Kestaneye 150 lira zam geldi!

Kestane satışının geçen yıla oranla düşüşte olduğunu vurgulayan Kadınlar Pazarı esnaflarından Mustafa Balcı, “Önceki yıllarda günde bir torba kestane satardık. Günümüzde ise 5 kilo satamıyoruz. Kestane bile lüks oldu” dedi

Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestane, tezgâhlarda yerini aldı. Geçen yıl 100 lira olan kestane, yeni sezonda 250 liradan satılmaya başlandı. Kış sezonunda fiyatı en fazla artan ürünün kestane olduğunu söyleyen Kadınlar Pazarı esnaflarından Mustafa Balcı, Konyalıların artan hayat pahalılığı karşısında birçok ürünü tüketemediğini ve kestane satışının geçen yıla göre düşüşe geçtiğini kaydetti.

İNSANLAR ESKİYE ÖZLEM DUYUYOR

Mustafa Balcı, kestane üretiminin zorlu olduğunu belirterek, üreticinin maliyetler karşısında desteklenmesini söyledi. Balcı, “Kış aylarında kestane tüketimi fazla oluyor. Vatandaş bu tür ürünlere rağbet gösteriyor. Ama maalesef fiyatlarından dolayı artık eskisi gibi satış olmuyor. Geçen yıl bu ürün bu kadar az çıkmamıştı. Bu sezon ürünün az olması ve oluşan enflasyonun insanları vurmasının etkisi çok büyük. Ama şu an da malum doğalgazlı evlerin çoğalması durumları değiştirdi. İnsanlar eskiye özlem duyuyor. Konyalılar kestaneyi çok seviyor. Ama fiyatından dolayı pek tüketemiyorlar. Üretimin desteklenmesi sadece kestane fiyatlarını değil tüm ürünlerin fiyatını düşürür. Kestane üreticisinin desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

KESTANE ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ

En çok tüketilen kestane türlerinin Bursa şeker kestanesi olduğunu belirten Mustafa Balcı, şunları söyledi: “Bursa’dan gelen kestaneler daha çok ilgi görüyor ama onun da fiyatı 250 lira. Şu anda Konya’da pahalı olduğu için çoğu ürün satılamıyor. Kastamonu kestanesi ve Bursa şeker kestanesi arasında ciddi fark bulunuyor. Kastamonu kestanesi çiğ olarak tüketiliyor. Pişirildiği zaman tadı kötü olabiliyor. Ama çiğ şekilde yenildiğinde tadını alıyorsunuz. Çiğ şekilde tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Bursa kestanesi ise pişirilmesi gerekiyor. Pişirildiğinde taze ise kokusundan anlaşılır ve tadı çok güzel olur. Eskiden bir torba Bursa kestanesi satardık. Bu yıl hiçbir şekilde satılmıyor. Bunun önüne geçemiyoruz. İnsanlar eskisi gibi yaşamıyorlar. Kestane bile lüks oldu. 250 lira kestaneye para vereceğine tavuk veya et alırım diyor. Bu durumun nasıl biteceğini bizlerde bilmiyoruz. Zamlar o kadar çabuk geliyor ki takip edemiyoruz. İnşallah üretim desteklenir ve fiyatlar hızla düşmeye başlar.”

ALİ GÖZEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri