Kayserigaz’ın Sahibi Ewe Ag, Vng’nin Çoğunluk Hissedarı Oldu

Türkiye’de EWE Turkey Holding çatısı altında Kayserigaz ve Bursagaz’ın da çoğunluk hissesine sahip olan Alman enerji devi EWE AG, Avrupa’nın en büyük gaz şirketlerinden biri olan VNG (Verbundnetz Gas AG) şirketindeki hisselerini artırarak kontrolü ele ge.

Türkiye’de EWE Turkey Holding çatısı altında Kayserigaz ve Bursagaz’ın da çoğunluk hissesine sahip olan Alman enerji devi EWE AG, Avrupa’nın en büyük gaz şirketlerinden biri olan VNG (Verbundnetz Gas AG) şirketindeki hisselerini artırarak kontrolü ele geçirdi.

Türkiye’de, EWE Turkey Holding çatısı altında Bursagaz, Kayserigaz, Enervis ve EWE Enerji şirketleri ile faaliyet gösteren Alman enerji devi EWE AG, gücüne güç kattı. Leipzig merkezli doğalgaz ticaret ve iletim şirketi olan VNG’nin yüzde 48 hissesine sahip olan EWE AG, şirketin yüzde 16’lık hissesini daha satın aldı. EWE AG, son satın almayla VNG’nin çoğunluk hissedarı konumunda geldi.

VNG’nin hissedarlarından biri olan Wintershall şirketinin arama ve üretim sektörüne odaklanmak amacıyla satışa çıkardığı VNG hisselerinin EWE’ye devri gerekli onayların tamamlanmasının ardından gerçekleşecek. Wintershall ve EWE, satışın kesinleştirilmesi için VNG Genel Kurulu’nda gerekli oy çoğunluğuna sahip durumda. Satış sonrasında VNG’de yeni hisse dağılım şu şekilde oldu; EWE: yüzde 63,69. Yerel Yönetimler: yüzde 25,79

Doğal gaz arama&üretim, ticareti&satışı, iletim ve depolama alanlarında faaliyet gösteren VNG Grubu’nun 2013 cirosu 11 Milyar Euro. Toplam 34 bcm gaz ticaret hacmine sahip şirket, 1.440 çalışan ve 62 iştiraki ile Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Avusturya, İtalya, Fransa, Norveç, Danimarka’da faaliyet göstermekte. Almanya’nın en uzun 2. gaz iletim şebekesine (7.200 km) ve en büyük 3. gaz depolama hacmine (2,7 bcm) sahip olan şirketin, Gazprom ile 2011’de kurduğu bir gaz depolama şirketi de mevcut. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri