'Kentsel Dönüşümde Ucuz Konut Değil Estetik Ve Sağlamlık Ön Planda Olmalı'

Depreme dayanıksız ve çarpık yapılaşma içeresindeki büyükşehirlere kurtuluş reçetesi olarak sunulan kentsel dönüşüm projelerinin konut ağırlıklı değil, yaşam odaklı kurgulanması gerektiğine dikkat çekildi.

Depreme dayanıksız ve çarpık yapılaşma içeresindeki büyükşehirlere kurtuluş reçetesi olarak sunulan kentsel dönüşüm projelerinin konut ağırlıklı değil, yaşam odaklı kurgulanması gerektiğine dikkat çekildi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çınar Atay, kentsel dönüşüm projelerinin ucuz konut üretme düşüncesiyle değil, estetik ve sağlamlık ana temelleri üzerine, yaşam odaklı kurgulanmasının şehir insanı için önemli olduğunu söyledi. Ucuz konut üretme kaygısıyla hareket edildiğini, kültürel ve sosyal açıdan da çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Atay, kentsel dönüşümde estetik ve sağlamlılık üzerinde durulmadığını kaydetti. Atay, “Maliyet tüm unsurların üstünde kabul görüyor. Sağlamlık ve estetik denildiğinde sadece betonun yapısından bahsetmiyoruz. Kapısından penceresine dek aynı sağlamlık ve estetik kaygı olmalı.” dedi.

Projelerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile büyükşehir belediyelerinin yetkileri arasında olmasının çift başlılığa neden olduğunu ileri süren Atay, şöyle devam etti: “Kentsel dönüşüm olmalı ancak bu konu pek çok spekülasyonu içeriyor. Dönüşümün kimin elinde nasıl uygulanacağı çok önemli. Türkiye’de başarılı örneklerin yanı sıra olumsuz sonuçlar doğuran projeler de bulunuyor. Kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştirileceği alanları, gecekondu önleme bölgesi ilan edip o kisve altında yapılandırmaya çalışılıyorsa olumsuz neticeler doğurur. Dönüşümün yapılacağı alanlar, kendi içinde, insanların kötü mekânlarını iyiye çeviren projeler olmalı. Ancak bu alanları incelediğimizde standart yükseltiler yok. Gecekondu önleme alanları rant olaylarına kaynak olarak görülüyor. Kentsel dönüşüm yoğunluk artışını, bina ve insan artışını minimum düzeyde tutulduğunda başarılı olur.”

Kentsel dönüşüm çerçevesindeki yapıların, işlevlerine ve kent dinamiklerine uygun olarak şekillendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Atay, ticaret alanında kültür merkezi yapılmasının işlevsiz bir yatırım olacağını dile getirdi. Kentsel dönüşümün konut ağırlıklı olmaması gerektiğini savunan Prof. Atay, “Kentsel dönüşüm projeleri hazırlanırken, sadece yeşil alan gibi klasik düşüncelerle değil bütüncül olarak hareket edilmelidir. Opera, kültür merkezi, hastane gibi idare birimlerin olacağı başka yapıların da yer alması düşünülmelidir. Kent bütününde değerlendirmeler yapılmalı. Kaç bina olacağı düşünüldüğünde denge ortadan kalkıyor, diye düşünülmeli. Kentsel dönüşüm bütüncül yaklaşımda ele alındığında başarılı olur.” diye konuştu.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri