Kazak Muhalif İşadamı Ve Eski Siyasetçi Fransa’da Tutuklandı

Kazakistan’da bir dönem Enerji Bakanlığı görevinde bulunan muhalif işadamı Muhtar Ablyazov, Fransa’da tutuklandı.

Kazakistan’da bir dönem Enerji Bakanlığı görevinde bulunan muhalif işadamı Muhtar Ablyazov, Fransa’da tutuklandı. Sahibi olduğu Bank Turan Alem (BTA) Bankası’ndan yaklaşık 6 milyar dolar zimmetine para geçirmek, kara para aklamak ve organize suç örgütüne üyelik suçlamasından dolayı Kazakistan’da aranan muhalif işadamı Fransa’nın güneyinde yakalandı. Fransa bölge emniyet güçleri tarafından yakalanan Muhtar Ablyazov’un Fransa’da adli makamlara teslim edildiği ve Paris’de mahkemeye çıkacağı belirtildi.
Fransız bölge emniyet güçlerinin verdiği bilgide muhalif işadamı ile birlikte kız kardeşi Gauhar Ablyazova’nın da aynı evde olduğu ve onun da tutuklandığı ifade edildi.
2011 yılında İngiltere iltica eden Ablyazov, 2012 yılında izini kaybettirmişti. Öte yadan Mayıs ayında Muhtar Ablyazov’un eşi Alma Şalabayeva ve altı yaşındaki kızı sahte pasaport bulundurduğu gerekçesiyle, İtalya’nın başkenti Roma’da yakalanarak İtalyan makamlarınca sınırdışı edilmesi bu ülkede krize neden olmuştu. Daha sonra Alma Şalabayeva’nın pasaportunun yasal ve geçerli olduğunun anlaşılması üzerine serbest bırakılarak kriz aşılmıştı.

Kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen ve ailesinin hayatından endişe duyduğunu ifade eden Muhtar Ablyazov’u Fransa’nın Kazakistan’a iade edip etmeyeceği ise henüz belli değil. Nazarbayev’in eski enerji bakanı olan Muhtar Ablyazov, daha sonra muhalif safına geçmiş ve Nazarbayev yönetimini eleştirmişti. İşkence gördüğünü iddia eden Ablyazov, Kazakistan’da daha fazla kalmamak için 2011 yılında sığınma başvurusunda bulunduğu İngiltere’ye gitmişti. Ancak finansal durumu konusunda yalan ifade vermekle suçlanan Ablyazov, İngiltere’den İtalya’ya geçmişti.

Kazak muhalefeti: Ablyazov’un tutuklanması ülkedeki muhalefeti zayıflatacak
Kazakistan’da muhalif yayınlarla dikkat eken www.azattyq.org internet sitesi Ablyazov’un yakalanmasına geniş yer verirken, bu olayın ülkede zaten zayıf olan muhalefetin iyice zayıflayacağını yazdı. Ablyazov’un Rusya ve Ukrayna’nın talepleri doğrultusunda yakalandığına dikkat çeken haber sitesi Ablyazov’un Rusya’ya iade edilmesinin Kazakistan’a iade edilmesinden farksız olduğunu vurguladı. Haber sitesi ayrıca olayın aslında Kazakistan’daki muhalefetin tutuklandığını ve bu olayla her fırsatta demokrasi dersi veren Avrupa’nın demokrasi ilkelerine yakışmadığının altı çizildi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri