Kayıt dışına geçiş yok

İş hayatı ve sosyal güvenlik konularındaki sorularımızı yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, kayıt dışı istihdama Konyanın geçiş vermediğini söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, kayıt dışı istihdam ve iş güvenliği noktasında sorularımızı yanıtladı. Etyemez çalışma bakanlığı olarak ciddi istihdamlar gerçekleştirdiklerini söyledi. Etyemez, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak çalışma hayatında çalışanlarımız için ciddi istihdamlar gerçekleştirmekteyiz. Özellikle işsizliğin azaltılması ve kayıt dışı istihdamın ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bütün çalışanlarımızın kayıt altına alınmasını sosyal güvenlik sistemine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca sosyal güvenlik primiyle birlikte kadın, genç ve özürlü istihdamına teşvikler veriyoruz. Bunları yaparken kayıt altına almayı da ihmal etmiyoruz” dedi.

İŞÇİLERDE PASTADAN PAY ALMALI

İşverenlerin, çalışanlarını mutlaka kayıt altına alarak onların çalışması için uğraşması gerektiğini ifade den Etyemez, “Pastanın büyümesine ve çalışanlarımızın pastadan aldığı payın artması için gerekli tedbirleri alarak, tavsiyelerimizi sürdürüyoruz. Hem işveren hem de çalışanın üretimi güçlendirmesi için karşılıklı çalışması ile ülkenin ekonomisini güçlendirmesi için çalışması gerekiyor. İşveren olmayınca çalışan iş bulamaz. İşçi olmayınca, işveren çalıştıracak adam bulamaz. Dolayısıyla birbirlerine ihtiyaçları var. O nedenle çalışanların sosyal güvencesini sağlamamız gerekiyor. İnsanca yaklaşmayı sağlamamız gerekiyor. Çalışanlarımız da işverenin güçlenmesi gerekiyor” diye konuştu. Karşılıklı çalışma barışı sağlanarak yolun genişlemesinin gerektiğini aktaran Etyemez, bununda çalışma barışının sağlanarak yapılabileceğini ifade etti.

KONYA İYİ SEVİYELERDE

Konya’nın SGK alanında büyük atılımlar yapacağını vurgulayan Etyemez, şunları kaydetti: “Konya’da yeni bir SGK İl Müdürümüz yeni bir İş - Kur İl Müdürümüz var. Konya’da yeni müdür göreve başladığı itibaren yeni bir vizyon katmaya çalışıyoruz. 5 ilçede yeni bir Sosyal Güvenlik Merkezi açacağız. Bunların uzak ilçelerde olmasına dikkat ediyoruz. Vatandaşın Konya’ya gelmeden işini ilçesinde hizmet görmesine imkan sağlayacak bir uygulama olacak. 74 milyon insan sosyal güvenlik hizmeti altında. Konya merkezde Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerimizde de bina çalışmaları yapılacak. Hizmete bakış anlayışımız değişmiş olacak.” Konya’da kayıtlı çalışan sayısının diğer illere göre çok fazla olduğunu aktaran Etyemez, “KTO, KSO, KTB başkanları sık sık ziyarete geliyorlar. Kayıtlı eleman çalıştırma noktasında istişare ediyoruz. İl Müdürümüzde sürekli bilgi alışverişi yapıyor. Konya’da bir ödül töreni yapıldı ve istihdama ayak uyduranlar ödüllendirildi. Konya’mızdaki işverenlerin kayıtlı çalışmaya yönelik ciddi bir isteği var. Bunlar birlikte sorunlarını çözmeye çalışırsa ve insan odaklı çalışırsa sorunlar en aza indirgenecek” ifadelerini kullandı.

EMEKLİLİK 25 GÜNÜ GEÇMEYECEK

Emeklilik başvurularının 6 ay gibi bir süre aldığını, yeni uygulama ile emeklilik başvurularının 25 günü geçmeyeceğini dile getiren Etyemez, sistemin oturmasıyla da 1 gün içinde emeklilik işlemlerinin tamamlanacağını belirtti.

KONYA PİLOT ŞEHİR OLACAK

Konya’nın SGK uygulamalarında pilot il olarak ta kullanılmaya başlanacağına dikkat çeken Etyemez, “Elbirliğiyle Konya’da sorunları en aza indirgeyeceğiz. Konya elektronik arşiv ve e- reçete uygulamalarında pilot il olarak kullanılacak. İş sağlığı güvencesiyle ilgili de iş kazalarıyla ilgili yeni bir yasa meclisten geçti. Müstakil bir yasa olacak. Yeni dönemde buna ciddi tedbirler getiriyoruz. Yeni çıkan yasayla önleyici tedbirler olacak. Kaza gerçekleştikten sonra değil, kaza olmadan önce tedbir alınmalı. Herkesin iş sağlığını önleyici tedbirler alınacak” dedi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri