Kazak-türk Liseleri'ne Büyük Ödül

Kazakistan’da faaliyet gösteren Kazak-Türk Liseleri, Kazak diline verdiği katkılarından dolayı ödüllendirildi.

Kazakistan’da faaliyet gösteren Kazak-Türk Liseleri, Kazak diline verdiği katkılarından dolayı ödüllendirildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi ve Til Dergisi’nin ortaklaşa başkent Astana’da düzenlediği törende, Kazakistan’ın bağımsızlığını almasından sonraki süreçte Kazakçanın kullanımı ve gelişmesine katkıda bulunan kişi ve kurumlara ödül verildi. Kazakistan’ın İlk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Müzesi’nde yapılan törende aralarında 1991 yılında faaliyete başlayan Kazak-Türk Liseleri Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Ata’nın da bulunduğu 27 kişiye madalyaları takdim edildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Mahmut Kasımbekov, bağımsızlığın alınmasından sonra her alanda olduğu gibi Kazakçanın da kullanım alanlarının genişlediğini söyledi. Kazakistan’da yaşayan başka halkların Kazakçanın yaygınlaşmasına verdiği desteklerin hiçbir zaman unutulmayacağını kaydeden Kasımbekov, dile gösterilen saygının Kazak halkına gösterilmiş gibi kabul edildiğini belirtti.

Til Dergisi Baş Editörü Altınbek Abişev, ödül törenine Kazakistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi’nin mihmandarlık yapmasının Kazakçaya verilen önemi bir daha ortaya koyduğunu söyledi. Önceki yıllarda devlet adamları, sporcular ve medya mensuplarının ödüllendirildiğini hatırlatan Abişev, bu yıl ise bağımsızlığın ilk yıllarında yaşanan zorluk ve imkasızlıklara rağmen Kazakçanın kullanılması ve gençlerin daha iyi eğitim almasına imkan sağlayanlara bu ödülün verildiğini ifade etti.
Yirmi yıldan fazla Kazakistan’da faaliyet gösterdiklerini ve uluslararası ve yerel olimpiyatlarda binden fazla madalya kazandıklarını söyleyen Kazak-Türk Liseleri Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Ata, bugün aldıkları madalyanın diğerlerine nazaran daha bir anlamlı olduğunu kaydetti. Kazakistan’da 30 Kazak-Türk Lisesi’nin Kazakça eğitimine ayrı bir önem verdiğini hatırlatan Ata, beş yıldır ülke genelinde beş dalda düzenledikleri ‘Aydınlık Gelecek’ adındaki Kazak Dili olimpiyatlarına beş binden fazla öğrencinin katıldığını ifade etti. Bu olimpiyatların sadece Kazak öğrencilerin değil aynı zamanda ülkede yaşayan başka milletlerin çocuklarının da iştirak ettiğini kaydeden Ata, böylelikle Kazakçanın gençlerin arasında daha çok kullanılmasını sağladıklarını dile getirdi

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri