‘Kelimeler insan ruhunun ilacıdır’

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2022 yılı etkinlikleri kapsamında Yazar Raşit Keskin çıkardığı ‘Kalbin Leylak Saati’ kitabı hakkında söyleşi düzenledi

Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda düzenlenen ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 2022 yılı etkinliklerini kapsamında Edebiyat Öğretmeni ve Yazar Raşit Keskin tarafından gerçekleştirilen söyleşi, Keskin’in yayımladığı ‘Kalbin Leylak Saati’ kitabı hakkında gerçekleşti. Konya Milletvekili Ahmet Sorgun’un da katıldığı program, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’nın yazılış sürecinin anlatımı ile başladı. Konuşmasına İstiklal Marşı’nın büyük güçlüklerle kaleme alındığına değinerek başlayan Raşit Keskin, “Bugün İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılını yaşıyoruz. Tarihe baktığımızda ülke olarak gerçekten zor günler geçirdik. Mehmet Akif’in ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ sözünü bugün çok iyi anlıyoruz. Milli mücadele ve kurtuluş savaşının bizlere aktaracağı büyük dersler var. Bu düşüncelerin yanında İstiklal Marşı’nın bize ne anlattığını da bilmeliyiz. Bir edebiyatçının kelime defteri olarak çıkardığım kitabımda İstiklal Marşı’nda yer alan kelimeleri de bulmak mümkün. Esasen İstiklal Marşı’nın her kelimesi için bir çalışma yapmak gerekir” dedi. 

KİŞİNİN BİR KELİME GÜNLÜĞÜ OLMALI 

Yayımladığı ‘Kalbin Leylak Saati’ kitabı hakkında düzenlenen söyleşisine her kelimenin ayrı bir önem taşıdığını vurgulayarak başlayan Keskin, şunları kaydetti: “Yazarlık eğitimi verdiğim öğrencilerime ve yazmaya yeni başlayanlara, şöyle bir öneride bulunmuştum: Her gün bir kelime seçin sözlükten. O kelime hakkında en az on cümle yazın; kelimenin anlamı, anlamsızlığı, çağrıştırdıkları... Bunu her gün yapın, bir kelime günlüğünüz olsun. Kelimeleri araştırmaktan, onlar hakkında yazmaktan hep mutluluk duydum. Özellikle pandemi döneminde ruhuma ilaç gibi geldi kelimeler. Onları tanıdıkça bazı kelimeleri daha çok sevdiğimi fark ettim. Kendi ritmi, müziği, kaderi olan; içimizde uyuyan hikâyeleri uyandıran, bizi hayata çağıran bu kelimelere benim bilmediğim güzel, yeni, başka anlamlar aradım. Bu arayış sayesinde dünyaya başka türlü bakabileceğimi keşfettim. Dilimin, güzel Türkçemin tadına vardım. Şiir kitaplarına, romanlara, hikâyelere, denemelere, filmlere, insan yüzlerine, bulutlara, çiçeklere baktım; şarkıları, türküleri, kalbimin sesini, sessizliği dinledim; yolculuklara çıktım onlarla.”

TEK DİŞİ KALMIŞ CANAVARLAR HALEN VAR

Gerçekleşen söyleşinin ardından Yazar Raşit Keskin’e plaket takdim eden ve 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümünde Mehmet Akif’i daha da iyi anlamak gerektiğini kaydeden Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ise “Yaşadığımız coğrafya kadim bir geçmişe sahip. İstiklal marşımız da bu kadim geçmişin bir mirası. Bugün bizlerin her zamankinden daha çok Mehmet Akif’i anlamamız gerek. Öyle ki tek dişi kalmış canavarlar bugün halen var. Fakat biz biliyoruz ülkemize son cemre de düştü. Şubat soğukları bir daha gelmeyecek” ifadelerini kullandı. 

EYYÜB KARAKUZU 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri