KDV kalksın, et 3 lira daha düşer!

Yaklaşık bir yıldır artış trendinde olan kırmızı etin fiyatı, Başbakan Tayip Erdoğan’ın ‘dışarıdan et ithal edebiliriz’ söylemi üzerine 2 lira geriledi.

Birkaç gün öncesine kadar kemikli eti 18 liradan satın alan kasaplar da 16 liraya et satın aldı. Fiyatlardaki bu indirim, perakende satışlara da aynen yansıdı. Beşyol Et Market Sahibi Kemal Tekin, besicilerin et ithalatı ile fiyatların daha çok düşeceğini ve zarar edeceklerini düşünerek, ellerindeki besiyi kesime gönderdiğini, arz talep dengesine bağlı olarak fiyatlarda gerileme olduğunu ifade etti. İthal et söylemlerinden sonra etin kasaplara kemikli alım fiyatının 18 liradan 16 liraya gerilediğini vurgulayan Kemal Tekin, “Kesime giden besi artınca, fiyatlar da geriledi. Şu an tam bir netlik yok. Önümüzdeki günlerde ne olacağı belli değil ama et fiyatlarının biraz daha düşmesi bekleniyor” diye konuştu.

BESİCİ ZARAR ETMESİN AMA TÜKETİCİ UCUZ YESİN
Fiyatların daha fazla düşmesi halinde besicilerin de zarar edebileceklerini söyleyen Kemal Tekin, “Besiciler, kasaplar ve tüketiciler üçgenindeki dengeyi iyi kurmak gerekiyor. Hem besicinin hem de kasabın zarar etmemesi ve tüketicinin daha ucuz et yemesini sağlamak için devletin et ithal etmek yerine yüzde 8 oranındaki Katma Değer Vergisi (KDV)’yi ve yüzde 2 oranındaki stopaj vergisini almaması daha makul bir çözüm olur. Bu sayede vatandaş, eti şimdiki fiyatından 2-3 TL daha ucuza yer. Devlet, vatandaşın yediği her bir kilogram etten 2-3 lira vergi alıyor. Vatandaş bunu bilmiyor” diye konuştu. Etteki 2 liralık fiyat indiriminin perakendeye olumlu yansıdığını ifade eden Kemal Tekin, etteki verginin kaldırılması ile fiyatın 3 lira daha düşeceğini ve bu sayede vatandaşın, birkaç gün önceki fiyattan 5 lira daha ucuza et tüketebileceğini sözlerine ekledi.
RASİM ATALAY
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri