Kazakistan’daki Türk İşadamları Yeni Başkanını Seçti

Kazakistan Türk İşadamları Derneği (KATİAD) başkanlığına Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince seçildi.

Kazakistan Türk İşadamları Derneği (KATİAD) başkanlığına Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince seçildi.

Almatı’daki Ankara Oteli’nde düzenlenen olağanüstü genel kurulda KATİAD başkanı ve yönetim kurulu üyeleri yeniden seçildi. Almatı Başkonsolosu Suphi Atan ve büyükelçilik müşavirlerinin yanı sıra çok sayıda KATİAD üyesinin katıldığı kongrede üyeler, Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’yi yeni başkan seçti.

KATİAD’ın kurulmasından bugünlere gelinceye kadarki aşamada aktif olarak yer alan ve uzun süredir başkanlık yapan Turkuaz Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Pilge’nin yeni dönemde başkan olmayacağını açıklamasının ardından olağanüstü toplanan KATİAD, seçimlerde yeni başkanın yanı sıra yönetim kurulu üyelerini, disiplin kurulu üyelerini ve denetleme kurulu üyelerini de seçti.

Yapılan olağanüstü kongreye katılım yüksek oldu. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Almatı Başkonsolosu Suphi Atan, Kazakistan’la Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde KATİAD’ın oynadığı role değinerek, ‘‘İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde konsolosluk olarak, Türk işadamlarına her türlü desteğe hazırız. Kazakistan ve Türkiye arasındaki gerek ekonomik gerekse de ticari ilişkileri geliştirmede KATİAD önemli bir görev üstlenmekte.” dedi.

Ticari alanda KATİAD’ın son derece önemli rol üstlendiğine dikkat çeken Başkonsolos Atan, bu alanda KATİAD’ın büyük bir boşluk doldurduğunu ifade etti. Programının yoğunluğundan dolayı kongreye katılamayan Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve KATİAD yeni başkanı Fettah Tamince, başkan seçildikten sonra telefonla programa katılarak yaptığı açıklamada KATİAD üyelerine teşekkür etti. Kongre sonunda veda niteliğinde üyelere karşı bir konuşma yapan eski başkan Zeki Pilge ise uzun zamandır başkanlık yaptığını ve bu süreçte bir çok programlarda işadamları ile beraber hareket ettiğini belirterek, KATİAD’a emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerde KATİAD’ın önemine değinen Zeki Pilge, göreve geldikleri 2003 yılından bu yana hizmet çıtasını hep yukarılara taşıdıklarını söyledi.

1995 yılından bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde, Kazakistan’da yaşayan Türklerin birliğinin sağlanmasında ve iki ülke arasındaki dostluğun pekişmesinde KATİAD’ın büyük rol oynadığının altını çizen Pilge, birlik içerisinde farklı fikir ve düşüncelere sahip üyelerin olduğunu ama bu durumun kendileri için büyük bir zenginlik teşkil ettiğine vurgu yaptı.

Kazakistan’ın bağımsızlığını aldığı günden bu güne kadar geçen 22 yıllık süreçte Orta Asya’nın ekonomik ve siyasi olarak en istikrarlı ülkesi olduğuna dikkat çeken Zeki Pilge, sözlerine şöyle devam etti: “Kazakistan bugün Orta Asya’nın en zengin ve müreffeh ülkesidir. Kazakistan bu süreçte kalkınmasına ihtiyaç duyduğu yabancı sermaye girişinde 150 milyar dolarlık yatırım yapılan bir ülke oldu.” dedi.

TÜRK İŞADAMLARINDAN KAZAKİSTAN’A 15 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Konuşmasında Kazakistan’ın bağımsızlık sürecinde Türk işadamları olarak büyük yatırımlar yapıldığını ifade eden Zeki Pilge, Türkiye olarak 2 milyar doların üstünde doğrudan yatırım yaptıklarını belirtti.

Türkiye’nin, Kazakistan’a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer aldığını ifade eden Pilge, Kazakistan’ın yeniden inşasında Türk müteahhitlerinin üstlendikleri projelerin 15 milyar doları aştığını belirtti.
Kazakistan’ın en fazla ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman konusunda ülkede açılan eğitim kurumlarının bu açığı kapatması noktasında büyük hizmetler verdiğini de sözlerine ekleyen Zeki Pilge: “Gerek Kazakistan’a gerekse de Türkiye’ye en iyi şekilde hizmet etmek için örgütlenmek gerekmektedir.” diyerek sözlerini tamamladı.

KARATAŞ: YENİ DÖNEMDE KATİAD’IN BÜYÜK İŞLER YAPACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Kongre sonrası Cihan Haber Ajansı’na konuşan Türk işadamlarından Birkan Karataş, yeni dönemde KATİAD’ın büyük işler yapacağına inandığını belirterek, bu güne kadar emeği geçen bütün yöneticilere teşekkür etti. KATİAD’ın bu güne kadar iki ülke arasında en başta ekonomik olarak büyük bir köprü görevi gördüğü dile getiren Birkan Karataş, yeni dönemde KATİAD’ın özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere daha çok sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Kazakistan ve Türkiye arasında çok büyük bir ilişki potansiyeli olduğunu da sözlerine ekleyen Karataş, yeni dönemde bu potansiyelin daha fazla ticari ilişkilere yansıyacağını beklediklerini vurguladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri