Kenya Hükümeti, Video Konferans İçin Beklemede

Uluslararası Suç Mahkemesi (ICC) tarafından yargılanması devam eden Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve yardımcısı William Ruto için sürecin video konferans yöntemi ile devam ettirilmesi talebi, mahkeme heyeti tarafından tekrar değerlendirilmeye alınd.

Uluslararası Suç Mahkemesi (ICC) tarafından yargılanması devam eden Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve yardımcısı William Ruto için sürecin video konferans yöntemi ile devam ettirilmesi talebi, mahkeme heyeti tarafından tekrar değerlendirilmeye alındı.

İlk konferans talebi başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok üye ülke tarafından red edilen mahkeme süreci için verilen 2. teklifin kabul edilmesi umudu bu sefer daha yüksek gözüküyor. Özellikle Kenya’nın, içinde bulunduğu siyasi ve sosyal sıkıntılar sebebiyle devlet başkanlarının yokluğunu kabul edecek durumda olmaması, video konferans opsiyonunun kabul edilmesini zorunlu kılıyor.

Hükümet adına dün açıklamada bulunan iktidar partisi Jubile koalisyon sözcüsü Aden Dualle, video konferansın bile kendileri için kabul edilmez olduğunu söyledi. Devlet başkanı ve yardımcısının yargılanma süreçlerinin iptal olunması taleplerinde ısrarlı olduklarını belirten Dualle, davanın ülke yönetimine vermiş olduğu zararın telafisinin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Halihazırda sık sık ülkeden ayrılmak zorunda kalan devlet başkanı yardımcısı Ruto, yerine getirmesi gereken sorumlulukları mahkeme sürecinden dolayı gerçekleştiremiyor. Devlet başkanının ülkeden ayrılması durumunda mahkeme izni ile Kenya’ya dönen Ruto, devlet mekanizmasının ciddi zaafa uğramasından dolayı çözümün bir şekilde bulunmasını ısrarla mahkeme heyetinden talep ediyor.

Birleşmiş Milletler kararı ile yargılanma süreci Şubat ayına ertelenen Devlet Başkanı Kenyatta için ise durum daha da kritik gözüküyor. Kenyatta, ülke dışında olmasından dolayı meydana gelecek handikapların, tüm Afrika birliğini etkileyeceğini sürekli olarak gündemde tutuyor. Bu konuda destek bekleyen devlet başkanı için nasıl bir çözüm üretileceği ise herkes tarafından merakla bekleniyor.

Öte yandan ilk video konferans talebini ısrarla red eden İngiltere’nin son zamanlarda söylem değiştirmesi de tüm Kenya basını tarafından dikkatle takip ediliyor. Kolonizasyon döneminde en etkili oldukları ülkelerden biri olan Kenya’da, halkın desteğini ciddi manada kaybetmek, İngiliz yönetiminin işine gelmiyor. Bu durumdan dolayı yüzünü Batıdan çok başta Çin olmak üzere Doğu’ya çeviren Kenya’ya karşı İngiliz hükümetinin yeni bir politika ile hareket ettiği gözden kaçmıyor. Dolayısı ile ülke yönetiminin zaafa uğramasına engel olacak çözümler için İngiliz hükümetinin yeşil ışık yakması, yeniden söz sahibi olma fikrini gittikçe güçlendiriyor.

2007 seçimlerinde verdikleri demeçlerden dolayı kanlı sokak eylemlerinin müsebbibi görülen Kenyatta ve Ruto’nun yargılanma süreci geçtiğimiz eylül ayından beri devam ediyor.

Davada video konferans yönteminin kabulû, Kenya'da politik gündemin kısa zamanda huzura kavuşmasnı sağlayacak en büyük etken olarak görülüyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri