Keşfedilmeyi bekliyor

Karaman'da 14. yüzyılda yapıldığı sanılan Göcer, Damlapınar ve Kızılca köyleri sınırlarında bulunan Salavat ve Çırlavık köprüleri, keşfedilmeyi bekliyor

Arkeolog Sabri Aydal, Karaman'ın kültür haritasını çıkarmak ve Akdeniz Bölgesi'ni İç Anadolu'ya bağlayan tarihi yolları belirlemek için araştırmalar yaptığını dile getirdi. Göksu Nehri'nin üzerine inşa edilen tarihi Salavat ve Çırlavık köprüleri hakkında bölgedeki köylülerden bilgiler topladığını ifade eden Aydal, ''Bu bilgiyi aldığımda çalışmalarımı başlattım. İki köprü hakkında da köylülerden başka kimseden detaylı bir bilgi alamadım. Köprüler bilinmiyor. Buraya geldiğimde hayretlerimi gizleyemedim. Çünkü ben bu kadar güzel köprüler beklemiyordum'' dedi.
Salavat ismiyle anılan köprünün Göksu Nehri üzerine kesme taştan yapıldığını bildiren Aydal, tek kemer olan köprünün ayaklarının nehrin iki tarafında bulunan kayalara oturtulduğunu anlattı. Nehirden 12 metre yükseklikte inşa edilen köprünün tekerlekli araçların geçeceği kadar geniş olmadığını vurgulayan Aydal, köprünün iki tarafında da hayvanların ve insanların yürüyebileceği şekilde taş yol bulunduğunu belirtti. Bölgede Damlapınar köyü Çırlavık vadisinde bulunan Çırlavık Köprüsü'nün vadinin en dar bölgesine yapıldığını açıklayan Aydal, köprünün yüksekliğinin 35 metre civarında olduğunu, insanların dar köprüden geçerken korktuğunu söyledi.
Bölge insanlarıyla yaptıkları görüşmelerde ve araştırmalarda köprülerin 40 yıl öncesine kadar faal olarak kullanıldığını, fakat yolların ve motorlu araçların çoğalması ile birlikte köprülerin kaderine terk edildiğini belirten Aydal, şunları kaydetti: ''Bölgede yaşayan insanlar ve bulunan izler Akdeniz Bölgesi'ni İç Anadolu'ya bağlayan önemli kervan yollarından birinin buradan geçtiğini doğruluyor. Çünkü, Ermenek ilçesinden Karaman'a kadar güzergahlarda tarihi hanlar var. Karaman'a bağlı Ermenek, Başyayla ilçelerinden hayvanlarla bu güzergahtan Karaman'a gelen yaşlı insanlar var. Bölgede Göksu Nehri'nin üzerindeki tek köprü Salavat Köprüsü. Her iki köprünün yerinin seçimi bir mühendislik harikası. Çünkü Çırlavık deresi, Salavat Köprüsü'nün hemen 500 metre aşağısında Göksu Nehri'ne karışıyor. Salavat Köprüsü biraz aşağıya yapılsa ikinci bir köprüye gerek kalmayabilir. Fakat nehrin bıraktığı izlerden aşağılara yapılan köprülerin su altında kalabileceği aşikar. Her 2 köprü de bunlar hesaplanarak yapılmış.'' Köprülerin, tahminen 14. yüzyılda Karamanoğlu Beyliği zamanında yapıldığını ve ikisinde de kitabe olmadığına değinen Aydal, köprülerin bugün terk edilmiş durumda olduğunu, köprülerde hiç tamirat yapılmadığını gördüğünü aktardı.

AA

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri