Andaman denizinin Melaka boğazıyla buluştuğu, Malezya’nın enfes güzelliklerinin keşfedileceği cennet yerlerin başında gelen ve Malezya Yarım Adası’nın kuzeybatı ucunda, anakaranın 30 kilometre uzağında yer alan Langkawi, Malezya‘nın en ünlü tatil adası.
ADA'DA ULUSLARARASI HAVAALANI
Malezya gezimizin dördüncü günü Kuala Lumpurdaki temasların tamamlanmasının ardından Langkawi Adası yolculuğumuz başladı. Kuala Lumpur ve Putrajaya'daki yorucu geçen günlerin ardından Langkawi herkeste ayrı bir heyecan oluşturmuştu. Sabahın ilk saatlerindeki uçağımız için Kuala Lumpur'daki otelimizden ayrılıp Turizm yetkililerinin sunumlarda anlattığı ve uzun mesafeyi kısaltan hızlı tren ile Kuala Lumpur Havalanı’na gittik. Hızlı tren özellikle havaalanı yolcularının ulaşımını gerçekten zorluktan kolaylığa çeviren bir araç olarak tüm ekibin takdirini topladı. Hızlı Tren istasyonunun nezih ve modern yapısı ise birçok Uluslararası havaalanlarında bulunan konfordan geri kalmaması ise dikkatimizden kaçmadı. Turizm amaçlı yapılan bu yatırımın yerinde ve akıllı bir yatırım olduğu hemfikri ile Langkawi uçağına bindik. Yaklaşık 1 saatlik uçak yolculuğunun ardından Langkawinin (Uluslararası) havaalanına indik. Gördügümüz tablo bizi gerçekten hayrete düşürdü. Ada olmasına rağmen Uluslararası bir havaalanında olmamızın şaşkınlığı sunumlarda belirtilen yatırımların ne denli önemli olduğunun göstergesi niteliğindeydi. Oldukça teknolojik ve modern olan havaalanında bizi karşılayan rehberimiz havaalanı hakkında kısaca bilgi verdikten sonra kalacağımız otele doğru yola çıktık. Yolda gördüğümüz manzaralar ise Kuala Lumpur yorgunluğunun bu harika adada atılacağının habercisi oldu.
BİZİ DEVASA KARTAL HEYKELİ KARŞILIYOR
Langkawi'de otelimize gitmeden önce dikkatimizi çok büyük bir kartal heykeli çekti. Eagle Square'de yani (Kartal Meydanı)'nda bulunan devasa kartal heykeli, çok uzaktan bile sizi kendisine çağırıyor. Yerel efsaneye göre, Langkawi ismi kartal anlamına gelen "helang"dan türemiş. 12 metre uzunluğundaki, bir deniz kartalının uçmaya hazırlandığı anı resmeden bu anıt, Kuah Jetty yakınında olup Langkawi'ye gelen ziyaretçileri karşılıyormuş. Bu anıt, havuzlar, teraslar ve köprülerle çevrilmiş. Özellikle Konyaspor ve Beşiktaşlıların önünde mutlaka resim çektirmesi gereken bu anıta ziyaretçi akını olurken Konya ekibi olarak bizde Konyaspor hatırası şeklinde kareye giriyoruz. Anıtın yanından ayrılıp Hint okyanusu üzerinde inşa edilen restaurantta değişik deniz ürünlerini tattıktan sonra Denizaltı dünyasında heyecanlı bir yolculuğa çıktık. Renkli deniz altı yaşamı meraklılarının ilgisini çeken yeraltı akvaryumu aynı zamanda Dünya'nın en büyük halka açık akvaryumu özelliğini taşıyor. Ünlü Cenang bölgesinde yer alan bu akvaryum, 5 binden fazla suda yaşayan canlı türünün 100 den fazla değişik havuzlarda sergilendiği bir alan. 15 metrelik devasa tüneli bulunan bu akvaryumda leopar köpekbalığı, dinazor balığı, penguenler, mercanlar, vatoz balıkları, deniz kaplumbağaları ve diğer egzotik deniz canlıları görülebiliyor. Deniz canlılarının kertenkele ve yılanların yanı sıra Penguen türü olarak hem Antartika kısa gagalı penguen türü hem de Afrika'nın siyah ayaklı türleri bulunuyor. Türkiye’de görülemeyecek zenginlikte akvaryumun çıkışında da orta ölçekte bir shop bulunuyor.
99 ADA'NIN EN BÜYÜGÜ LANGKAWİ
Daha gezdiğimiz birkaç bölge itibari ile bizde büyük bir heyecan oluşturan ve Malezya’nın Kedah eyaletine bağlı bulunan Langkawi Adası, Malezya Yarımadası kuzey batı ucunda, kıyıdan 30 kilometre açıkta, Andaman Denizi’nde yer alıyor. Hindistan cevizi ağaçları gölgesinde, tropik iklimin ve denizin kusursuz keyfinin kaygısızca çıkarılabileceği Langkawi Adaları 99 adadan oluşuyor. Langkawi Adası ise, bu adalar topluluğunun en büyüğünü oluşturuyor. Langkawi Adası, 10 milyon yaşındaki yağmur ormanları ile 8 bin yaşındaki mercan kayalıkları arasında yer alan, egzotik florası ve nadide yaban hayatı ile beş yıldızlı tatil ortamının entegre edebilmiş olduğu nadir yerlerden birisi gerçekten. Malezya’nın en iyi bilinen tatil beldesi olan Langkawi, turkuaz sakin bir denizi, beyaz kumlu kumsalları, ormanlarla kaplı tepeleri, pirinç tarlaları, bozulmamış doğası ve vergisiz alışveriş fırsatı ile tam bir tatil rüyası denebilir. UNESCO tarafından korunan mangrov orman alanları ile doğa tüm güzelliğini sunarken, biri birinden güzel plajlarıyla da bizleri olduğu gibi tatilcileri de kendisine davet ediyor. Langkawi, 1986 yılında gümrüksüz serbest bölge olarak ilan edilmiş. 478,5 km² yüz ölçümündeki adada yaklaşık 72 bin kişi yaşıyormuş. Küçük köyleri, pirinç tarlaları, mandaları ve doğal güzellikleri ile kırsal alanları, tam bir Malay adası görünümünde. Dünyaca ünlü balayı destinasyonlarından biri olan Langkawi'de Cable Car ve Skybridge, Oriental Village, Underwater World, Cenang Plajı ve Pregnant Lady Lake, Pulau Payar Marine Park gezilecek yerlerin başında geliyor. Langkawi'nin gözalıcı kumsallarında huzur dolu bir tatil için mükemmel fırsatlar bulunur. Kuah'ın 22 kilometre kuzeyinde yer alan Tanjung Rhu Kumsalı adını aldığı casuarina ağaçlarının doğal gölge sağladığı bir mekan. Burada piknik yapabilir, sessizliğin tadını çıkarabilir, geçmişte yaşıyormuş hissine kapılabilirsiniz. Langkawi'nin batı sahillerinde Datai, Kok, Burau Bay ve Tengah kumsalları bulunur.
2 MEVSİMİN YAŞANDIĞI ADA LANGKAWİ
Ekvator çizgisine yakın olan Langkawi’de tropikal iklim bulunuyor. Kuru sezon ve yağışlı sezon olmak üzere 2 mevsimin egemen olduğu bu muhteşem adada hava sıcaklığı en yüksek 33, en düşük ise 24 derece arasında seyrediyor. Nisan-Ekim arası yağışlı sezonun olduğu söylenen adada ilk günümüzde bizi inanılmaz bir yağmur karşıladı. Ülkemizde görmediğimiz derecede şiddetli ve hızlı yağan yağmur, aynı zamanda muson yağmurlarıyla da bizleri tanıştırmış oluyor. Langkawideki ikinci günümüzde de bizi Hint okyanusu üzerinde yakalayan yağmur bazı programlarımızın iptalini sağlarken bazılarını ise yağmura rağmen gerçekleştiriyoruz. Sıcaklığın 30 dereceler civarında seyrettiği ve Kasım-Mart ayları arasında takımadalar boyunca serin esintilerin olduğu Langkawi, her mevsim tatil yapmaya elverişli bir iklime sahip, ancak tatil için en uygun zamanı yine kendi ikliminiz belirliyor.
Yarın: Son bölümde Kilim Doğa Parkı’nda nehrin kaynağına doğru tekne gezisi, kartal ve köpekbalığı besleme çiftliği ile yarasa mağarasını okuyabilirsiniz...