Kedi ve köpekler hastalık yayıyor

Kedi ve köpekler Konya ve çevre ilçelerde özellikle kist hidatik olarak bilinen akciğer tümörüne neden oluyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Ödev, insanların akciğerlerinde oluşan ve özellikle çocuk yaştaki çocuklarda ölümlere neden olan kist hidatik hastalığının köpeklerin incebağırsağında parazitlenen tenya ekinokokusun yumurtaları ya da gebe halkalarının köpeğin dışkısı ile çevreye yayıldığını ifade etti. Bu yumurtalardan kirlenen içme suyu, meyve ve sebzeler ya da bu yumurtalara bulaşmış olan eller aracılığıyla ağız yoluyla parazitler insanın sindirim kanalına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Kemal Ödev, “Tenya yumurtaları köpeğin kuyruk ve ağız çevresinde tüylerinde ve hatta vücudunu örten tüylerde de bulunabilir. Bu larvalar yerleştikleri organlarda 'kist hidatik' denilen bir kist oluşturmaktadır. Çocuklarda ölümlere götürebilen bu hastalık en fazla karaciğeri ve daha sonra da akciğeri etkilemektedir” dedi.
Toplum sağlığını çok yakından ilgilendiren bu hastalıkla ilgili bir açıklama yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Ödev, Konya ve çevre illerdeki köpek ve kedilerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kesimlerinin yapıldığı alanlarda köpek ve kedilerin yedikleri atık organlardan kedi ve köpeklere kist hidatiğin geçtiğini ifade eden Ödev, “Veterinerlerimiz sokaklarda başıboş gezen bütün köpeklerle ilgili bir bilgi bankası oluşturmalıdır. Bu kedi ve köpeklerin mutlaka aşılarının ve tedavilerinin de yapılması şarttır. Bu alanda ülkemizde ve şehrimizde ne yazık ki bir açık var. Sokak köpekleri ve kediler çok kontrolsüz ve halk sağlığımızı ciddi oranda tehdit eden kist hidatik gibi bir hastalığın oluşmasında büyük rol oynamaktadır” dedi.
Prof. Dr. Kemal Ödev, özellikle Sarayönü ve Kadınhanı’ndan bu tür hastalıkların şikâyeti ile çok sayıda insanın Meram Tıp Fakültesi'ne geldiğini ve bu bölgelerdeki sokak köpekleri ile birlikte çoban köpeklerinin de tedavisinin yapılmasının şart olduğunu ifade etti.
Kemal Ödev, kesilen büyük ve küçükbaş hayvanların yenmeyen sakatatlarının mutlaka kontrollü bir şekilde imha edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri