Kazakistan - İran İlişkilerinde Yeni Dönem

Kazakistan’a 2 günlük resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, devlet töreni ile karşılandı.Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından karşılanan konuk devlet başkanı için başkent Astana’da Akorda Sarayı’n...

Kazakistan’a 2 günlük resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, devlet töreni ile karşılandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından karşılanan konuk devlet başkanı için başkent Astana’da Akorda Sarayı’n da resmi tören düzenlendi. Törenin ardından baş başa görüşen liderler, bölgesel ve ikili ilişkileri ele aldı. Heyetler arası görüşmelerin ardından liderler ortak basın toplantısı düzenledi.

Nazarbayev, Kazakistan’ın ev sahipliğinde iki defa İran ve BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın katılımıyla yapılan görüşmelerinin olumlu sonuçlanmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Bu görüşmelerin iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde olumlu etki yaptığını vurgulayan Nazarbayev, İran'ın Kazakistan’nın dünyada önemli bir ortağı ve Hazar kıyısında da dost bir komşusu olduğunu dile getirdi.

İki ülke arasında ticaret hacminin geçen yıllara nazaran azaldığını hatırlatan Nazarbayev, Ruhani ile petrol, gaz, tarım, altyapı ve birçok alanda yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini ve önümüzdeki dönem de ticaret hacminin artırılması için önemli adımların atılacağını dile getirdi.

İRAN, ULAŞIM VE ENERJİ ALANINDA YATIRIM YAPACAK

İran şirketlerini Astana’da yapılacak Expo 2017 fuarına aktif katılmaya davet eden Nazarbayev, İran’ın Kızılorda'da cam fabrikası, Kostanay’da alüminyum fabrikası ve Karaganda'da ise Hidrometalürjik fabrika inşa edeceğini söyledi.

Kasım ayında yapımı tamamlanacak demiryolu ile Kazakistan’ın İran üzerinden Basra Körfezine ve buradan da dünya pazarına erişim sağlayacağını müjdeleyen Nazarbayev, iki ülke arasında ulaşım ağının gelişmesiyle ticaret hacmini 5 kat artırmayı hedeflediklerini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise yaptığı konuşmada, Kazakistan’da gördüğü sıcak ilgi için teşekkür etti ve Kazakistan ile olan ilişkilerin geliştirilmesine ayrıca bir önem verdiklerini dile getirdi.

Toplantılar sonunda ilk olarak iki ülke cumhurbaşkanlarının ortak bildirisine imza atıldı. Daha sonra iki ülke hükümetleri ve dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği protokolü imzalandı. Ekonomi bakanlıkları arasında imzalanan protokol ile de, ülkeler arasında yük ve yolcu taşımacılığına imkan sağlanacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri