Kıbrıslı'nın en büyük sorunu; SU
Kıbrıs’ta ayak basar basmaz dikkatimizi çeken en önemli şey, bir su sorununun var olması oldu. Dört bir yanını Akdeniz’in çevrelemesine rağmen Kıbrıs’ta içecek su sıkıntısı yaşanıyor.
Konya'dan sabahın erken saatleri hareket ediyoruz. Adana'ya gitmek için Karapınar Ereğli güzergahını kullanacağız. Diğer büyükşehirlerde ki yatırımların hizmet kalitesini gördükten sonra özellikle Karapınar-Ereğli yolundaki yer-yer kaybolmuş asfalt satıh insanı üzüyor. Yol o kadar berbat ki, Konya'yı hiç göremeyen biri Konya'ya gelirken bu yoldan geçse kaldı ki binlerce araç geçiyor, Konya'nın gelişmişliğini(!) sadece bu yol kalitesinden ölçmesi mümkün. Adana'nın içinden geçen bölünmüş yoları görünce ağzımız açık kalıyor. Üstelik tüm bu hizmet iktidar partisine mensup olmayan bir
Muhtar Hüda; Kıbrıs'a, denize boru döşenerek Türkiye'den su getirecek. Kıbrıs, suyun gelmesiyle ikiye katlanacak |
Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından şehre getirilmiş. Adana Havalimanı dökülüyor. Bizim Çıkrıkçılar içindeki esnaf tuvaletleri bile Adana Dış Hatlar Terminali'nde bulunan tuvaletlerden kondorlu ve temizdir. Kıbrıs Lefkoşa Ercan Havalimanı yaklaşık 40 dakikalık bir uçuşla iniveriyoruz. Lefkoşe kısmen yağmurlu. Hava Limanı'ndan çıkar çıkmaz otomobillerin direksiyonlarının sağda oluşu garibimize gidiyor. Trafik sağdan akıyor. Bir aracı SOLLAYA bilmeniz için SAĞLAMANIZ gerekiyor. Kıbrıs Ekonomi ve Enerji Bakan'nın şoförü son model bir Mercedes marka otomobille havalimanından bizi alıyor. Öne oturuyorum. Tuhaf oluyorum. Direksiyon sağda ama yılların alışkanlığı ile giderken ayaklarım gaz ve fren arıyor. Leşkoşe'den kalacağımız otelin bulunduğu MAGOSA'ya 25 dakikalık bir yolculukla ulaşıyoruz. Magosa Lefkoşe'nin aksine güneşli ve sıcak. Bizi CALİFORNİA diye yeni açılan restoranta getiriyorlar. “Önce yemekleri yiyelim sonra otelinize yerleştireceğiz” diyorlar. Adetim üzere menüdeki en ilginç yemeği sipariş ediyorum. “ŞEFTALİ KEBAB” Şeftalili bir şey beklerken, kuzunun işkembesinin etrafında bulunan GÖMLEK diye tabir edilen yağ tabakasına yaprak sarma şeklinde sarılmış köfte ızgarada pişirilmiş. Farklı ve güzel bir tadı var. İRAN'daki yemek deneyimlerinden sonra “Buna da şükür” diye mırıldanıyorum. Burada yine Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun'un ekibinden Köy Muhtarı Hüda Bey bize Kıbrıs ile ilgili bilgi aktarıyor. Şeftali kebabında şeftali olmadığını söylediğimde ise ; “Bu yemek yapıldığında yiyenlerden biri 'Şeftali kadar sulu ve nefis bir yemek' diye yorum yapınca adı şeftali kebabı olarak kaldığını” söylüyor. Muhtar Hüda, Kıbrıs'ın en büyük sorunun SU olduğunu söylüyor. Ada'da su sıkıntısı had safhada. 250-300 metre derinlerden su çıkartabildiklerini, çıkan suyunda ACI olduğunu söylüyor.
AVDULLU ; Kıbrıs Din İşleri Başkanı Doç. Dr. Talip Atay'ın ailesi yüzyıllar önce Konya'nın Avdul Köyü'nden Kıbrıs'a gitmişler. |
Muhtar Hüda, Türkiye'de çalışmaları devam eden Kıbrıs'a Dragon Çayı'nın suyunu borularla getirme projesinin gerçekleştiği takdirde Ada'nın Türk kesiminin kaderinin de değişeceğine inanıyorlar. Türkiye'de konuyla ilgili barajın bitirildiğini, KKTC tarafında da barajın bitirildiğini, geminin önümüzdeki günlerde denizin altına boru döşemeye başlayacağını öğreniyoruz. Bu alanda bu ölçekte heyecan verici ilk proje olduğunu da öğreniyoruz. Akşam yemeğine hazırlanmak için Magosa'da Akdeniz'in en güzel kıyılarına kurulan SALAMİS otele götürüyorlar. Suat Atun bu bölgede çok seviliyor. 40 yaşlarında entelektüel, dünya ekonomisine hakim Kıbrıs'ın yerli ailelerine mensup. Ailede bakanlar, Başbakanlar ve Meclis Başkanları ve, Rektörle çıkmış. Akşam yemeği için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun'un nazik yemek davetini kabul ediyoruz. Bakan Atun, Kıbrıs'ın en genç bakanı. Ailesinden Başbakanlar, Bakanlar, Cumhurbaşkanları çıkmış. Dedesi ise Sivas 100. Yıl Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü yapmış Prof. Dr. Hakkı ATUN. Kıbrıs'ın genelinde çok sevilen ve sayılan bir isim. Genç yaşına rağmen 2 kez umreye gitmiş. Ardından hac farizasını yerine getirmiş. “Ne var bunda ?” diyebilirsiniz. Ama Kıbrıs'ta siyaset yapan genç birinin peş-peşe umreye gitmesi siyasi kriz bile yol açmış. Genç Bakan bizi Gazi Magosa'da BAĞ isimli restoranta konuk ediyor. Yemeğe KKTC Din İşleri Başkanı Doç. Dr. Talip Atalay da katıldı. Konya'dan geldiğimizi duyunca heyecanlanıyor. Konya İlahiyat Fakültesi'nde yüksek lisans yapmış Atalay. Aslen Bozkır Avdul'dan olduğunu öğreniyoruz. Bu arada Bakan Atun da atalarının Konya'dan geldiğini söylüyor. Kıbrıs'ın, Konyalılar için önemli bir ülke olması gerekiyor. Çünkü Kıbrıs'ın neredeyse yüzde 80'i yüzyıllar önce Konya'dan giden Ailelerden oluşmuş.
KIBRIS GEZİSİ HEYETİ Soldan Sağa ; Eymen YUMAK, Faruk ARGUN, MEHİR Vakfı Genel Başkanı Mustafa ÖZDEMİR, Kerem İŞKAN, İsmail KÜÇÜKTOKACI, TİMAV Vakfı Genel Başkanı Abdullah Ecevit ÖKSÜZ ve Hasan KÜÇÜKBALCI ve Hüseyin ŞEFLEK
Kıbrıs'ta geçirdiğimiz ilk günü noktalıyoruz. Konya Televizyonu'nun ilk uluslarası canlı yayınını gerçekleştirmek üzere Gazi Magosa'nın Lala Mustafa Paşa Cami önüne gidiyoruz. Venedikliler'in meşhur Saint Nicolas Katedrali, 1571 yılında 2. Selim'in emriyle Lala Mustafa Paşa komutasında fethedilmiş. Paşa Katetrali burçlarına bir minare ekleyerek camiye çevirmiş. Caminin önünde canlı yayın hazırlıklarına başlıyoruz. Lala Mustafa Paşa Caminin heybeti ve güzelliği karşısında donup kalıyoruz. Programa KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, MEHİR Vakfı Genel Başkanı Mustafa Özdemir ve TİMAV Vakfı Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz katılıyor. Yayın hayli heyecanlı ve güzel geçiyor. Türkiye'den hızlıca yansımalarını alınca hep bir ağızdan ELHAMDÜLİLLAH çekiyoruz.
Sunat Atun Kimdir ?
1973 yılında Gazimağusa'da doğdu. Leicester Univeristy (İngiltere)'de Ekonomi bölümünden mezun oldu. 1996 yılında Fransa'da Universite de Nantes'da Lojistik Yönetimi alaninda MA, 1997 yılında da University of Plymouth (İngiltere)'de Denizcilik İşletmesi alanlarında (MSc) ihtisas yaptı. 1997-1999 yılları arasında askerlik gorevini yerine getirdi. A&S ATUN Denizcilik ve Ticaret Şirketi'nde yönetici olan, 2007 yılında Türkiye Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu Başkan Vekilliği'ne getirilen ve 2006-2009 yılları arasında Genç İşadamları Derneği Başkanı olan Atun, evli ve iki çocuk babası. 19 Nisan 2009 Seçimlerinde UBP (Ulusal Birlik Partisi)'nden milletvekili seçilen Atun, 05 Mayis 2009 tarihinde kuruluan Eroğlu kabinesinde Ekonomi ve Enerji Bakanı olarak atandı. 18 Mayıs 2010 tarihinde kurulan İrsen Küçük hükümetinde tekrardan Ekonomi ve Enerji bakanı olarak atandı. Atun, kabinenin en genç üyesi.
Babası Prof.Dr.Ata Atun, 1976 UBP Milletvekili,
Amcası Bora Atun, Gazimagusa'nın seçilmiş ilk Türk Belediye başkanı,
Dedesi Prof.Dr. Ibrahim H.Atun, Van 100.yıl Üniversitesi kurucu rektörü
Büyük Amcası Dr.Ali Atun, 1976-1985 Yılları UBP milletvekili ve Saglik Bakanı,
Büyük Amca oğlu Hakkı Atun, 1976-2003 yılları Milletvekili, Bakan, Başbakan ve Meclis başkanlığı görevlerinde bulundu.
İLK YAYIN ; Konya Televizyonu GÜNDEM ÖZEL adlı proğramla ilkez uluslararsaı canlı yayınını yapmış oluyor. Lala Mustafa Paşa Cami önünde proğramın konukları KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Mehir Vakfı Genel Başkanı Mustafa Özdemir ve TİMAV Vakfı Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz.
ŞEFTALİ KEBABI; Yapılış gayet kolay bir ızgara ve fırın yemeği. Kuzu'nun işkembesinin etrafında çıkan GÖMLEK diye tabir edilen yağ ile köftelr sarılır ve ızğara edilir.
YARIN ; Komşu'nun tavuğunun komşuya KAZ göründüğü ada KIBRIS !