Kazakistan'da Uluslararası Kartal Festivali Düzenlendi

Kazakistan’ın başkenti Astana’da ilk defa Uluslararası Kartal Festivali düzenlendi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da ilk defa Uluslararası Kartal Festivali düzenlendi.

Kazakistan Milli Sporlar Komitesi, Nur Otan Partisi ve Samruk Hazine Fonu’nun işbirliği düzenlenen Uluslararası Kartal Festivali'ne 11 ülkeden katılım oldu.

Astana’ya 30 kilometre uzaklıktaki Balkaray Dinlenme Tesisleri’nde düzenlenen festivalde 60 kartal hünerlerini sergiledi. Kazakistan Milli Sporlar Komitesi Başkanı Kayrat Satıbaldi, tarihten gelen geleneklerin gençlere öğretilmesi ve yaşatılması adına bu organizasyonu düzenlediklerini söyledi.

Nur Otan Partisi Başkan Yardımcısı Baurjan Baybek, parti olarak gençlerin milli sporlarla ilgilenmesini desteklediklerini ve bu anlamda yapılan bütün faaliyetlere destek verdiklerini kaydetti.

İki gün süren yarışlar , Elden Ele Uçuş, Tavşan ve Tilki Avlama olmak üzere üç etapta düzenlenen yarışlara başta ev sahibi Kazakistan olmak üzere Moğolistan, Çin, Kırgızistan, Rusya, Özbekistan, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve İspanya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerden kartal avcıları katıldı.

İlk gün yoğun yağmurdan dolayı ıslanan kartallar uçmada zorlandı. İkinci gün ise kar yağışı ve fırtına sebebiyle kartallar tavşan ve tilki avlamada zor anlar yaşadı.

Yarışmanın en tecrübelisi ve 53 yıldır bu işle uğraşan 72 yaşındaki Moğolistan’dan gelen Tengrihan Bulkibayoğlu, yarışmaya 10 kartal ile geldiğini ancak yoğun yağmurdan dolayı 5 kartalanın elendiğini söyledi.
Yarışmada birinciliği ve ikinciliği Kazakistan’dan üçüncülüğü ise Moğolistan’dan gelen yarışmacılar aldı. Dereceye girenlere 6 bin 500 ila 20 bin dolar arasında ödül verildi.

Kazakistan’ın başvurusuyla 2010 yılında UNESCO, kartal ile avlanmayı somut olmayan kültürel miras listesine aldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri