Kıbrıs gazisi, emekli işçinin savaş gemisi merakı

Eti Alüminyum tesislerinden emekli olan teknisyenin, yaptığı çalışalar göz dolduruyor
Eti Alüminyum Fabrikası'dan emekli olan teknisyen İsmet Kasap, 16 yıldır maket savaş gemileri yapıyor. Yaptığı maket gemileri sevdiklerine hediye eden Kasap, aynı zamanda Kıbrıs gazisi...

İsmet Kasap (60), yıllarca Eti Alüminyum Tesisleri'nde elektromekanik teknisyeni olarak çalıştı.

Emekli olduktan sonrada savaş gemilerinin maketlerini yapmaya başlayan Kasap, hiçbir ticari amacı olmadığını sadece hobi olarak bu işle uğraştığını ifade etti.

Maket yapımında kullandığı malzemeleri internet üzerinden çok zor temin ettiğini belirten Kasap, mesleki tecrübesiyle el becerisinin birleşmesi sonucu bu çalışmasının ortaya çıktığını vurguladı.

Maket gemileri yaparken büyük keyif aldığını belirten İsmet Kasap; ''50'li ve 60'lı yıllarda televizyonda ya da sinemalarda yer alan gemiler bende iz bıraktı. Daha sonra bunları yapabileceğimi düşündüm. Kendim aynı zamanda Kıbrıs gazisiyim. Zamanını boşa harcamayı sevmiyorum. Bunları yapmak yapabilmeyi görmek hayatıma farklılık getirdi. Model gemileri yapmak benim için bir yaşam biçimi oldu'' dedi.

Doğuştan el sanatlarına merakı olduğunu yaptığı mesleğinde de bunu devam ettirdiğini belirten İsmet Kasap'ın elinden de her iş geliyor.

Öyle ki evine bu güne kadar hiç bir usta girmemiş. Evdeki bütün tamirat işlerinin üstesinden geldiğini dile getiren İsmet Kasap ''Model gemi yapımı da beceri isteyen farklı bir sanat. Bu işi yaparken dikiş dikmeyi, lehim yapmayı, söküp takmayı, yağlamayı, yenilemeyi, bir yerlere bişeyler çakmayı bileceksin. Hem yetenek hem de içinde istek olacak. Çünkü yaptığım model gemiler yüzde 90 aslına uygun 60/1 ölçeğinde küçültülerek tamamı ahşaptan yapılan çalışmalar. Bir gemi yapayım diyerek başlanacak bir iş değil. El emeği göz nuru antika değerinde çalışmalar'' dedi.

Bir model gemiyi ortaya çıkarabilmenin çok uzun zaman istediğini maliyetinin 400 ila 750 lira arasında değiştiğini belirten Kasap konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Dünyada bu tarz model gemi yapımlarıyla uğraşanlar var. Bu işlerle uğraşanlar genelde İstanbul'da yaşıyor. Malzemeleri ve parçalarını maket gemi projelerini elde etmeleri kolay oluyor. Bu işi Seydişehir'de yapmak zahmetli ve maddi olarak da biraz lüks. Ben deneme yanılma yöntemiyle içimdeki istek ve arzumu ön planda tutarak el becerimle bu işin üstesinden geldim ve başardım.''

Yaptığı model gemileri kesinlikle satmayı düşünmediğini kendisi için antika değerinde olduğunu belirten Kasap, ''Maliyeti fazla olmasına rağmen bu işi çok önemsemiyorum. Çünkü sigara alışkanlığım yok. Sigara bağımlığım olmadığı için oraya vereceğim parayı burada harcadığımı düşünüyorum. Yaptığım gemiler göz nuru el emeği ile ortaya çıkan çalışmalar. En ince ayrıntısını dahi önemsiyorum. Evime gelen komşularım yada yakınlarım bu gemileri benim yapmadığımı satın aldığımı düşünüyorlar. Fakat indirip içine yazdığım başlama bitiş tarihlerini ve ismimi görünce hayrete düşüyorlar'' diye konuştu.

En büyük hedefinin Piri Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa'nın kullandığı deniz gemilerinin maketini yapmak olduğunu belirten Kasap, gençlere de boş zamanların değerlendirmeleri konusunda çağrıda bulundu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri