Kemer sıktık şimdi harcıyoruz

Bireyler tasarruftan hızla harcamaya yöneliyor
Vatandaşın 2010 yılından bu yana tüketim amaçlı kullandığı kredilerle kredi kartı harcamaları, bankalarda tuttukları tasarruflarını geçti...

Ekonomi yönetimininkaygıyla izlediğiharcama çılgınlığıhane halkınıntasarruf ve borçlanma hızı göstergelerine çarpıcı bir şekilde yansıdı.Borçluluk oranı endüşük ülkeler arasında yer almasıyla dikkatleri çekenTürk halkınıntoplam tasarruf artışı, sondönemde tüketime yönelik toplamkrediharcamalarının altında kaldı.Üstelik, tablodaki bu bozulma MerkezBankası’nınkredi kullanımını kısmaya yönelik aldığı ensert önlemlerin döneminde yaşandı.

Yıllık açık 1.4milyar TL

BankacılıkDüzenleme veDenetleme Kurumu (BDDK) verilerine görehanehalkı, yani bireyler, geride kalanbir yıllık dönemde (2010/2011Mart) elde ettiği tasarrufların45,6milyar lirasını bankalarda TL, döviz ve altıngibihesaplara yatırdı.

Konut ve taşıt aldık

Ancak aynı dönemdehalkın bankalardantüketim amacıyla çektiği kredilerle kredi kartından yaptığı harcamalarıntoplam tutarı 47milyar lira oldu. Vatandaş çektiği bu kredilerle konut ve taşıt satınaldı, tüketime yönelik diğerharcamalarını finanse etti. Krizin henüz başlamadığı 2007’de vatandaşın bankalarda 209 milyar lira tasarrufu bulunuyordu. Krizinpatlak verdiği 2008 yılı sonunda ise tasarruflar 54milyar liralık olağanüstü artışla 263milyar liraya yükseldi.Bu dönemde vatandaşınbankalardan kullandığı tüketici kredileri ile kredi kartı harcamaları ise sadece 22 milyar lira artarak 92 milyardan114 milyar liraya çıktı. Dolayısıyla krizinilk döneminde vatandaş harcamayı kesti, tasarrufa yöneldi. Krizinetkilerinindevamettiği 2009’da bireylere ait tasarruf 24milyar, kredi harcamaları ise sadece 12milyar lira arttı.

41 milyar kredi artışı

Ancak 2010 yılıyla birlikte krizin etkilerindenuzaklaşılması vatandaşahem yastık altı tasarrufları çıkarttırdıhem harcama çılgınlığını başlattı. 2010 yılında krediharcamaları uzunbir aradansonra ilk kez tasarrufunüzerine çıktı.Tasarruf 39 milyarda kalırkenkredilerdeki artış 41 milyar lira oldu.Artış bu yıl dahız kesmedi, ilk 3 ayda 7milyarlık tasarruf artışına karşılık kredi artışı 9milyarı aştı.

Tasarrufun getirisi düştü

Vatandaşın tasarruftan harcamaya yönelmesinde, ekonomiye yönelik iyimser beklentiler ve düşük faiz etkili oldu. Tasarrufta getirinin düşmesine paralel olarak kredinin ucuzlaması ertelenen tüketim talebini açığa çıkardı. Munzam karşılıkların artması da mevduatın maliyetini yükseltince tasarrufun artış hızı kredi artışının gerisinde kaldı.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri