Kervansarayda Salvador Dali’nin Eserlerinin Yer Aldığı Sergi Açıldı

Edirne’de tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda Salvador Dali’nin milyon dolarlık eserlerinin yer aldığı bir sergi açıldı.

Edirne’de tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda Salvador Dali’nin milyon dolarlık eserlerinin yer aldığı bir sergi açıldı. Ücretsiz gezilebilecek sergi 3 Kasım'a kadar açık olacak.

Belediyenin desteği ve Sanat Küratörü Fahri Özdemir katkısı ile dünyanın farklı yerlerinde ücretli olarak açılan sergi, Türkiye’de İzmir’den sonra Edirne’de ikinci kez ücretsiz olarak sanatseverlere açıldı. 15 milyon dolar değerindeki 30 eserin yer aldığı serginin açılışını Edirne Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve Sanat Küratörü Fahri Özdemir birlikte yaptı.

Açılış töreninde konuşan Edirne Valisi Hasan Duruer, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı gibi güzel bir tarihi mekanın güzel bir sanatsal etkinliğe ev sahipliği yaptığını söyledi. Bir toplumu toplum yapan değerlerin başında sanatçıların geldiğini vurgulayan Duruer, “Eğer sanatçılar olmazda toplumda farklılıkları, güzelliklerin farkına varılmazdı. İşte bu güzel eseri de yapan Sultan Ahmet Camii’nin mimarı olan Sedefkâr Mehmet Ağa’dır. Muhteşem bir eser, muhteşem bir güzellik. Aslında biz bu eserleri layık olduğu şekilde kullanamıyoruz. Böyle bir eser dünyanın başka bir yerinde olsa sürekli bir şekilde kültür ve sanat etkinliklerine sahne olurdu. Yaklaşık 15 aydır buradayım. Burayı 10 sefer ya kullandık ya kullanmadık. Burada herkese büyük görevler düşüyor.” dedi.

Edirne’nin dünyanın en güzel şehirlerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Vali Duruer, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Fakat bu güzelliği pazarlamada ciddi sıkıntılarımız var. Son zamanlarda dünyada gelişen trendlerden bir tanesi de yaratıcı şehirler. Bu konuda Edirne’de ciddi bir çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Kısmet olursa üniversite ile birlikte bir tasarım atölyesi kuruyoruz. Bunu üniversite ile birlikte yapacağız. İnşallah Edirne’ye has güzellikleri hep birlikte ortaya çıkartıp, gelen insanlara çok rahatlıkla hediye sunabileceğimiz, gelen insanların buradan almadan gidemeyeceği şeyleri sunmak peşindeyiz. İstiyoruz ki, kapalı çarşılar sadece sabunun ve süpürgenin satıldığı yerler olmasın. Geçmişi günümüze taşıyan eserler olsun. Geçmişe bağlı kalalım fakat orada kalmayalım. Geleceğe taşıma düşüncesindeyiz.”

Edirne’ye has ürünlerin yeniden tasarlanarak pazarlaması konusunda ciddi çalışma içerisinde olduklarını kaydeden Vali Duruer, “Burada yapılacak olan çalışmalarda üniversitemiz ve belediyemiz önemli desteği var. İnşallah esnafımız da bu yapılacak olan çalışmalar ciddi bir destek verirler, Edirne’yi farklı bir yere taşırız. Çünkü Edirne her şeye layık. Edirne Osmanlı’nın önemli şehirlerinden bir tanesi. Ondan önceki medeniyetlere sahip çıktığımız gibi kendi kültürümüze ve tarihimize sahip çıkmayız gerektiğini düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de Edirne'nin Osmanlı devletine 92 yıl başkentlik yaptığını hatırlatarak şehrin her zaman insanı, doğası ve kültürü ile önemli bir kent olduğunu belirtti. Sedefçi, “Edirne her zaman sanatın, kültürün ve eğitimin kenti olmuştur. Biz de belediye olarak her yıl 6-7 festival yapıyoruz. Bu da bizim kültüre verdiğimiz değerin somut bir ifadesi. Edirnemizin her köşe başında heykellerimiz var. Heykeller dikiyoruz. Bu da sanata ve sanatçıya verdiğimiz değerin somut ifadesi. Edirne her zaman kültür, sanat ve eğitim merkezi olmalıdır. Bizim iddiamız bu. Bunun için 20 yıldan bu yana adım adım ilerleyerek şehre güzellikler sunmaya çalışıyoruz.” dedi.

Salvador Dali’nin sıra dışı bir insan olduğunu dile getiren Sedefçi, “Müthiş zeki ve bir çok sanatın dalı uğraşmış bir dahinin sergisini Edirnemizde açmaktan büyük kıvanç duyuyorum. İnşallah bu sergimiz açık kaldığı süre içerisinde insanımıza hizmet verecek. Sergi hepimize hayırlı olsun.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri