Kaz Dağları'nın Unesco Dünya Mirası Listesi'ne Alınması İçin Çalışma Başlatıldı

Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği (KMBB) Başkanı Cahit İnceoğlu, Balıkesir'in Edremit ilçesi sınırlarında bulunan Kaz Dağları'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için çalışma başlatıldığını söyledi. KMBB'nin...

Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği (KMBB) Başkanı Cahit İnceoğlu, Balıkesir'in Edremit ilçesi sınırlarında bulunan Kaz Dağları'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için çalışma başlatıldığını söyledi.

KMBB'nin 2014 yılı 2. olağan meclis toplantısı yapıldı. İnceoğlu başkanlığındaki toplantıda Kaz Dağları'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için çalışma başlatılmasına karar verildi. Toplam 13 gündem maddesi ile toplanan KMBB Meclisi, Birlik Çevre Komisyonu Üyeleri tarafından verilen, Kaz Dağları'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için çalışma başlatılmasının görüşülmesini içeren bir önergeyi oybirliği ile kabul ederek, ek madde olarak gündeme dahil etti. Görüşmelerden sonra Kaz Dağları'nın Dünya Mirası Listesi'ne alınması konusunda UNESCO nezdinde girişimlerde bulunmak, ulusal ve uluslararası çevreci kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak bu konuda gerekli projeleri hazırlamak veya konunun uzmanı kuruluş ve bilimadamlarına hazırlatmak konusunda birlik başkanına yetki verilmesi oybirliğiyle kabul edildi.

Toplantıdan sonra konuşan Birlik Başkanı İnceoğu, meclisin önemli ve tarihi bir karara imza attığını belirterek, "Öteden beri söylemlerimizde Kaz Dağları'nın, tüm zenginlik ve güzelliklerine dokunulmadan gelecek kuşaklara devredilmesi gereken bir dünya mirası olduğunu sürekli olarak yineliyoruz. Oysa Kaz Dağlarımız, özellikle son yıllarda büyük ve korkunç bir doğa katliamı ile karşı karşıya bulunuyor. Madencilik uğruna Kaz Dağları delik deşik ediliyor, suyu kirletiliyor, ağaçları kesiliyor, oksijeni yok ediliyor. Şu anda Kaz Dağları büyük bir tehlike altında, zengin su kaynakları tehlike altında, flora ve faunası tehlike altında, yaban hayatı tehlike altında, Ormanları, zeytinlik ve meyvelik alanları tehlike altında. Kaz Dağları ve çevresinde yaşayan bir buçuk milyon insanın geçim kaynakları, sağlıkları, hattâ yaşamları tehlike altında. Buna seyirci kalamayız. Hiç kimse seyirci kalmamalı. Kaz Dağları tarih, mitoloji, ekoloji, ekonomi, kültür ve biyolojik çeşitliliğin yanısıra yer altı ve yer üstü zenginlikler açısından dünyanın en önemli karasal ekosistemlerinin başında gelmektedir. O nedenle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girerek tüm dünya tarafından koruma kapsamına alınmalıdır." dedi.

Kaz Dağları'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi halinde bütün dünya tarafından tanınacağına dikkat çeken İnceoğlu, "Kaz Dağları, UNESCO tarafından koruma altına alınmış olacak ve doğa katliamından kurtulacaktır. UNESCO'nun periyodik kontrolleri devam edeceği için Kaz Dağları'nda izinsiz ve korumaya aykırı herhangi bir yapılaşma ve uygulama yapılamayacaktır. Dünya Mirası Listesi'ne girmesi halinde Kaz Dağları'nın dünyaca tanınırlığının sunduğu avantajla bölgede ekoturizm gelişecek, bölge ve ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır. Birlik olarak üstlendiğimiz misyon gereği her türlü yasal zeminde, gerek Kaz Dağları'nda gerekse Madra Dağı'nda doğa katliamlarına karşı mücadelemizi sürdürüyoruz ancak bu konuda asıl çözümün Kaz Dağları için UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek, Madra Dağı içinse jeopark kapsamına alınmak olduğuna inanıyoruz. Bu konularda çalışmalarımız sürüyor, sürecektir." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri