Kenya Başkan Yardımcısı'nın Ucm'de Yargılanma Süreci Başladı

Kenya Devlet Başkanı Yardımcısı William Ruto’nun Uluslar arası Ceza Mahkemesi'ndeki yargı süreci yeterli tanığın sağlanması ile başladı.

Kenya Devlet Başkanı Yardımcısı William Ruto’nun Uluslar arası Ceza Mahkemesi'ndeki yargı süreci yeterli tanığın sağlanması ile başladı. Hollanda’nın Hague şehrinde devam eden dava Kenya devleti ve halkı tarafından merakla takip ediliyor.

Ruto, 2007 kanlı seçimleri olarak tarihe geçen süreçte halkı kışkırtmak ve kanlı olayların başlamasına sebep olmak suçu ile yargılanıyor. Geçen hafta başlaması gereken süreç, gerekli tanık sayısına ulaşılamadığı için bugüne ertelenmişti. Ruto ile beraber radyo spikeri Joshua Arap Sang da aynı suçla yargılanma sürecine dahil oldu.

2007 yılında yapılan seçimlerde tarihi düşmalığı olan Kalenjin ve Kikuyu kabileleri, Ruto ve Sang’ın desteklemiş olduğu propagandalarla sokağa dökülmüştü. El Doret şehrinde bir kiliseye saklanan 100’lerce insanı ateşe veren grup, 40 kişinin ölümü ile sonuçlanan tarihi bir katliama sebep olmuştu.

Aradan geçen 5 yıl içerisinde bu katliam ve ölümler unutulmamış, fakat 2013 seçimlerinin barış içerisinde yapılması için herkes birlik olma kararı almıştı. Bu kararın sonucu olarak biribirine düşman olarak görülen Kalenjin kabilesi adına Ruto, Kikuyu kabilesi adına Uhuru Kenyatta Jubile koalisyonunu kurdu ve seçimleri kazanan parti oldu.

Tüm Kenya politikasını gölgeleyen bu yargılama sürecine, Devlet başkanı Uhuru Kenyatta’nın Kasım ayında dahil olması bekleniyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri