Kiev: Putin’in 7 Maddelik Barış Planı Göz Boyamak İçin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile telefon görüşmesinde ele aldığı ateşkes ilanı ve barış planına, Ukrayna Başbakanı Arsenıy Yatsenyuk karşı çıktı. Putin’in Moğolistan’da açıkladığı...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile telefon görüşmesinde ele aldığı ateşkes ilanı ve barış planına, Ukrayna Başbakanı Arsenıy Yatsenyuk karşı çıktı.

Putin’in Moğolistan’da açıkladığı 7 maddelik barış planını eleştiren Yatsenyuk, “Plan, NATO zirvesi öncesi uluslararası toplumun gözünü boyamayı ve AB’nin 5 Eylül’de kararını vereceği ek yaptırımlardan kaçmayı hedefliyor…” eleştirisi getirdi.

Ukrayna Başbakanlığı2ndan yapılan açıklamada, “Rusya ile Cenevre’de, Narmondiya’da, Berlin’de ve Minsk’te sağlanan uzlaşılar basit ifade ile Rusya tarafından gözardı ediliyor ya da ihlal ediliyor.” eleştirisi getirildi.

Doğu Ukrayna için en iyi planı açıklayan Yatsenyuk, “Rusya ordusu ya da oradan gelen milis güçlerin bölgeyi boşaltması en iyisi. Sonrasında Ukrayna’ya barış gelir.” dedi.

Moskava’nın adımlarının Ukrayna’yı yıkmaya çalıştığını iddia eden Yatsenyuk, “Rusya Sovyetler Birliği’ni canlandırmaya çalışıyor. Biz NATO ve AB çerçevesinde saldırganları durdurmak için çaba harcıyoruz.” suçlamasında bulundu.

Putin, Ulan-Batur’da yaptığı açıklamada ateşkesin sağlanması, askeri güçlerin şehir dışına çıkması, insani yardım koridorunun açılması, uluslararası denetim ve bölgenin yeniden imarını kapsayan 7 maddelik bir barış planı açıklamıştı. Rus lidere göre Minsk’te 5 Eylül’de Temas Grubu ile yapılacak toplantıda anlaşmanın son haline karar verilebilir.

Poroşenko da, Putin’le görüşmesinin ardından doğu Ukrayna’da kalıcı ateşkes ilan etmişti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri