Kıbrıs Barış Harekâtının İç Yüzü

Nevzat Laleli

20.Temmuz Kıbrıs Barış harekâtının yıl dönümü. Her sene olduğu gibi bu sene de değişik programlar yapıldı videolar yayınlandı. Ancak sosyal medyadan bana gönderilen bir videoda Barış Harekâtına ait birçok bilgi verilmiş ancak harekâtın gerçek kahramanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’dan tek cümle ve tek görüntü yansıtılmamıştı. Anlaşılıyordu ki Barış Harekatının tek kahramanı unutturulmak istenmekteydi.

Bu işin gerçek yüzünün tekrar ortaya çıkması ve tarihe ışık tutması için konunun tekrar ela alınması zarureti hâsıl olmuştur. Bu konuyu ele alırken Hocam Makine yüksek Mühendisi Ertan Yülek’in ifadelerini başta kaydetmem lazım.

ŞAHSİYETLİ DIŞ POLİTİKA NEREDE

Kıbrıs olayları yıllarca kanayan bir yaramız olarak kalmış, 1964 de İsmet İnönü Başbakanlığında bir koalisyon hükümeti iş başında iken, Kıbrıs’ta Türklere karşı büyük bir katliam yapıldı. İsmet İnönü hükümeti Kıbrıs’a çıkarma için donanmamızı gönderdi.

Gemilerimiz henüz yolda iken ABD Başkanı Jhonson, İsmet İnönü’ye tehdit dolu bir mektup gönderdi ve çıkarmadan vaz geçildi ve gemilerimiz geri döndü.

O günlerde İngiltere de bulunan bir arkadaşım (İsmi bende mahfuz) bir İngiliz gazetesinde; “Türkler, çıkarsa çıkarsa donlarını çıkarır” diye bir karikatür yayınladığını söylemişti.

Kıbrıs’a ikinci çıkarma harekâtı teşebbüsü 1967 yılında Süleyman Demirel’in tek başına hükümette olduğu bir döneme rast gelmişti.

Ben o zaman 24 aylık askerlik görevimi yapıyordum. Savaş nedeniyle izinler kaldırılmıştı. İki gün kışlada Genel Kurmay ARGE Başkanlığında kaldım.

Ordumuz cemselerle Konya üzerinden Mersin’e gidiyordu. Bu harekette maalesef geriye döndü ve çıkarmadan vaz geçildi. Ama millet bol bol mitingler yapılıyor “Kıbrıs bizim canımız, helal olsun kanımız” diye sloganlar atıyordu.

VE ÜÇÜNCÜ MUDAHELE

Sene 1974. CHP-MSP Koalisyon hükümeti kurulmuştu. Kıbrıs’ta Rumlar tekrar kudurmuşlar, önlerine geleni ve özellikle de Türk soydaşlarımızı öldürüyorlar, Türk köylerini basıyorlardı. Gayeleri Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak ve Enosisi gerçekleştirmek idi.

Ama ne Rumlar, ne İngilizler ve ne de ABD, Türk hükümetinin içinde koalisyon ortağı olarak Milli Görüşün bulunduğunu hesap etmiyorlardı.

Ve Başbakan Ecevit sadece Türkiye’nin tek başına müdahale esmesinden çekiniyor, diğer bir garantör devlet olan İngiltere ’nenin de müdahil olmasını istiyordu.

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan ise İngiltere'nin Rumları destekleyeceğini bildiğinden bu müdahaleyi tek başımıza yapmamızı savunmaktaydı.

Neticede Ecevit İç İşleri Bakanı Oğuzhan Asiltürk ile birlikte İngiliz Dış İşleri Bakanı Kalahan’la görüşmek üzere Ankara/Akıncılar hava alanından İngiltere ye uçunca, Genel Kurmay Başkanımız Semih Sancar Paşa ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptılar.

Sancar Paşa, “Eğer müdahale edeceksek saniyelerin bile kıymeti çok büyüktür” deyince. Sayın Erbakan derhal çıkarma hazırlıklarının tamamlanmasını istedi.

Erbakan Hocanın hem Başbakan Yardımcısı ve hem de Başbakan Vekili olarak imzaladığı KKK Kanun kuvvetinde ki Kararname ile Türkiye Kıbrıs Barış Harekâtını başlattı.

Çıkarmanın en önemli ismi Prof. Dr. Necmettin Erbakan ismi bu video da unutturulmak istemiştir. Hâlbuki Kıbrıs Devlet Başkanı Rauf Denktaş bile Kıbrıs'ı kurtarmanın Erbakan olduğunu ifade etmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.