesine 1 milyon 200 bin avro ödedik. Hollanda dağı olmayan bir ülke düz... Otobüsleri de ona göre üretmişler. İstanbul yedi tepe. Aldığımız otobüsler yokuş çıkamıyor. Hesabını soran oldu mu? Hayır. Ben milliyetçiyim, siz de milliyetçisiniz. Milliyetçiliği kafatasçılık olarak almıyoruz; vatansever olarak alıyoruz. Benim işadamım üretiyorsa ben önce onun malını alırım. Eğer katma değeri yüksek ürünler üretmezseniz sadece tüketici konumunda kalırsınız. Katma değerleri yüksek ürünler üretmek zorundasınız. Bir kamyon makine halısı ihraç edebilirsiniz, ama o ürün bir bavul cep telefonu ondan fazla getiriyorsa oturup düşünmemiz lazım. Bilgi toplumuna geçmek durumundayız." diye konuştu.

"SİYASET SAYDAM OLMALI"

Eğitimin bütün ülkeler için stratejik alan olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, "Bizim Milli Bakanlığımız var; biri Milli Savunma diğeri Milli Eğitim. Milli Maliye Bakanlığı yok. Ortak hedeflerle çocuklarımız geleceğe hazırlanır. 4+4+4 geldi. Bir, kalkınma planında var mı bu? Yok. Hükümetin programında var mı? Hayır yok. Peki Bakanlar Kurulu tasarısı olarak mı geldi? Hayır. 5 milletvekili kanun teklifi verdi. Hiç birisi eğitimci değil ve kanun geçti. Biz bilgi toplumundan, aklın özgürleşmesinden söz ediyoruz. Eğitimin nasıl olacağına pedagogun karar vermesi lazım. Türkiye'nin bir çarpık yapısı var. Siyasetçi uzmana danışmak gibi bir alçak gönüllülük göstermiyor. Büyümede küçük ayrıntılarda iş bölümü yapan ülkeler gelişmiş ülkelerdir." değerlendirmesinde bulundu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Siyasetin saydam, hesap verebilir olması lazım. Aralık ayında bütçe görüşmeleri başlayacak. 2014'ün bütçesi görüşülür, bir de geçmiş bütçenin kesin hesabı görüşülür. Kesin hesap görüşülürken, Meclis adına denetim yapan Sayıştay'ın raporlarının gelmesi lazım Meclis'e. Milletvekilleri Sayıştay'ın raporuna bakacaklar; paralar nereye gitmiş, ne olmuş, yolsuzluk var mı bakacaklar. Ona göre kabul veya reddedecekler. Bu yıl Sayıştay raporları Meclis'e gelmedi arkadaşlar. Yani, sizin ödediğiniz vergilerin kanıtı gelmeden bu yasa kabul edilecek. Ben şunu bekliyordum: Türkiye Odalar Borsalar Birliği buna itiraz eder, TÜSİAD ve TUSKON buna itiraz eder. Demokrasinin çıkış kaynağı benim ödediğim vergilerin nereye ödendiğinin sorgulanması ile başlar."

Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda iş dünyası temsilcilerinin sorularını da cevaplandırdı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri