Kerbela Şehitleri Hollanda'da Anıldı

Hollanda'nın Zaandam şehrinde 'Gelin Canlar Bir Olalım' sloganıyla düzenlenen, 'Muharrem Matemi, Kerbela Şehitlerini Anma ve Oruç Açma Programı' büyük ilgi gördü.

Hollanda'nın Zaandam şehrinde 'Gelin Canlar Bir Olalım' sloganıyla düzenlenen, 'Muharrem Matemi, Kerbela Şehitlerini Anma ve Oruç Açma Programı' büyük ilgi gördü. Programa yaklaşık 300 kişi katıldı.

'Gelin Canlar Bir Olalım' konulu programa; Türkiye'den Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Akademik Danışmanı Doç Dr. Hüseyin Özcan, Almanya'dan Hakkı Dede, Türkiye'den Cihan Dede, tertip heyeti adına Emin İskender-Efendi Köseoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Düzenlenen programda konuşan tertip heyeti adına Efendi Köseoğlu, Muharrem ayının tarih boyunca Müslüman toplumlar açısından ve özellikle Anadolu insanı açısından ayrı bir önem taşıdığını söyledi. Köseoğlu "Değerli canlar büyük şair Yunus Emre 'Yaratılanı severiz. Yaratandan ötürü'. O zaman bize düşen görev akıl ile sevginin buluştuğu ortak noktada buluşmaktır." dedi.

EHLİBEYT SEVGİSİ MUHARREM AYI İLE SINIRLI KALMASIN

Doç Dr. Hüseyin Özcan, Muharrem ayının hüznü ve programa katılım yönü ile sevinci yaşadıklarını söyledi. Özcan, "Muharrem ayı bilindiği gibi bir çok önemli hadise olmakla birlikte, hem ehlibeytin en önemli fertlerinden birisi olan Hazreti Hüseyin'i ve onunla birlikte 72 ehlibeyti anıyoruz. Ehlibeytin toplumumuzda ki en ortak, en temel sevgilerden biri olduğunu anlıyoruz. Özellikle son yıllarda geçmiş yıllara nazaran hem Sünni olsun, hem Alevi olsun, insanların ehlibeyt sevgisi sevdası etrafında birleştiğini ve Muharrem'i daha çok bir arada yad ettiklerini görüyoruz. İşte toplumu bir arada tutan bu değerlerin bu gibi benzer değerler ile birlikte zaman, zaman bir arada işlenmesi toplumun bir anlamda harcı ve çimentosu olacak. Bizi kaynaştıracak ve birleştirecektir. Ehlibeyt sevgisi Muharrem ayı ile sınırlı kalmasın. Diğer zaman dilimlerinde yayılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Almanya'dan programa katılan Dede Hakkı Çıplak, ehlibeytten daha güzel bir yol olamadığını söyledi. Çıplak, "Onun için Alevi'si ile Sünni'si ile, Türkü ile Hıristiyan'ı ile her toplumdan insan ile daha doğrusu insanın vasıflarını toplayan insanlar olarak şeytana uymayalım. Egomuzu yenelim zaman kardeşlik zamanıdır. Sünni kardeşlerimden istirhamım ehlibeyt kardeşleri ile iyi diyalog içinde olsunlar. Cenab-ı Allah bu emekleri İnşallah zayi etmez." şeklinde konuştu.

Zaandam Alevi Bektaşi Alevi Derneği Eski Başkanı Lütfü Köseoğlu ise "İnsanları bir masa etrafında din, dil ve ırk ayrımı yapmadan herkese insanca bir bakma gözü ile bu gün bir arada olduk. Bu durum bizi mutlu eyledi. İnşallah her zaman böyle olacağız. Kerbela şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." dedi.

Dr. Reis Kurt, Muharrem orucu ile Zaandam şehrinde hüzün ve matemde birleştiklerini söyledi. Kurt "Bu günle aynı zamanda birliktelik ve beraberliğimizin ne kadar güçlü ve kuvvetli olduğunu hissettik. Gerçekten çok duygu dolu anlar yaşadık." ifadelerini kullandı.

Program sonunda Doç Dr. Hüseyin Özcan konuşmacılara ve tertip heyetine Fatiha Tefsiri kitabı hediye etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri