Kazakistan Ve Belarus Stratejik Ortaklığı Güçlendirecek

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in daveti üzerine dün başkent Astana'ya gelen Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukeşonko, bu ülkedeki temaslarına başladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in daveti üzerine dün başkent Astana'ya gelen Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukeşonko, bu ülkedeki temaslarına başladı. Nazarbayev, Lukeşonko için Akorda Sarayı’nda resmi karşılama töreni düzenledi. Törenin ardından basına kapalı olarak başbaşa görüşen liderler daha sonra heyetler arası toplantıya başkanlık etti.

Ortak basın toplantısında konuşan Nazarbayev, stratejik ortaklıkla iki ülke ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini ifade etti. İki ülke arasında siyasi ve ekonomik hiçbir sorunun olmadığını kaydeden Nazarbayev, iki müttefik ülke olarak yeni bir entegrasyon ilişkisi inşa ettiklerini söyledi.

Lukeşenko ise Kazakistan ürünlerinin özellikle buğday başta olmak üzere Avrupa Birliği’ne ihracat için hazır olduklarını söyledi. Dünyada yaşanan ekonomik krize bağlı olarak iki ülke arasında azalan ticaret hacmini artırmak için bir dizi önlemler alınması konusunda anlaştıklarını vurgulayan Lukaşenko, endüstriyel, bilimsel ve teknolojik alanda işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda bir dizi anlaşmanın sağlandığını ifade etti.

Basının toplantısından sonra iki ülke arasında tarım alanında uzman ve mühendis yetiştirecek merkez, organ nakli ve cerrahi müdahale merkezi açılmasını öngören anlaşmalar imzalandı.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri