"Kdp'nin İktidarı Kaybetmesi İmkânsız" (Özel)

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi’nde 21 Eylül'de yapılacak parlamento seçimleri öncesi Cihan Haber Ajansı’na( Cihan) özel açıklamalarda bulunan Gazeteci Yazar Mumtaz Haydariy, bölgedeki mevcut yönetimin devam etmesinin daha olumlu olacağını vur.

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi’nde 21 Eylül'de yapılacak parlamento seçimleri öncesi Cihan Haber Ajansı’na( Cihan) özel açıklamalarda bulunan Gazeteci Yazar Mumtaz Haydariy, bölgedeki mevcut yönetimin devam etmesinin daha olumlu olacağını vurguladı.

Kürdistan Demokrat Partisi’nin(KDP) iktidarı kaybetmesinin şu anada imkânsız olduğunu dile getiren Haydariy,”Muhalefetin şu aşamada iktidara gelmesi imkansız görünüyor. Çünkü diğer küçük partiler fazla oy almıyor. GORAN Hareketi ve İslami Birlik Partisi bir şey yapabilir. Ancak bu dönem iktidar şansları yok. Belki birkaç dönem sonra olabilir” şeklinde konuştu.
Haydariy, “İster KDP ister Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) olsun bu iki parti yıllardır meşru bir şekilde hükümeti yürütüyorlar. Bu bölgeyle ve dünya ile iyi ilişkiler kurmayı başardılar. Özellikle komşu ülkelerle. Bu kolay bir şey değildir.” dedi

“Muhalefetin bu seçimlerde dile getirdiği hususlara olumlu bakmıyorum”. diyen Haydariy,” Siyasette tahammül gerekir. Ortadoğu'da çok değişiklikler oluyor. Suriye'deki durum ortada, diğer ülkeleri de buna ekleyebiliriz. Bunu beklemek ve ona göre strateji siyasetini ortaya koymak gerekir. Onların da iktidarda iddia ettikleri adaleti sunabileceklerine inanmıyorum. Çünkü, iktidarda bir dönem onlar da vardı, onlar da iktidarın bir parçasıydı.
Benim şahsi düşüncelerime göre muhalefet iktidara gelemez. Eminim ki küçük partiler de benim fikrimi desteklerler. Çünkü bu iktidar bizi bu güne kadar getirdi. Bu aşamada değişmesi küçük partilerin de işine gelmez. Biz şunu yapmamız lazım: iktidarı eleştirelim, ancak iyi işleri için de alkışlayalım. Vurgulayarak söylemek istiyorum KDP'nin iktidardan inmesi imkânsızdır ve bu aşamada da kalması sağlıklıdır. ”dedi.

KÜRT TOPLUMUNDA DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ YENİ GELİŞİYOR

Avrupa'daki demokrasi yaşının 300 yıl olduğunu söyleyen Haydariy,” İşte bu çerçeveden baktığımızda Kürtlerin 20 yıllık demokratik geçmişinde 4. kez seçim gerçekleştiriyor. Zaten her şey dört dörtlük değildir. Bence her ülkede her toplumda eğer bir seçim geleneği varsa mutlaka bazı eksiklikler görülür. İster o ülke diktatör olsun ister demokrasi olsun. Bu yirmi yıllık sürece bakarsak, iyidir diyebilirim. Ancak bütün yönetimler gibi iktidar da koltuğunu kaptırmamak için çaba gösterir. Demokrasiyi kendileri için kullanmaya çalışırlar. Ben önceki seçimlerden sonra yazımın başlığını şu şekilde yayınlamıştım: Sabah ak, akşam kara. İşte ister az olsun ister çok bu gerçektir. Ancak her şeye rağmen gidişat umut verici ve iyidir. ”şeklinde konuştu.

BU SEÇİM ÖNCEKİ SEÇİMLERDEN FARKLI

Önceki seçimlerde yazar ve gözlemci olarak takip ettiğini belirten Haydariy, "1991 ayaklanması bir yanardağın patlaması idi, yine 1991 göç ikinci bir yanardağı patlamasıydı ve 1992 seçimleri ise 3. patlamaydı. " işte bu üçünü birleştirip bir tarafa bırakıp bunun bir daha tekrarlanamayacağını bilmemiz lazım. Birinci ve ikinci seçim bir başlangıçtı ve klasik bir şekilde yürütüldü. İki güçlü parti vardı biri Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), diğeri Kürdistan Yurtseverler Partisi (KYB). Bu iki parti aralarında bir stratejik anlaşma vardı bazı küçük partiler ise bunların arkasından gidiyordu. Ancak değişiklik 3. seçimlerde başladı. Ortaya Değişim Hareketi (Goran) çıktı. Ancak bu kez seçimler çok daha farklı olacaktır. Çünkü siyasi partilerin hepsi kendi listeleri ile sahadalar yani hiç bir anlaşma ve koalisyon yoktur. Her ne kadarda biliyoruz ki birçok parti gölge partisidir. Daha açık konuşayım iktidara hizmet ediyorlar.” İfadelerini kullandı.

Bu seçimlerde propagandaların daha keskin daha haşin geçtiğini söyleyen Haydariy, “Biri diğerinin eski yolsuzluklarını tekrar gündeme getiriyor. Biri birilerinin eski yaptıklarını ortaya dökmeye çalışıyor. Bunlar çirkin şeylerdir ve önceki seçimlerde bunlar çok azdı.” dedi.

YÜKSEK SEÇİM KURULU BAĞIMSIZ DEĞİL

Gazetecilerin haber yapması ve çekim yapması konusunda bazı sıkıntıların olduğunu belirten Haydariy, “Sadece üç bölge belirlenmiş, diğerlerinde çekim ve ya haber yapılmıyor. İşte bunların hepsini üst üste koyduğumuzda Yüksek Seçim Komisyonu’nun bağımsız olmadığını anlıyoruz. Hepsi olmasa da komisyondaki bazı yetkililer ve ya kişiler bağımsız değildir. Çünkü bu günkü seçimlerde basın mensuplarından hep uzak duruyorlar. Sorulara hep temkinli cevap vermeye çalışıyorlar. Bizde bir Kürt atasözü var der ki "Geçmişin ve yaptıkların temiz ise, aslanın karşısına çık." diye konuştu.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin başkanlık süresinin 2 yıl daha uzatıldığını hatırlatan Haydariy, “O’nun yerine bu işi yürütecek başak biri yok. Bence Ulusal Kürt Kongresine de onun başkanlık etmesi gerekiyor (ki o kongrenin de gerçekleşmesinden şüpheliyim)”ifadelerini kullandı.

“Muhalefet bu seçimlerde daha çok sandalye kazanabilir daha da güçlenebilir, ancak bu iktidarın daha çok çalışmasına vesile olur” diyen Haydariy, “Yapılan hatalar tekrarlanmamasını temenni ettiğini dile getirdi.
Gazeteci Yazar Mumtaz Haydariy’in tarih ve siyaset alanında birçok kitabı var. Kuzey Irak’ta birçok gazetede makaleleri yayınlanıyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri