Kemal Kılıçdaroğlu: Türkiye'nin Sıcak Yüzünü Irak'a Göstermek İçin Geldik

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin davetlisi olarak dört gün temaslarda bulunacağı Irak'ın başkenti Bağdat'a geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin davetlisi olarak dört gün temaslarda bulunacağı Irak'ın başkenti Bağdat'a geldi. Kılıçdaroğlıu'nu havaalanında Irak Kanun Bakanı Hasan al-Shammari karşıladı. Kılıçdaroğlu ve Shammari, Bağdat Havaalanı VİP salonunda bir süre görüştü. Ardından iki isim kısa birer basın açıklama yaptı.

Görüşmede boynuna Irak atkısı takılan Kılıçdaroğlu, Irak'ta olmaktan son derece mutlu olduklarını söyledi ve "Irak Türkiye için, Ortadoğu için çok önemli bir ülke. Güçlü bir Irak, gelişmiş bir Irak, müreffeh bir Irak Ortadoğu'nun güvencesi demektir. Irak ile Türkiye arasında tarihi ilişkiler var. Dost ve kardeş Irak halkı ile kucaklaşmak bizim görevimizdir, bunu büyük bir sevk ve onurla yapıyoruz. Türkiye ile Irak arasında ekonomik siyasal kültürel ilişkiler ne kadar çok gelişirse biz o kadar mutlu oluruz iki ülke de kazanmış olur." diye ekledi.

Irak'ın konukseverliği için çok teşekkür ettiğini belirten ve bütün Irak halkına selamlarını ve saygılarını sunan Kılıçdaroğlu, neden Irak'ı ziyaret ettiğine ilişkin bir soru üzerine ise şöyle konuştu: "Türkiye ve Irak öteden beri dost iki ülkedir. İki ülkenin de halkı akrabalarını kendi bağrında beslemektedir bağrında bulundurmaktadır. Geçmişten gelen ortak kültürümüz var ortak değerlerimiz var. Biz bütün Ortadoğu'nun barış içinde yaşamasını bütün Ortadoğu'da özgürlük ve barış olmasını yürekten isteyen bir siyasal partiyiz. Partimizin kurucusu aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk yurtta barış dünyada barış diye bir temennisini dile getirmiştir. Bütün komşularımızla barış içinde yaşamak huzur içinde olmak isteriz. Bunun için ekonomik ve kültürel ilişkilerimiz gelişmeli. Biz Türkiye'nin sıcak yüzünü Irak'a göstermek istiyoruz, bunun için geldik."

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Dışişleri Bakanlığı'nın güvenlik uyarısı yaptığı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bağdat ziyareti için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kılıçdaroğlu'nun beraberindeki heyet Özel Harekat birliklerinin ve Irak ordusunun koruması altında yaklaşık 30 araçlık bir konvoyla kalacağı Rixos Oteli'ne götürüldü. Yolda bazı yerlerden siyah dumanlar yükseldiği görüldü.

BAŞBAKANLIK KONUTU'NDA KALIYOR

Kılıçdaroğlu'nun ise heyetten başka yerde, Başbakanlık Konutu'nda kalacağı öğrenildi. Yol boyunca sık sık kontrol noktasından geçen konvoya ayrıca yol kenarlarındaki zırhlı araçlar da koruma sağladı. Kemal Kılıçdaroğlu ve üst düzey heyet üyeleri de zırhlı makam araçlarıyla otele geldi.

Dışişleri Bakanlığı'nın güvenlik uyarısının ardından heyette yer alan 50 civarında gazetecinin götürülmemesi kararı alınmıştı. Bu yüzden sadece ajans mensubu gazeteciler ve bazı köşe yazarları heyete dahil edilmişti.

Akşam heyet onuruna verilecek olan akşam yemeğine katılacak olan Kemal Kılıçdaroğlu, temaslarına yarın başlayacak. Al Nahrain Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde Irak-Türkiye ilişkileri üzerine bir konuşma yapacak olan Kılıçdaroğlu, Irak Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı, eski Başbakan ve Irak Milli Reform Partisi Başkanı İbrahim Caferi ile görüşecek.

Öğleden sonra Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile bir araya gelecek olan Kılıçdaroğlu, akşam da Maliki'nin onuruna vereceği yemeğe katılacak.

Kılıçdaroğlu, Perşembe günü Irak Temsilciler Meclisi'nde bir konuşma yapacak ve ardından Necef kentini ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu'nun yaklaşık 9 saat sürecek Necef ziyareti programında Şii lider Mukteda El Sadr ile görüşme bulunmuyor.

CHP Genel Başkanı sabah Kerkük'e ziyarette bulunacak ardından da Bağdat'ta Şii ve Sünni liderlerle görüşecek. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet Cumartesi sabahı yurda dönecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri