Kerkük’te 140. Madde gerilimi

Kerkük’ü IKBY’ye bağlanmasını hedefleyen 140. maddenin yürürlüğe girmesi millî ortaklığa bir darbe olarak nitelendiriliyor. Kerkük’ün ve millî kimliğinin Türkiye gündeminde olması, Irak Türkleri için büyük bir önem taşıyor

Kerkük’ün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)’ye bağlanmasını hedefleyen 140. maddenin yürürlüğe girmesi Irak Türkmenlerinin büyük tepkisini çekti. Türkmen Grubu Başkanı ve ITC Milletvekili Erşad Salihi, “Kerkük’ün ve millî kimliğinin Türkiye gündeminde olması, Irak Türkler için büyük bir önem taşıyor. Kerkük'ün IKBY'ye bağlanması konusunda Irak derhal geri adım atmalıdır. Kerkük, Kürtleştirilmek isteniyor. Kerkük ve Irak Türklüğünün mücadelesi, Türkiye’deki iç siyasetin üstünde bir davadır. Dün Kerkük’ün Araplaştırılmasına sessiz kalınmıştı. Bugün ise Kerkük’ün Kürtleştirilmesine susmamalısınız” çağrısında bulundu.

IRAK TARİHİNE KARA LEKE OLARAK GEÇECEK

Kerkük ve diğer ihtilaflı bölgelerin hükümet kurma görüşmelerine dahil edilmesinin kabul edilemez bir girişim olduğunu dile getiren Salihi, şunları söyledi: “Bu bölgelerden vazgeçmek Irak tarihine kara bir leke olarak geçecektir. 140. Maddenin yeniden yürürlüğe geçirilmesi Irak topraklarının bölünmesi ve Irak halkının yeniden iç savaşa sürüklenmesine sebebiyet verecektir. Iraklılar tarafından reddedilen bu kararın tüm tehlikelerine karşı, Irak Parlamentosu içinden halkımızın sesiyle tüm Türkmen siyasi partilerine, cephemize ve toplumda sözü geçen tüm şahsiyetlerimize bu karara karşı bizimle yan yana durmaları için sesleniyor ve önümüzdeki günlerde Bağdat’ta acil bir toplantı yapılması çağrısında bulunuyorum. Türkmenlerin sesini yükseltme zamanı gelmiştir.

Stratejik konularda asla fikir ihtilafımız yoktur. Davamızın temeli olan Kerkük ve Türkmen bölgeleri halkımızın ve gelecek nesillerin teminatıdır.”

140. MADDENİN UYGULANMASI İMKANSIZ

 Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, Kürtlerin Irak Anayasasındaki 140. Maddeyi anayasada belirtildiği gibi uygulayamayacaklarını savundu. Kerkük’te valilik makamı sırasının Türkmenlerde olduğunu belirten Turan, hiçbir toplumun Kerkük'ü tek başına yönetemeyeceğini söyledi.

Kerkük’ün yönetimi, güvenliği ve geleceği konusunda "Türkmenlerin net bir duruşu” olduğunu belirten Turan, “Kerkük'teki Türkmenler, Kürtler ve Araplar arasında vilayetin yönetimi, güvenlik meselesi, vilayetin geleceği konusunda siyasi bir uzlaşı olmalı. Herkesle uzlaşarak uygulanmalıdır" ifadelerini kullandı. Turan, "Herhangi bir topluluğun iradesini dayatmanın modası geçti. Tek başına bir topluluk vilayeti yönetemez ve Kerkük'ün kaderini belirleyemez” diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri