Kep gitti, hijyen sorunları başladı

Hemşirelerle özdeşleşen ve cumhuriyetin ilk yıllarından beri zorunlu olarak takılan keplerin kaldırılması ve doktorlara getirilen kravat takma zorunluluğu nedeniyle başlayan hijyen tartışması sürüyor.
Sağlık-Der Genel Başkanı Dr. Kasım Sezen konu ile ilgili yaptığı açıklamada, hastalarda ve yakınlarında oluşan endişeye dikkat çekerek, “Önceleri hemşireler hasta muayene ederken, kep taktıkları için saçları kapalı oluyordu. Böylece hemşirelerin saçları hastanın üzerine düşmediğinden yara, mikrop kapma riski taşımıyordu. Ama yeni uygulamada kep kaldırıldığı için hemşireler pansuman için işe koyulunca, saçları pansuman edilen yaraya da dökülüyor ve hasta sağlığına kavuşuyorum derken mikrop kapma riski ile karşı karşıya kalıyor” dedi.  Sezen, bu nedenle hemşirelerin hastaları pansuman ederken kesinlikle kep takmalarını önerdiklerini söyledi.
DOKTORLARA KRAVAT ZORUNLULUĞU KALDIRILMALI
Doktorlara getirilen kravat takma zorunluluğunu da eleştiren Sezen, “Doktorların kravat takması,  işlerini yapmasına engel olduğu gibi, hastanın mikrop kapmasına da sebep olmaktadır” dedi. Hastane ortamında doktorların kravat takma zorunluluğunun kaldırılmasını isteyen Sezen, kravat yerine önlük giyilmesini önerdi. Sezen, “Böylece hastanın en hızlı şekilde tedavi edilmesi sağlanırken, mikrop kapmasının önüne geçilmiş olur” diye konuştu. Sezen, Türkiye’de deneme yanılma yöntemi ile yapılan bu tür uygulamalara artık son verilmesini isteyerek, “Üçüncü dünya ülkeleri gibi uygulamalar yapmak yerine; modern tıbbın gerektirdiği şekilde hastaya en üst seviyede hijyen kurallarıyla ve en hızlı şekilde müdahale etmeyi amaçlamalıyız” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri